Setmana per l'alimentació ecològica

 

Àrea de l'activitat: 2. Ciències naturals i medi ambient. 2.4. Residus

Tipus d'activitat: Altres. Premi

 

Objectiu de l'activitat:

  • Saber que les deixalles suposen problemes ambientals.
  • Conèixer, a grans trets, la gestió dels residus orgànics a la comarca.
  • Conèixer el procés de compostatge.
  • Fomentar el compostatge domèstic.
  • Donar a conèixer i promoure la producció agrària ecològica i l’alimentació amb productes ecològics entre la comunitat educativa.

 

Descripció breu de l'activitat:

La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment en el que es celebren tot un conjunt d’activitats amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques a tota la població. El programa d’activitats és molt variat i la seva proposta i organització va a càrrec de qualsevol persona o entitat interessada en aquest objectiu. A més de les actuacions presencials que es programen al llarg de la celebració de cada edició de la Setmana Bio, en aquest web també pots trobar una secció de recursos online que et permetran acostar-te quan vulguis al coneixement de la producció ecològica i dels seus actors.

 Les activitats han d’estar relacionades amb l’escola, però poden ser promogudes per qualsevol agent de la comunitat educativa (escola, professorat, alumnat, AMPAs, Ajuntaments...).

 L'Ajuntament té un paper tant de difusió a les escoles del seu municipi, com de suport o organització d’activitats vinculades a projectes propis oberts a l’escola: visites al horts municipals, socials..., suport als horts escolars, xerrades sobre compostatge casolà, jornada de conservació de llavors....També es poden demanar visites a la planta de digestió anaeròbica i de compostatge del centre comarcal de tractament de residus del Vallès Oriental on amb els residus orgànics de les llars es fa un fertilitzant, el compost, que completa el cicle de matèria orgànica.

Els centres educatius que realitzin aquestes activitats poden presentar-se al premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2024.

Es tracta d’un premi creat per la Generalitat de Catalunya (Departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Educació) i l’Associació Vida Sana.

L’objectiu del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica és el de reconèixer i incentivar la realització de projectes i línies de treball dels centres educatius de Catalunya destinats a promoure el coneixement de l’agricultura, la ramaderia i l’alimentació ecològiques i especialment dels seus valors socials, econòmics i ambientals, tant entre el propi alumnat del centre com també cap al conjunt de la comunitat educativa i el seu entorn, en concordança amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i els 10 elements de l’Agroecologia de la FAO.

Qui pot optar al premi? Podran optar al premi tots els centres educatius d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, formació professional, educació especial i llars d’infants de Catalunya, que hagin realitzat al llarg del curs escolar 2023-2024 un projecte o una experiència pedagògica, o que tinguin una proposta a desenvolupar durant el curs 2024-25, relacionats amb la producció agrària o l’alimentació ecològiques en l’àmbit de l’agroecologia escolar. També poden participar entitats, universitats i empreses que hagin desenvolupat projectes o material pedagògic amb fins educatius relacionats amb la producció i l’alimentació ecològica o l’agroecologia escolar.

 

 

Nivell educatiu al qual s'adreça: Primària pel que fa al cicle de matèria orgànica i la recollida i tractament selectiu de la mateixa i secundària pel que fa als processos i tecnologies de compostatge per aconseguir productes que tornin a ser recursos locals de qualitat(compost i biogàs)

Temporalització:

Durada: a determinar

Calendari: Del 12 al 20 d'octubre de 2024.  Termini per presentar la candidatura al premi: de l'1 de juny al 31 de juliol de 2024

Organització de l'activitat

Nombre d'alumnes per grup: A decidir pel centre

Horari de l'activitat: A determinar

Lloc on es desenvolupa l'activitat: Espai natural

 

L'organitza:  Generalitat de Catalunya, amb la col.laboració del Consorci de residus del Vallès Oriental i el Servei de Medi Ambient i Espais Verds, Ajuntament de Granollers

Nom de la persona de contacte: Servei de Medi Ambient i Espais Verds, Ajuntament de Granollers

Correu electrònic de la persona de contacte: info@setmanabio.cat  mediambientespaisverds@granollers.cat

Preu: Gratuït

 

Observacions:

 

Trobareu informació sobre la propera setmana bio a https://setmanabio.cat/setmana-bio/
Consulteu la caixa de recursos on line https://setmanabio.cat/recursos-online/

Altre material educatiu http://pae.gencat.cat/ca/publicacions-materials-referencia/material-educatiu/(link is external) de la Producció agroalimentària ecològica (PAE) http://pae.gencat.cat/ca

LA PLANTA DE DIGESTIÓ ANAERÒBICA I DE COMPOSTATGE DEL CENTRE COMARCAL DE TRACTAMENT DE RESIDUS DEL VALLÈS ORIENTAL https://residus.gencat.cat/web/.content/home/lagencia/publicacions/jornades/2022_05_05_fertilitzacio_organica/ponencia_02_CGVO.pdf

 Les activitats poden combinar-se amb visites a la planta comarcal de compostatge 

https:/www.granollers.cat/guia-activitats-recursos/visita-planta-compostatge

 

Activitat oberta a grups de fora de Granollers: No

 

 

Sol·licita aquesta activitat