Els riscos ambientals relacionats amb el clima són actualment uns dels principals reptes de les ciutats. Granollers treballa per enfortir la seva resiliència vers aquests impactes, com són les onades de calor, la sequera o les inundacions.
Gran part de les ciutats, entre elles Granollers, estan formades per àmplies superfícies amb paviments impermeables. Això fa que a l'estiu s'accentuïn els efectes de les onades de calor o que en episodis de pluja intensa l'aigua no pugui ser absorbida pel sòl. Quan l'aigua sobrepassa la capacitat del clavegueram, llisca per les superfícies fins a arribar al riu, augmentant el risc d'inundacions.
Des de fa 16 anys, l'Ajuntament desenvolupa un programa d’intervenció a la llera del riu Congost per reduir els riscos de les crescudes, amb actuacions a Can Cabanyes, Palou, el Lledoner i, actualment, al centre de la ciutat. S'han dut a terme obres de bioenginyeria per estabilitzar talussos, protegir esculleres i murs de canalització. S'han retirat obstacles fluvials per millorar el flux del riu, així com vegetació invasora. I s'han creat talussos naturals integrant el mur de canalització, per millorar la resposta hidràulica general i l’afavoriment de la connectivitat ecològica.
El projecte de naturalització de la ciutat
Granollers està implementant diverses actuacions per a renaturalitzar la ciutat. Una d'elles és el projecte Connecta Congost Natura que, en un dels seus àmbits, actua en el tram central del riu Congost per a recuperar la connectivitat i la dinàmica fluvial, els espais permeables al seu voltant, i augmentar la superfície d'ombra.
En els darrers mesos, el projecte ha retirat l'asfalt del passeig Fluvial en 9000 m2 del seu traçat central, facilitant que tant el passeig com el parc del Congost esdevinguin zones inundables amb capacitat d'absorbir l'aigua en cas de fortes pluges o avingudes. Aquesta és una de les funcionalitats dels parcs urbans permeables, que poden actuar protegint infraestructures i barris de la ciutat, d’acord amb els models d’inundabilitat aprovats per l’Agència Catalana de l’Aigua.
També, s'estan construint grans escocells vegetats i superfícies d’infiltració d’aigua, seguint les tècniques dels sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS).
Actuacions al riu Congost
El projecte actua també a la llera del riu Congost, en el seu pas per la ciutat. Actualment, el riu està canalitzat de forma artificial per dos murs longitudinals i un seguit de travesses horitzontals que creen un curs rectilini de l'aigua, fet que propicia que l'aigua agafi gran velocitat en cas de pluges intenses o avingudes.
L'objectiu de les actuacions és recuperar una dinàmica del riu amb millor funcionalitat i més segura, i restaurar un paisatge fluvial naturalitzat, amb diversitat d'hàbitats. Les intervencions s'han dissenyat seguint experiències prèvies executades amb èxit en trams del riu Congost a l’altura de Palou (projectes amb la Fundación Biodiversidad i l'Agència Catalana de l'Aigua) i el Lledoner (projecte europeu LIFE Alnus).
S'ha començat retirant la vegetació al·lòctona que incrementa el risc d’inundabilitat, especialment les espècies exòtiques invasores com la canya o l’ailant. Aquesta vegetació suposa un risc perquè pot col·lapsar les lleres i les infraestructures viàries que les travessen, en cas de riuades.
Després, s'integrarà un tram del mur del riu en un marge natural, per restablir la connectivitat del riu amb el parc i afavorir la millora del comportament hidràulic, especialment en avingudes fluvials mitjanes.
L'actuació contempla suprimir la part superior del mur d’aigües altes en uns 240 m del marge esquerre del riu Congost i crear un talús vegetat que farà la funció d’integració ambiental del mur de formigó actual. Es tracta d'una supressió parcial de la part visible del mur, mantenint-se el mur soterrat per a la protecció de les canalitzacions i serveis que passen pel camí fluvial. Aquesta actuació no suposa un increment del risc d'inundabilitat a la ciutat, ja que el passeig Fluvial i el parc del Congost actuen com a zona de retenció i d'absorció de l'aigua.
Finalment, s'eliminarà la part central de les travesses transversals de formigó de la llera baixa i s'endarrerirà l'escullera, amb l'objectiu d'obtenir una nova llera ampliada dels 20 als 41 m d'amplada. Això permetrà recuperar la dinàmica fluvial i reduir el risc d’inundabilitat. Treballs similars s’han efectuat anteriorment als trams del riu Congost a Palou (2008-2022) i al Lledoner (2019).
El projecte Connecta Congost Natura 2025 compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU, en la Convocatòria de Renaturalització Urbana de ciutats (2021).