Aquest dimarts a la tarda s’ha celebrat a Salou l’acte de lliurament dels guardons de la IX edició dels Reconeixements Administració Oberta als ajuntaments i consells comarcals que atorga anualment el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC). Aquesta guardons reconeixen els ens capdavanters en transformació digital i govern obert i enguany s’han distingit 100 ens locals catalans repartits en set categories d’acord amb el nombre d’habitants dels municipis i la seva naturalesa.
Així, en la categoria de més de 50.000 habitants, l’Ajuntament de Granollers ha estat reconegut amb la segona millor posició, només per darrere de Lleida i Reus, municipis més grans que han coliderat aquesta categoria i ocupen la primera posició. Granollers ja havia rebut en edicions anteriors aquest reconeixement situant-se entre els 10 millors d’aquesta categoria.
Reconeixement a la transformació digital i govern obert
Els Reconeixements d’Administració Oberta es donen basant-se en l’Índex de Maduresa Digital (IMD) que elabora l’AOC i que es determina a partir de l’anàlisi d’uns indicadors objectius, les dades d’ús dels serveis AOC i de l’anàlisi dels webs de 947 ajuntaments i 42 consells comarcals.
D’aquesta manera les administracions locals tenen a la seva disposició informació rigorosa per conèixer el seu estat de situació, els seus punts forts i els àmbits de millora. També es poden fer comparacions amb altres administracions similars o bé amb les que lideren la transformació digital.
L’IMD és una iniciativa única i innovadora, tant a nivell estat al com internacional, que ens permet avaluar amb rigor el grau de maduresa de la transformació digital d’un ens públic. Els índexs que mesuren el desenvolupament del govern digital a escala autonòmica o estatal no són apropiats per avaluar les dades a escala local i, a més, es basen en enquestes o dades estadístiques, mentre que l’IMD utilitza dades obertes públiques i objectivables.