Granollers comparteix projectes de desenvolupament urbà sostenible amb altres ciutats

En el marc de «l’Octubre Urbà», l’alcaldessa ha participat en el Fòrum d’Alcaldes de Nacions Unides i en el Foro Urbano de Espanya

31 de Octubre 2023
+
Alba Barnusell, a la taula rodona acompanyada dels alcaldes de Gea de Albarracín (Terol), Algeciras, Ermua i Gavà

L’alcaldessa de Granollers ha participat en dues trobades sobre el desenvolupament urbà sostenible, celebrades en el marc de l’"Octubre Urbà". A principi del mes d’octubre va tenir lloc a la seu de Nacions Unides de Ginebra el Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses, i els passats 16 i 17 d’octubre es va celebrar la segona edició del Foro Urbano de Espanya a Granada.

L’Octubre Urbà és una proposta de l’Organització de les Nacions Unides, que ha esdevingut un esdeveniment global que promou i fomenta ciutats més sostenibles. El mes comença amb el Dia Mundial de l’Hàbitat i acaba amb el Dia Mundial de les Ciutats, el 31 d’octubre

Alba Barnusell ha compartit amb representants d’altres ciutats, de governs nacionals, d’universitats i de societat civil, projectes transformadors que s’estan desplegant a Granollers, com la renaturalització del riu Congost o el 3r pla estratègic Granollers 2030 i el Pla d’Acció d’Agenda Urbana. També ha pogut conèixer iniciatives que estan implementant altres ciutats i establir vincles per a futures col·laboracions.

El projecte d’Anella Verda, un exemple de regeneració urbana

El Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses va reunir més d’una cinquantena d’alcaldes, alcaldesses i representants municipals de diversos països d’Europa, a més d’alguns provinents d’Àsia, Àfrica i Amèrica, per debatre sobre els principals reptes que afronten les ciutats per fer-les més sostenibles, resilients i inclusives. Granollers va ser l’única ciutat de l’Estat convidada al Fòrum.

L’alcaldessa va participar en una taula rodona sobre projectes de regeneració urbana, on va poder explicar com s’està desenvolupant la transformació verda de la ciutat, amb el projecte Connecta Congost Natura 2025. Un primer tram d’una anella verda al voltant de la ciutat, connectada amb el nucli urbà. Es tracta d’una actuació de gran magnitud que obre el riu a la ciutat i renaturalitza l’entorn del Congost, tant el riu, com el parc i el passeig fluvial, en benefici de la qualitat de vida de la ciutadania.

Barnusell va estar acompanyada dels alcaldes de Freiburg (Alemanya) i Ta’ Xbiex (Malta), a més de regidors de Banja Luka (Bòsnia i Herzegovina), Nicòsia (Xipre) i Veszprém (Hongria). Totes les ciutats van reafirmar el seu compromís per treballar per fer front als grans reptes que afronta la humanitat -com és el canvi climàtic, les desigualtats o les migracions- i van demanar un major protagonisme del món local en els grans àmbits de decisió, doncs les actuacions en cadascun dels municipis són clau si es vol assolir els objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible. També van insistir en la necessitat d’accedir al finançament per tal de poder transformar els entorns urbans i millorar la qualitat de l’espai públic i de la vida de la ciutadania.

L’alcaldessa ha destacat el consens i les aliances com a elements imprescindibles perquè els grans projectes transformadors es facin realitat

En la 2a edició del Foro Urbano de España, l’alcaldessa ha participat en diversos espais de l’esdeveniment. Alba Barnusell ha refermat el compromís de la ciutat amb la sostenibilitat i ha subratllat la necessitat d’establir consensos per definir el futur que volem i construir-lo en base a les aliances. Acompanyada de l’alcaldessa de Gavà i els alcaldes d’Algeciras, Ermua i Gea de Albarracín (Terol), l’alcaldessa també ha incidit en la necessitat de que els municipis rebin un finançament adequat que els permeti fer front als grans projectes de transformació que estan duent a terme.

El Foro Urbano de Espanya és el punt de trobada de referència entre experts en desenvolupament urbà del sector acadèmic, administracions i societat civil. Durant dos dies, els i les participants han intercanviat experiències al voltant del desenvolupament sostenible i han debatut entorn dels reptes que han d’afrontar a l’hora de posar en marxa els plans d’acció de l’Agenda Urbana.

Col·laboració amb ONU-Habitat per avançar en la implementació de l’Agenda Urbana

L’Oficina d’Espanya del Programa de Nacions Unides pels assentaments humans (ONU-Habitat) ha convidat a Granollers i a altres tres ciutats mitjanes, a participar en un Programa de suport i acompanyament a la implementació del Pla d’Acció d’Agenda Urbana. Els municipis de San Fernando (Càdiz), Alcorcón (Madrid), Sant Boi de Llobregat i Granollers estan treballant amb ONU-Habitat per trobar eines i recursos que els permetin accelerar la implementació dels seus plans d’acció, així com compartir les iniciatives innovadores i les bones pràctiques.

En el marc d’aquesta col·laboració, Alba Barnusell s’ha reunit amb Shipra Narang Suri, cap de la Secció de Pràctiques Urbanes d’ONU-Habitat, qui ha ofert el suport d’aquest organisme per posar en marxa bones pràctiques per abordar els grans reptes de sostenibilitat de la ciutat.

L’Agenda Urbana de Granollers concreta projectes que contribueixen a assolir les missions establertes en el Pla estratègic Granollers 2030. El Pla d’acció d’Agenda Urbana conté un conjunt d’actuacions adreçades a donar compliment al marc estratègic i als objectius previstos en aquest Pla. Es tracta inicialment de 16 actuacions, alineades estratègicament i metodològicament amb la proposta de l’Agenda Urbana Espanyola, que s’aniran completant amb nous projectes de transformació de la ciutat perquè sigui més inclusiva, segura, resilient i sostenible, tal i com s’estableix en l’ODS 11.

L’Octubre Urbà

L’Octubre Urbà és una proposta de l’Organització de les Nacions Unides, que ha esdevingut un esdeveniment global que promou i fomenta ciutats més sostenibles. El mes comença amb el Dia Mundial de l’Hàbitat i acaba amb el Dia Mundial de les Ciutats, el 31 d’octubre. S’ha establert com un mes dedicat a la generació i difusió de coneixement i debat en torn a qüestions urbanes crítiques, com son la planificació urbana sostenible, la mobilitat, l’habitatge, l’accés a serveis bàsics, la inclusió social o la mitigació del canvi climàtic.

Aquesta iniciativa busca destacar la importància de les ciutats com a motors del desenvolupament sostenible i abordar els problemes urbans de forma integral. Es tracta d’inspirar el treball conjunt de tots els agents per construir ciutats més habitables, equitatives i sostenibles. Cal tenir en compte que es calcula que l’any 2050, 7 de cada 10 persones del món viuran en zones urbanes (ara hi viu aproximadament el 55%). Per tant, l’acció de les ciutats és clau per assolir els objectius fixats per l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i els ODS.

ONU Habitat

ONU Habitat és l’agencia de referència del Sistema de Nacions Unides que estableix l’agenda global sobre el desenvolupament urbà sostenible. A través de la Nova Agenda Urbana, el full de ruta per fer front als reptes de les ciutats en les properes dècades, promou la transformació de les ciutats i els assentaments humans perquè siguin més sostenibles, inclusius, resilients i segurs, sense deixar ningú ni cap lloc enrere.