Granollers presenta a la ciutadania el Congrés Internacional de Ciutats Educadores que es farà del maig de 2026

Un Comitè Científic treballarà per definir la programació del Congrés i es convida la ciutadania a participar-hi a través de tres comissions temàtiques

16 de Setembre 2024
+
Granollers presenta a la ciutadania el Congrés Internacional de Ciutats Educadores que es farà del maig de 2026

El maig de 2026 Granollers acollirà XVIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores, un punt de trobada internacional que se centrarà en educació i cultura, estratègies per a la construcció de la ciutat/comunitat i del desenvolupament d’una ciutadania crítica i creativa. El compromís de Granollers és organitzar un congrés participatiu. Amb l’objectiu de donar a conèixer el projecte a tota la ciutadania, aquest dilluns 16 de setembre, al Cinema Edison, s'ha fet una presentació del Congrés. La trobada ha servit per explicar aquest projecte de ciutat i de territori que ha de permetre definir estratègies innovadores en l'àmbit de l'educació, la cultura i el desenvolupament comunitari. També s’han presentat els espais de participació que han de servir per donar forma a aquest projecte col·lectiu a través de comissions ciutadanes. Les persones interessades a participar-hi poden es poden inscriure amb aquest formulari. A més, el Congrés de Granollers també apostarà per promoure de manera especial la participació de joves, adolescents i d’infants, amb uns fòrums específics.

El Comitè Científic del Congrés està format per persones expertes com Joan Subirats, Joan Manuel del Pozo, Teresa Sambola o Oriol Nel·lo

El XVIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores de Granollers compta ja amb un Comitè Científic que dissenyarà el marc teòric i els continguts del Congrés, seleccionarà les experiències que s’hi presentaran, ajudaran a definir les activitats i també serà el responsable de la declaració final. El Comitè està format per persones expertes i reconegudes d’àmbits diversos com les ciències de l’educació, la gestió cultural, l’antropologia, la filosofia o la creativitat. Les persones que en formen part són Joan Manuel del Pozo, Joan Subirats, Eulàlia Bosch, Oriol Nel·lo, Angélica Sátiro, Yayo Herrero, Nicolàs Barbieri, Gemma Carbó, Ester Bonal, Agnès Boixader, Josep Castillo, Teresa Sambola, Xavier Bonal i Javier Martínez. 

La primera reunió d’aquest Comitè Científic, amb l’objectiu de començar a definir la programació del Congrés, s'ha fet també aquest dilluns, just abans de la presentació ciutadana a la qual també han assistit. A més, també és prevista la creació d’un Consell de Cultura que es constituirà pròximament i que farà aportacions al Comitè Científic. Ja han acceptat formar-ne part institucions com el Gran Teatre del Liceu, el CCCB, el MNAC, el Palau de la Música, la Fundació Carulla, el Museu d’Art de Rio de Janeiro, Lugadero de Sevilla i l’escriptora i professora de Belles, Arts Maria Acaso, entre d’altres.

El Congrés Internacional de Ciutats Educadores

El Congrés se celebra cada dos anys amb la participació dels municipis que formen part de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE). Granollers forma part d'aquesta associació des de la seva fundació l'any 1994, i l'entitat compta amb prop de 500 ciutats distribuïdes pels diferents continents i organitzades en xarxes territorials. Organitzar el Congrés Internacional de Ciutats Educadores representa una bona oportunitat tant per la ciutat com per al país. Representa la possibilitat d’establir una xarxa de treball formada per professionals de diverses administracions que podran traslladar tots els elements de canvi i transformació que es plantegin. També permetrà posicionar Catalunya com un referent internacional en diversitat d’experiències educatives i culturals, en coneixement i en recerca.

L’edició del Congrés del 2024 es va celebrar el passat maig a Curitiba (Brasil), i l’edició anterior es va celebrar l’octubre de 2022 a Andong (Corea del Sud) i hi van participar 129 ciutats d’arreu del món. També han estat organitzadores del Congrés i amfitriones les ciutats de Cascais (Portugal), Rosario (Argentina), Barcelona (en dues ocasions), Changwon (Corea del Sud), Guadalajara (Mèxic), Sao Paulo (Brasil), Lió (França), Gènova (Itàlia), Tampere (Finlàndia), Lisboa (Portugal), Jerusalem (Israel), Chicago (Estats Units), Bolonya (Itàlia) i Göteborg (Suècia).