L’Organització Mundial de la Salut defineix la salut mental com un estat de benestar mental que permet a les persones fer front als moments d'estrès de la vida, desenvolupar totes les seves habilitats, aprendre i treballar, i participar i contribuir a la comunitat. És una part fonamental de la salut, un dret humà fonamental i un element essencial per al desenvolupament personal, comunitari i socioeconòmic. Per això, l’Ajuntament considera la cura del benestar emocional i la salut mental com un dels seus eixos prioritaris.
L’any 2018 Granollers va ser la primera ciutat de Catalunya en aprovar un Pla Antiestigma, promogut per la Taula de Salut Mental i Addiccions de Granollers i Comarca. Aquest document ha estat el predecessor del Pla d'Acció de Salut Mental de Granollers 2024-2030.
Com a pas previ a la definició del Pla d'Acció, es va fer una diagnosi de la situació de la salut mental en el nostre entorn, l'estudi de les necessitats presents i futures en l'àmbit de salut mental i el mapa de recursos en el territori de Granollers. Aquesta diagnosi va permetre identificar els principals reptes i les línies estratègiques que les accions que es proposen en el Pla desenvolupen.
En tot el procés hi ha participat aproximadament cent persones representants de tots els sectors implicats en la salut mental, cadascun dels quals ha aportat el seu coneixement i experiència. El Pla, doncs, és el resultat d'un treball col·laboratiu, que l'Ajuntament té el compromís d'entomar amb la participació i col·laboració de tots els agents.