Dissabte 19 de setembre

ACTIVITAT 5

10.30 h, Museu de Granollers

DIÀLEG

Lolita Bosch és escriptora i activista per a la pau. Formada en filosofia, viu entre Barcelona i Mèxic, on du a terme una intensa tasca de denúncia de la violència social en aquest país. Ha editat ficció i també assaig, amb llibres com Això que veus és un rostre (2004), Tres històries europees (2005), Insòlit somni, insòlita veritat (2007), Elisa Kiseljak (2010) i Ara escric (2011). Entén, practica i transmet l’escriptura i el pensament com eines de pau i d’empoderament social. Premiada diverses vegades, ha impulsat projectes, col·lectius i campus d’acció social i d’escriptura a diferents països del món.

 

Víctor M. Amela és periodista i escriptor. Col·laborador de programes de ràdio a RAC1, Cadena Ser, Canal 33 o Btv, entre d’altres. Quant a les seves col·laboracions escrites, destaquen les entrevistes a “La Contra” de La Vanguardia, que han acabat constituint un gènere propi. És autor de les novel·les El càtar imperfecte (2013), Amor contra Roma (2014) o La filla del capità Groc (2016), i el llibre de memòries Yo pude salvar a Lorca (2018).

 ACTIVITAT 6

12.15 h, Museu de Granollers

DIÀLEG

Què diu la ciència sobre el possible sentit de l’existència? Un dels especialistes més destacats sobre genoma humà, Jaume Bertranpetit, dialogarà amb la periodista Milagros Pérez Oliva.

Jaume Bertranpetit és catedràtic de Biologia a la Universitat Pompeu Fabra i fundador de la Unitat de Biologia Evolutiva del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut d’aquesta universitat. Les seves investigacions es centren en l’estudi del genoma humà. Coautor del llibre Viatge als orígens: una història biològica dels humans (Bromera, 2000), és membre actiu de diverses organitzacions científiques nacionals i internacionals. Ha estat director del Centre Nacional del Genotipat i des de l’any 2007 és el director de la Institució Catalana per a la Recerca i Estudis Avançats.

Milagros Pérez Oliva és periodista especialitzada en societat i salut. Ha estat cap de redacció de l’edició de Catalunya a El País, mitjà on treballa. És també professora de postgrau de periodisme i comunicació científica a la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Madrid. Ha rebut premis destacats com el Premi Nacional de Periodisme de la Generalitat i ha format part del Comitè de Bioètica de Catalunya. Col·labora en programes d’anàlisi de l’actualitat de Catalunya Ràdio i TV3.

 ACTIVITAT 7

17 h, Museu de Granollers

DIÀLEG

On és avui la vida: a les xarxes o en els fets de cada dia? Com interactuen un i altre? L’especialista en el paper de les imatges i les pantalles en el món d’avui, Ingrid Guardiola, en conversa amb la periodista Mònica Planas.

Ingrid Guardiola és productora audiovisual, escriptora i investigadora cultural especialitzada en el món de la imatge i l’espai públic. Professora a la Universitat de Girona i a la Universitat de Barcelona, ha comissariat projectes de nous formats audiovisuals per al CCCB i diverses iniciatives de televisió de qualitat. En les seves múltiples col·laboracions contribueix a la reflexió sobre el paper de les imatges i els dispositius tecnològics en el món contemporani. El seu llibre L’ull i la navalla. Un assaig sobre el món com a interfície (2018) va rebre el Premi Crítica Serra d’Or d’assaig el 2019.

Mònica Planas és periodista especialitzada en analitzar com els mitjans televisius construeixen la realitat. Els seus articles es poden llegir en mitjans com el diari Ara i El Mundo Deportivo i col·labora a RAC1. Durant onze anys ha sigut professora de periodisme a la Universitat Ramon Llull.

 ACTIVITAT 8

 19.30 h, Museu de Granollers

ACCIÓ POÈTICA

Espectacle poètic. El poeta i rapsode Josep Pedrals interpretarà des de la paraula poètica el poder de Bacus en el món antic.

Josep Pedrals és poeta i rapsode polifacètic. Amb múltiples fronts oberts, és autor d’assajos novel·lats sobre poesia i vida, recitador professional i divulgador poètic. També ha musicat versos i versificat músiques. Entre els seus llibres més recents, destaquen Exploradors, al poema! (2014), Safari Pitarra (2013) i el premiat Els límits del Quim Porta (2018); en el camp musical, els discos Esquitxos ultralleugers (2009) i En helicòpter (2013). Si bé no va néixer a Granollers, hi està vinculat pels seus orígens familiars.