L'equipament s'estrena amb una jornada de portes obertes amb actuacions de breakdance, hip-hop, diables, grafits, concerts, Dj, mercat d'art jove i espectacle artístic. Centenars de persones es donen cita al Gra des de les 12 del migdia, moment en que es va fer la inauguració oficial a càrrec del delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, la presidenta de l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Imma Moraleda, el secretari de Joventut de la Generalitat, Eugeni Villalbí, i el secretari de Cultura, Lluís Noguera.
El nou Gra torna a l'emplaçament on estava instal·lat el primer equipament juvenil, el Casal del Jove, que després es va batejar com a Gra, als anys 80. Un punt de referència per a totes les persones joves de Granollers i del Vallès Oriental.
El Gra neix amb nova imatge, nova pàgina web i amb wifia tot l'equipament. El Gra serà l’escenari de bona part de les accions desenvolupades en matèria de joventut donant protagonisme als grups de joves i a les entitats juvenils. Així també es dóna especial suport als joves artistes per tal que puguin desenvolupar els seus projectes. L’entrada de l’equipament disposa d’un espai de relació on hi ha el bar i un petit escenari on es podran realitzar actuacions de petit format, musicals i artístiques per donar oportunitats als joves artistes de Granollers i de la comarca.
El Servei d’Informació Juvenil fa un salt qualitatiu donant especial pes a la orientació i assessorament dels joves. El seu horari serà de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h (els dilluns al matí, tancat).
Característiques de l'edifici
L’edifici, de tres plantes, ha respectat la muralla medieval de Granollers i els seus corredossos, que creuen l’equipament i que són visibles des de l’interior. A la planta baixa hi ha un bar i un escenari on es desenvoluparan activitats d’oci nocturn de petit format, entre d’altres propostes artístiques. A la primera planta s’hi ubica la zona d’informació juvenil, i a la segona hi ha dues aules taller, l’espai multimèdia i l’aula d’estudi. La tercera planta es dedica a la gestió interna i hi ha una sala polivalent. Pel que fa a la planta soterrani, serà visible des de la plaça, mitjançant un tancament de vidre que permetrà veure les troballes arqueològiques descobertes en els darrers mesos en aquesta zona. Així, es conservaran les restes de l'antiga adoberia, que es va utilitzar fins a principis del segle XIX i que utilitzava les estructures d'una casa gòtica dels segles XV-XVI.
Un dels elements més destacats del nou edifici és la façana, on s’han col·locat 220 peces especials de ceràmica realitzades per Toni Cumella.