Aquest divendres, dia 16 d'abril, a dos quarts de 8 del vespre, es presenta al Museu de Granollers el llibre L'ofici de rajoler. Tan proper i tan desconegut (Editorial Alpina) de Pere Cornellas i Paco Cruz.
El volum, amb introducció del ceramista Toni Cumella, explica els antecedents i l'ofici de rajoler, ben arrelat a Granollers i que havia arribat a comptar amb una vintena d'obradors -forns i bòbiles-, situats, sobretot, a l'espai que avui ocupa la via del ferrocarril de la línia de França.
El procés de fabricació, la matèria primera, els sistemes de cocció, el forn i la bòbila i els productes (rajoles, cairons, totxos, maons, teules,...) són alguns dels temes que es recullen, al costat de referències històriques a aquest ofici i un glossari amb els noms de les eines i l'argot utilitzat per aquests artesans. Els autors del llibre, el fotògraf Pere Cornellas i el coneixedor de la cultura popular i tradicional Paco Cruz, acaben amb una referència a la festa major granollerina i la seva prova emblemàtica, el concurs de rajolers.
D'altra banda, el mateix divendres, a les 11 de la nit, el museu organitza l'activitat Una nit a l'adoberia, una visita guiada pel centre d'interpretació històrica del Granollers medieval, situat sota del Gra, a la plaça de l'Església. De la mà de la directora del museu, Carme Clusellas, els participants descobriran aquest equipament museístic inaugurat fa uns mesos, que explica part de la història de la ciutat a partir de les restes de l'adoberia d'en Ginebreda. Dinamitzada per CRIT -Centre de Recerca i Imaginació Teatral-, la visita permetrà saber més coses sobre el creixement i la transformació del Granollers a l'Edat Mitjana, el recinte emmurallat, el mercat, els oficis i les activitats productives.
L'Adoberia (pl. de l'Església, 7) obre cada cap de setmana, divendres i dissabte, de 17.30 h a 20.30 h i diumenge, d'11 a 14 h.