L'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona impulsa un cicle de conferències a les biblioteques públiques municipals de la Diputació de Barcelona sota el títol Club d'Opinió, a càrrec de reconeguts escriptors i periodistes. En total, seran quinze conferenciants que pronunciaran quaranta-cinc conferències a quinze biblioteques de la Xarxa.
La biblioteca de Can Pedrals acollirà tres sessions, la primera de les quals, dimarts que ve, dia 2 de desembre, amb l'escriptor i articulista Miquel Pairolí, que intentarà respondre a la pregunta Els europeus, volem ser europeus?. La conferència començarà a dos quarts de 8 del vespre (atenció: hi ha hagut un canvi d'hora, en l'agenda anterior s'anunciava a les 19 h). Pairolí farà una reflexió sobre la identitat europea i els seus conflictes actuals, a partir de dos elements inicials: les definicions d’Europa que proposa George Steiner a La idea d’Europa i la paradoxa que suposa el fet que, mentre a les fronteres d’Europa hi ha milions de persones que malden per aconseguir ser reconeguts i acceptats com a europeus, entre els europeus de naixença abunden els dubtes i l’escepticisme sobre el concepte comú d’europeïtat.
Currículum del conferenciant:
Miquel Pairolí. Quart (el Gironès), 1955. Va estudiar Filologia Hispànica i s’ha dedicat al periodisme cultural i d’opinió i a la literatura. Va començar a col·laborar a la premsa el 1976, a la revista Presència. Ha treballat a les redaccions dels diaris El Punt, Diari de Barcelona i Nou Diari i en la del programa Literal, de TVE. Ha col·laborat en diversos diaris i revistes (Avui, Presència, Revista de Girona, Lletra de Canvi, Gavarres, etc.). Actualment és col·laborador del diari El Punt on escriu, sis dies a la setmana, la secció “L’Escaire”. Ha publicat quatre novel·les: El camp de l’Ombra (1995), El convit (1998), El manuscrit de Virgili (2004) i Cera (2008); els dietaris Paisatge amb flames (1990) i L’enigma (1999); els assajos literaris El príncep i el felí (1996), La geografia íntima de Josep Pla (1996) i Exploracions (2006) i les biografies de Joan Oró (1996), Antoni M. Badia i Margarit (1997) i Oriol de Bolòs (2001), entre altres llibres. És autor del guió del telefilm Carles, príncep de Viana, produït per l’Institut del Cinema Català i TV3 (2001).
Les properes conferències del cicle Club d'Opinió seran:
Dimarts 16 de desembre de 2008, 19.30 h, Biblioteca Can Pedrals
La societat catalana i els seus líders, amb Xavier Bru de Sala, escriptor
Dijous 5 de febrer de 2009, 19.30 h, Biblioteca Can Pedrals
Escriure a Catalunya, avui, amb Josep M. Fonalleras, escriptor