El primer conte de la nova col·lecció El Barret de les Històries impulsada pel Museu de Granollers té com a element central la Pedra de l'Encant i gira al voltant del mercat de Granollers, la construcció de les muralles i de la Porxada, en una història de bruixes i bruixots escrita per Carme Clusellas, directora del museu i amb dibuixos de la il·lustradora granollerina Montse Bosch.
Partint de la llegenda original de la Pedra de l'Encant i de la dita una riuada la va portar i una riuada se l'emportarà, l'autora ha escrit un conte ambientat al mercat setmanal de Granollers en l'època medieval, amb elements fantàstics com les bruixes i els bruixots, i de reals com els consellers de la ciutat, la construcció de les muralles i també de la plaça Porxada per part de l'arquitecte Bartomeu Brufalt. La il·lustradora, per la seva banda, ha posat imatge a aspectes reals de la ciutat de Granollers i del Vallès, i ha creat un seguit de personatges que contextualitzen la història. També, ha incorporat elements que l'enriqueixen, com la presència de petites granotes, animals característics de la ciutat i que els infants podran jugar a trobar enmig del dibuix.
Un conte publicat per l'Editorial Alpina sobre aspectes de la història local per a petits i grans
La publicació de La llegenda de la Pedra de l'Encant és una aposta d'Alpina per obrir una nova línia editorial adreçada als infants. La idea és iniciar una petita col·lecció de contes que tinguin com a eix central la història i el patrimoni de Granollers, per acostar-la als més petits de manera atractiva.
La col·lecció pren el mateix nom de l'activitat que cada primer dissabte de mes organitza el museu per al públic familiar. D'acord amb la seva voluntat pedagògica, el conte es complementa amb una fitxa en què es descriu l'element patrimonial central de la història i un petit glossari que defineix alguns dels mots més especialitzats de la narració.
El barret de les històries, contes basats en el patrimoni i l'art
El barret de les històries és una activitat iniciada l'octubre passat amb la voluntat de fomentar la descoberta del museu, els objectes de la seva col·lecció i els elements patrimonials de la ciutat, entesos com a fragments de la història de Granollers.
El format escollit és el conte oral i la proposta ha tingut un èxit de públic creixent. Un cop acabada la narració, es convida el públic a visitar l’objecte o element patrimonial in situ.
Fins ara s' han explicat set contes, entre els quals destaca Un nom a la façana, basat en la Casa Clapés i l'arquitecte Raspall; L' escut del Masferrer, sobre la finestra amb escut del Casal dels Masferrer de la Porxada i La finestra d'en Ginebreda, una història al voltant de l'Adoberia. Tots ells s'editaran dins la nova col·lecció El Barret de les Històries.