L'Adoberia està situada sota de l'edifici del Gra i en el subsòl de la plaça de l'Església i del carrer de Ricomà. Aquesta zona forma l'àrea del jaciment arqueològic de la ciutat medieval de Granollers, on hi ha la muralla declarada l'any 1995 com a BCIN (Bé Cultural d'Interès).
L'adoberia d’en Ginebreda, documentada des del segle XVI i amb activitat fins el segle XIX, ha esdevingut l’única de la mitja dotzena d'adoberies que es té constància històrica i documental que hi havia hagut a Granollers i que s’ha conservat amb prou entitat com per esdevenir un espai museogràfic. En aquest context es va endegar el projecte de musealització que permet posar en valor d'un ampli tram de la muralla medieval amb dues de les bestorres i un complex adober del quals se’n conserven amb força bon estat els espais de planta baixa o de ribera.
Un projecte que ha rebut finançament directe del Ministeri de Foment i del Ministeri de Cultura amb càrrec als Plans i Programes per a la conservació del Patrimoni Arquitectònic i Històric “1% Cultural”, concretament 466.712,58 € que han permès subvencionar el 75% del cost del projecte.
El nou centre expositiu, a més d’explicar l’adoberia per si mateixa com una mostra de la preindustrialització al nostre país, donarà a conèixer el creixement i la transformació del Granollers medieval, caracteritzat per un ampli recinte emmurallat, un potent i diversificat mercat i un seguit d’oficis i activitats productives, entre les quals destaquen les del gremi d’adobers. Alhora, el nou Centre d'Interpretació permetrà endegar un programa de difusió a través d'itineraris guiats, exposicions i activitats per explicar, difondre i apropar el patrimoni i la història de Granollers als ciutadans i als visitants.
Jornades de portes obertes
Divendres 18 de desembre, de 17.30 a 20.30 h
Dissabte 19 i diumenge 20 de desembre, d'11.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h