Granollers acull dimarts l’homenatge als represaliats pel franquisme al Vallès Oriental

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació i l’Ajuntament de Granollers celebraran el dimarts 19 de gener un homenatge als veïns del Vallès Oriental que van lluitar per la democràcia i van patir privació de llibertat

13 de Gener 2010

El Centre Cultural de Granollers (c. Joan Camps, 1) acollirà el proper dimarts 19 de gener a les 18 h, un acte d’homenatge als veïns del Vallès Oriental que van ser represaliats durant la Guerra Civil i el franquisme. Presidiran l’acte l’alcalde, Josep Mayoral, i el secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Josep Vendrell, i comptarà amb la presència d’alguns dels homes i dones de la comarca que van lluitar per la democràcia i els drets nacionals de Catalunya i van patir la repressió franquista. L’homenatge, organitzat pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (Direcció General de Memòria Democràtica) i l’Ajuntament de Granollers, és obert a tothom.

L’acte començarà a les 18h i comptarà amb el testimoni de Joan Pi i Cabanes (Granollers 1921), que farà un parlament en nom de tots els represaliats de la comarca. Durant la Guerra Civil, Pi i Cabanes va formar part de l’exèrcit republicà com a treballador militaritzat als Tallers Baulenas de Granollers. Al final de la guerra, va decidir marxar a França, on va ser internat als camps de concentració de Saint Cyprien i Barcarès. El juliol de 1939 va tornar a Espanya i va ser detingut per les autoritats franquistes i internat als camps de concentració d’Hondarríbia (Guipúscoa) i de la Universitat de Deusto a Bilbao i en un batalló de treballs forçats. Actualment, és president de l’Associació d’Exinternats del Franquisme a Catalunya.

L’historiador Oriol Dueñas parlarà de la repressió franquista i farà especial atenció a la situació al Vallès. La Polifònica de Granollers tancarà l’acte interpretant fragments de l’òpera coral “Abans del silenci”, de Salvador Brotons.

L’acte de Granollers obre un programa de 25 homenatges que se celebraran a tot Catalunya, després que el passat octubre el Palau Sant Jordi de Barcelona acollís el primer concert-homenatge als represaliats pel franquisme que va reunir prop de 5.000 persones. Ara, l’objectiu és homenatjar les víctimes de la repressió franquista de forma territorialitzada, i així facilitar l’assistència dels propis testimonis a l’acte. Alhora, es lliurarà un diploma de reconeixement a cada persona que va patir privació de llibertat durant la  Guerra Civil o la dictadura, un document simbòlic que ja han lliurat altres països com França i, a l’Estat,  la Junta d’Andalusia. El document, signat pel president José Montilla i el conseller Joan Saura, es lliura “en reconeixement per la seva contribució a la causa de la llibertat i la democràcia durant la guerra civil i la dictadura franquista”. El text afegeix “Sigui el seu compromís durant aquells anys de foscor exemple de generositat, dignitat, coratge i amor a la llibertat, a la democràcia i a Catalunya per a les generacions posteriors”. 

Dins la demarcació de Barcelona,  el Prat de Llobregat (21 de gener), Terrassa (25 de gener), Badalona (2 de febrer), Vilafranca (3 de febrer), Mataró (11 de febrer), L’Hospitalet (18 de febrer) i Vilanova i la Geltrú (25 de febrer) també acolliran homenatges similars. 

Més de mig miler de represaliats del Vallès Oriental han estat indemnitzats pel Govern

Des de l’any 2.000, 564 veïns del Vallès Oriental (88 de Granollers) han rebut indemnitzacions del govern català pel temps en què van ser privats de llibertat. A tot Catalunya, més de 22.000 persones han rebut la indemnització, amb un import atorgat total de més de 51 milions d’euros. 

Entre la documentació acreditativa de la privació de llibertat, el 46% procedeix d’arxius militars i el 30% de presons. Però s’han tingut en compte proves alternatives: cartes i postals; fotografies; memòries presentades pels afectats; fulls de compliment militar; actes de notorietat d’ajuntaments; cartilles de vacunació...etc. Tota la documentació recollida es conservarà de forma permanent, ja que constitueix un fons testimonial de la memòria històrica a Catalunya. La convocatòria continua encara oberta i es pot tramitar a través de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat.

Per demarcacions, Barcelona suma el 54% dels represaliats pel franquisme que han pogut ser indemnitzats (12.036), Lleida l’11% (2434), el Camp de Tarragona el 8’9% (1969), Catalunya Central el 8’87% (1953), Girona el 8’84% (1946), Terres de l’Ebre el 5’9% (1311) i l’Alt Pirineu i Aran l’1’69% (372). La major part dels beneficiaris són nascuts entre 1910 i 1929, van participar de forma directa en la Guerra Civil i van ser privats de llibertat sense judici ni causa. El segon grup més nombrós l’integren els nascuts entre 1940 i 1959 i que participaven de les activitats antifranquistes.

La repressió
Alguns historiadors asseguren que fins a 150.000 persones van morir víctimes de la repressió franquista a tot l’Estat. Però la repressió també va tenir moltes altres cares: les presons, els camps de concentració, els batallons de treballadors..etc. L’any 1940, 280.000 persones estaven retingudes a les presons de Franco, la majoria acusades de “rebel·lió”.  L’any 1939, només a Catalunya, hi havia més de 130.000 presoners de guerra repartits per diferents camps de concentració (Lleida, Tarragona, Reus, Figueres, Barcelona..etc) i  fins a 700.000 persones van ser empresonades durant la postguerra a l’Estat espanyol. Les xifres proven la duresa de la repressió del règim, una repressió que li va permetre perpetuar-se en el poder fins a la mort del dictador.

A Granollers, es calcula que unes 850 persones van patir la repressió franquista amb privació de llibertat o van ser depurades d’alguna manera per la seva posició contrària al règim (exili, pèrdua del lloc de treball, consells de guerra etc.). A més, almenys 18 granollerins van ser afusellats entre 1939 i 1953.


TEMA: HOMENATGE ALS REPRESALIATS PEL FRANQUISME AL VALLÈS ORIENTAL
DIA: DIMARTS 19 DE GENER DE 2010
HORA: 18.00 H
LLOC: Centre Cultural de Granollers (c. Joan Camps, 1)