Granollers acollirà del 12 al 14 de maig de 2009 la 9a trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores. Amb l’objectiu que el programa d’actes i el propi esdeveniment sigui tot un èxit l’Ajuntament de Granollers ha promogut la constitució de dues comissions que vetllaran per desenvolupar i crear actes de tot tipus. D’una banda, la comissió ciutadana que està formada per una cinquantena de persones; i de l’altra, el comitè científic que té la funció d’assessorar, orientar i validar els fonaments teòrics i les claus que haurien de contemplar les diverses ponències i diàlegs que intervindran a la trobada. El comitè científic està format per l’exconseller d’Educació i Universitats, Joan Manuel del Pozo Álvarez; l’advocat, José Ángel Cuerda Montoya, que va ser alcalde de Vitoria-Gasteiz, des de 1979 a 1999; la professora de Filosofia, Eulàlia Bosch; el director de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona, Miguel Martínez Martín; el professor emèrit de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, Salomó Marquès Sureda, i l’exregidora de Salut i Serveis Socials de l’Ajuntament de Granollers entre 1999 i 2007 i professora de l’Escola d’Infermeria de la Universitat de Barcelona, Montserrat Roca Roger.
Durant el mes de maig s’espera la participació de més d'un centenar de ciutats de l'Estat. I és que Granollers coordina de 2007 a 2009 la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores, que culminarà el maig de l’any vinent amb l'organització de la novena trobada que versarà en ”l’educació com a eix transformador de la ciutat”.
Breu currículum del comitè científic:
Joan Manuel del Pozo Álvarez, nascut el 1948 a La Roda de Andalucía (Sevilla), és professor titular de Filosofia per la Universitat de Girona i va ser Conseller d’Educació i Universitats del darrer Govern de Pasqual Maragall. En l’actualitat forma part del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
José Ángel Cuerda Montoya, nascut l’any 1934 a Vitòria-Gasteiz és advocat i ha estat durant 5 legislatures al capdavant de l’Ajuntament de Vitòria-Gasteiz on va protagonitzar el procés de transformació de laciutat que s’ha convertit en un exemple de desenvolupament sostenible urbà impulsat des de les institucions locals.
Eulàlia Bosch, nascuda a Barcelona el 1948 és llicenciada en Filosofia i Història i ha combinat la tasca docent com a professora de filosofia amb responsabilitats en la gestió cultural sempre des d’una perspectiva vinculada a la seva vessant pedagògica i divulgativa.
Miguel Martínez Martín, és Catedràtic de Teoria de l’Educació a la Facultat de Pedagogia i director de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona. També és membre del Grup de Recerca en Educació o Valors i Desenvolupament Moral de la mateixa institució. Des de 1993 col·labora en el Programa “Educación y Valores” de la Organización de Estados Iberoamericanos.
Salomó Marquès Sureda, Professor emèrit de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, és autor de nombrosos articles i publicacions l’àmbit educatiu entre les quals podem destacar “Els mestres de la República” editat l’any 2006 per Ara Llibres. L’any 2006 va rebre la Distinció Jaume Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la seva trajectòria professional especialment dedicada a la formació i reciclatge dels mestres i la seva contribució a la recerca història en l’àmbit educatiu.
Montserrat Roca Roger, nascuda a Granollers el 1953, és llicenciada en Filologia Catalana i professora titular de l’Escola d’Infermeria de la Universitat de Barcelona on lidera diversos projectes d’investigació relacionats amb la formació i la qualitat de vida dels cuidadors de persones amb dependència. Al setembre de 2008 ha obtingut el Doctorat per la Facultat d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona amb la tesi “UN ALTRE VIATGE A ITACA. La gestió de la pluridiscapacitat a la familia". Ha estat Regidora de Salut i Serveis Socials de l’Ajuntament de Granollers entre 1999 i 2007.