A partir de demà dissabte, 23 d'octubre, el Museu de Granollers acull i exhibeix una peça sonora de l'artista Vacca i alhora presenta, a les 8 del vespre, el llibre Vacca. Entre la destresa i el desastre, editat pel Museu amb el suport de la Generalitat de Catalunya que, a manera de llibre d'artista, mostra un ampli recull dels seus treballs. L'obra es podrà veure fins al 14 de novembre. La peça, titulada Vincenzo Succo Marconi, és una escultura sonora inèdita que es mostra per primera vegada al Museu de Granollers i que esdevé una manera més d'apropar l’espectador a l’univers creatiu de l’artista.
Com a activitat complementària, el divendres 5 de novembre, a les 8 del vespre, el Museu proposa Un vespre ambl'artista Vacca, per conèixer-lo de prop i conversar-hi sobre la seva obra i sobre art en general.
Vincenzo Succo Marconni (2007-2008)
L'obra Vincenzo Succo Marconi (2007-2008), que es presenta ocupant tot l'espai expositiu de la sala temporal, és una escultura de so composta formalment per tres reproductors de CD, tres radiotransistors modificats electrònicament i tres CD amb sons enregistrats; tots els aparells estan penjats amb filferros i emmarcats per un fragment de marc barroc ostentós. El so s’emet indefinidament i relaciona el so emès pels reproductors de CD pregravats, amb les emissions en temps real de tres emissores de ràdio predeterminades amb crescendos i decrescendos programats.
La peça va ser construïda a partir d’uns sons utilitzats per a la realització d’una obra en col·laboració, però l’obra definitiva apareix a finals del 2008. Sobre l'obra, comenta la crítica i curadora de l'edició del llibre Lola Donaire: " Els aparells i els cables, que estan a la vista i penjats de manera grollera, queden dignificats pel marc barroc, i creen no només una altra ridiculesa sinó que subverteixen els principis del bon disseny i de les presentacions acceptables. Mentre mostra els elements representacionals els desvirtua en tant que qüestiona la importància dels recursos tecnològics. Al seu torn, ensenya de quina manera està realitzada la peça —n’és visible la seva part posterior— i com funcionen les interferències sonores."
Aquesta peça s'inscriu dins les obres sonores de l’artista, tant les que mostren els elements formals com les que els oculten, en una fase de la seva trajectòria que evidencia el final de la representació utilitzada com a expressió. Es per tant una peça singular que marca un final d'etapa i que permet una aproximació a l'univers creatiu d'aquest artista, com a pretext per indagar en la seva obra anterior i posterior.
Des del Museu també es convida a descobrir-escoltar la peça sonora Gran Hall Europa instal·lada a l’entrada del primer pis de la Fonda Europa de Granollers. L'obra funciona cada dia de 12 a 1 del migdia i de 8 a 9 del vespre
Vacca, Zacca, Wacca
Vacca, Zacca, Wacca són alguns dels pseudònims utilitzats per Vicens Vacca al llarg de la seva trajectòria artística. Nascut a Granollers, ha desenvolupat una dilatada obra que parteix de pressupòsits conceptuals i alguns cops des dels marges del conceptualisme. Ha col·laborat en obres d'altres artistes contemporanis com Carlos Pazos, Javier Peñafiel, Pep Agut o Jordi Benito.
En la seva obra pròpia ha fet servir diversos mitjans com objectes, dibuixos, accions, fotografies, instal·lacions, vídeos i textos. Tanmateix, el seu treball sobresurt per la creació d’obres sonores, atorgant al so un privilegi poc habitual i molt original en el context de les arts visuals contemporànies.
Totes aquestes obres es troben ara recollides en el llibre catàleg que també es presenta demà dissabte. Lola Donaire resumeix així l'obra de Vacca: " És un artista que durant vint anys ha creat un corpus de treballs i un discurs que ha girat fonamentalment al voltant de l’interès pel so i la producció d’obres sonores en els marges de l’art conceptual. S'ha servit de diferents mitjans i procediments, inclosa l’escriptura, de manera absolutament lliure i s'ha allunyat dels plantejaments ortodoxos i de les imposicions del mercat, i en moltes de les seves obres s'hi troba la crítica explícita al sistema artístic i als seus actors."
Vacca. Entre la destresa i el desastre
El llibre Vacca. Entre la destresa i el desastre se situa entre un catàleg raonat i un llibre d'artista, i recull àmpliament la seva trajectòria. S'hi mostren dues parts clarament diferenciades. La primera acull diversos textos d’especialistes molt propers a l’artista: un de central, ampli i analític escrit per la històriadora de l'art Lola Donaire; i els altres, més lliures i testimonials, com el de Vicenç Altaió o Karles Torras; així com un conjunt d’obres d’artistes convidats per Vacca amb els quals també el vincula una estreta relació i ha col·laborat en diverses ocasions: Carlos Pazos, Javier Peñafiel, Pep Agut, Pep Duran i Jordi Benito
La segona part dels llibre, anomenada Índex, recull totes les seves obres en blocs o apartats que agrupen un o diversos treballs de l'artista segons el seu sentit intern i la interrelació entre ells, a partir d’idees plantejades pel mateix artista; els blocs s’ordenen tot seguint l’ordre alfabètic dels seus respectius títols, com en qualsevol índex, de manera que on no hi ha un títol en relació amb un bloc que correspongui a una lletra, aquest lloc s’ha deixat buit, com si encara quedés alguna cosa per fer.
El llibre catàleg ha estat editat pel Museu de Granollers amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. De edició se n’ha fet un tiratge de 500 exemplars en català, castellà i anglès, i es podrà adquirir al Museu de Granollers.
També es pot consultar, en tres idiomes, al web www.vacca.cc a més de visualitzar l'obra N.H.H.R
Per a més informació:
Museu de Granollers. 93.842.68.40
museu@ajuntament.granollers.cat