L’atenció primària és fonamental per al tractament de les malalties mentals. Per aquest motiu, en aquesta ocasió, el lema del programa d'activitats amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental -el 10 d'octubre- a Granollers és “Salut mental en atenció primària: millorant els tractaments i promovent la salut mental”. L’objectiu és donar a conèixer la importància d’abordar els problemes mentals des de les àrees bàsiques de salut.
Accessibilitat, prevenció, detecció precoç i millora de l’atenció. La integració de la salut mental a l’assistència primària permet tot això, a partir d’un treball coordinat i en equip dels professionals de diferents dispositius assistencials. Tot plegat, permet donar una resposta sanitària adient per a determinades malalties mentals.
Cada vegada més, els professionals implicats en l’atenció d’aquests pacients són conscients de la necessitat de col·laborar. De pensar en el malalt de manera global; de donar-se suport, des de la respectiva especialitat sanitària, una assistència primària que es pot completar en centres especialitzats si el trastorn és sever, però que, en la majoria dels casos, ja és una resposta adient. Al cap i a la fi, el repte és millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i disminuir l’estigma de la malaltia mental. I el Dia Mundial de la Salut Mental esdevé, com cada any, un bon moment per conèixer la realitat dels pacients d’aquest àmbit i de les seves famílies.
Amb aquests arguments, a Granollers, s’han previst diverses activitats, que han organitzat la Fundació Lar, l'Associació de familiars de malalts mentals del Vallès Oriental DARUMA i l’Ajuntament Granollers. Hi col·laboren Germanes Hospitalàries, Gran Centre Granollers, Hospital Sant Joan de Déu, Llar Residència Tres Pins, Viver de Bell-lloc, INTRESS, Caixa Penedès Obra Social, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Parets del Vallès i Granollers Mercat.
Aquest és el programa previst, del 8 al 29 d'octubre:
PROGRAMA D'ACTIVITATS
Del 8 al 15 d’octubre
Exposició “Recursos en salut mental al Vallès Oriental” al Centre Cívic Nord, al c. del Lledoner, 6. Horari: matins, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores i tardes, de dilluns a dijous, de 16 a 21 hores i divendres, de 17 a 21 hores.
Divendres 9 d’octubre
9.30 h. Teatre de titelles: “El Gallo dormilón”, a càrrec del Grup IMAGINA, del Centre de Dia Santa Eulàlia, de l’Hospitalet de Llobregat. Lloc: Sala Tarafa, al carrer de Corró, 47.
17 h. Actuació de l’ORQUESTRA DE LA BONA SORT, de persones amb dificultats especials. Lloc: plaça de la Porxada.
A la mitja part, lliurament de premis del Concurs de Cartells del Dia Mundial de la Salut Mental i del Concurs de Postals de Nadal de la Fundació Lar, amb la participació de persones amb malaltia mental de tot Catalunya.
De l’1 al 15 d’octubre, tots els cartells i postals estaran exposats a la Biblioteca Roca Umbert, al c. de Prat de la Riba, 77, i, del 16 al 30 d’octubre, a la Biblioteca Can Pedrals, al c. d’Espí i Grau, 2.
Dijous 22 d’octubre
16.30 h. Presentació de les activitats del Servei de Rehabilitació Comunitària de Granollers. Teràpies creatives: L’art com a mitjà d’expressió. Presentació dels recursos prelaborals i laborals del territori. Lliurament de la Memòria anual 2008. Lloc: Servei de Rehabilitació Comunitària, al carrer d’Alexander Flèming, 33.
Dijous 29 d’octubre
18.30 h. Cine/fòrum, projecció de la pel·lícula Colpo di luna, sobre la normalització de la vida de les persones amb malaltia mental. A continuació, col·loqui. Lloc: Museu de Granollers, al c. d’Anselm Clavé, 40-42.