"Art Lovers", una reflexió sobre la pràctica artística, a l'Espai d'Arts

La darrera proposta expositiva de Roca Umbert ha tingut la col·laboració de diversos granollerins i estudiants del Celestí Bellera

09 de Desembre 2009
+

Dimecres que ve, 16 de desembre, a les 8 del vespre, l'Espai d'Arts inaugura Art Lovers. Algunes controvèrsies a l'entorn de la topografia de l'art, la darrera proposta d'aquest equipament dedicat a la creació contemporània. Comissariada per Oriol Fontdevila, l'exposició reuneix dos projectes en una mateixa exposició: Inventari d'Art, de Mireia C. Saladrigues, i Sala Miró, d'Aníbal Parada. Agents habitualment considerats perifèrics en l'art contemporani - públic de museus, estudiants d'art, aficionats,... “amants de l'art” en definitiva -, prenen en aquesta exposició  un paper de complicitat.

A Inventari d'Art, l'autora ha entrevistat 26 granollerins, triats a l'atzar a través de la guia telefònica, per preguntar-los sobre les peces de casa seva que consideren amb més valor artístic. Tots ells han parlat extensament sobre l'objecte escollit i Saladrigues ha fotografiat les peces i n'ha fet la fitxa de catalogació museística. Estudiants de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i de l’IES Celestí Bellera de Granollers, per la seva banda, han participat al projecte d'Aníbal Parada, fent una reflexió sobre la pràctica artística. 

Aquestes són les activitats complementàries a l'exposició, que es podrà visitar fins al 30 de gener de 2010: 

Dimecres 13 de gener de 2010 a les 19  h 
Conversa: Art i vida quotidiana, què diferencia allò que té valor artístic de la resta de coses que tenim a casa? Amb la participació de Manel Clot, crític d'art, comissari independent i professor d'art contemporani de l'Escola Eina; ferranElOtro, dissenyador gràfic i editorial; Mireia C. Saladrigues, artista visual, i algunes de les persones que han participat en el projecte Inventari d'Art. 

Dimecres 20 de gener a les 19 h 
Conversa: Art i desobediència, per mitjà de quins processos podem desafiar les normes, els protocols, les institucions?. Amb la participació de Luz Broto, artista visual, investigadora i docent de la Universitat de Barcelona; Aníbal Parada, artista visual; i estudiants de batxillerat artístic de l'IES Celestí Bellera 

Dimecres 27 de gener a les 19 h 
Conversa: Art i educació, en què s'assembla una sala d'exposicions i un centre d'educació? Amb la participació de Mariló Fernández i Francisco Rubio, membres de LaFundició, cooperativa de serveis educatius i producció cultural; Anna Estany, artista visual i professora d'educació artística de l'IES Celestí Bellera; Oriol Fontdevila, comissari independent.

Cada divendres (fins al 30 de gener), a les 19 h
Visites comentades a l'exposició 

Diàleg des de les reixes, obres d'interns de Quatre Camins

D'altra banda, la sala d'actes de la Biblioteca Roca Umbert inaugura demà dijous, 10 de desembre, a les 7 de la tarda, Diàleg des de les reixes, una mostra d'obres d' interns de Quatre Camins que han participat en un programa de formació per a la convivència intercultural en centres penitenciaris de Catalunya, i que es podrà visitar fins al 9 de gener de 2010. L'exposició vol establir un diàleg entre el món intern i extern al centre penitenciari i confrontar les múltiples visions sobre comunicació i interculturalitat entre dos col·lectius separats per una frontera real i simbòlica, la reixa. El projecte, impulsat per la Fundació Desenvoluament Comunitari amb la col·laboració del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya sota el Programa Marc de Convivència en la Diversitat  i cofinançat per l'Obra Social de la Fundació La Caixa,  parteix de la premissa que la comunicació i el coneixement mutu afavoreixen el respecte i la cohesió social. Així, els interns han participat en tallers d'expressió artística en què, amb una metodologia participativa, s'ha afavorit la introspecció i exteriorització creativa, a través de la pintura, la fotografia, l'escriptura, la màgia i el teatre social.

Dimarts que ve, 15 de desembre, es farà, a la mateixa sala d'actes, la taula rodona L'Art com a eina de transformació social, en què participaran Pau Farell, RUIDO i Marta G. Otín. També s'ofereixen  visites comentades per a centres de secundària i batxillerat. Més informació: www.artenpresons.fdc.cat, http://www.desenvolupamentcomunitari.cat