Arriba la 60a edició de la Fira de l'Ascensió

Del 13 al 16 de maig Granollers celebra la Fira de l'Ascensió, que arriba a la seixantena edició. Uns 150 expositors dels sectors de turisme, indústria, agricultura, ramaderia, oci, lleure, automoció, comerç, hípica, jocs i gastronomia es donaran cita en

13 de Maig 2010
+

Canvi d'última hora per previsió de pluja:

Amb motiu de la previsió de pluja per demà divendres 14 de maig, els actes previstos a l'aire lliure s'han hagut de traslladar. Així, el ball de sardanes de les 17.30 h, el concert amb l'Orquestra Selvatana a les 19 h i el ball posterior a les 23 h es faran al Pavelló Municipal d'Esports (c. de Lluís Companys, 2)

 

El sector agroalimentari es consolida com un gran atractiu de la Fira amb la Mostra Gastronòmica, amb deu restaurants, i la major presència de productors artesans catalans. Una de les novetats d'enguany és la presència de diferents destinacions turístiques a la mostra.

Un recull fotogràfic d'imatges dels diferents recintes firals amb motiu de la 60a edició de la Fira de l'Ascensió donarà la benvinguda als visitants. Una mostra que s'aprofita per difondre la tasca de recollida d'imatges històriques de la ciutat que porta a terme l'Arxiu Fotogràfic Municipal. L'exposició: L'Ascensió 1943-2010. Recintes firals es troba al vestíbul de la carpa multisectorial i convida a recórrer un Parc Firal que acull un ampli ventall d'activitats adreçades a públic de totes les edats. La Fira obre les seves portes dijous 13 de maig a les 17 h i les tancarà diumenge a les 9 del vespre.

L'Ajuntament de Granollers participa a la Fira de l'Ascensió amb un estand municipal que visualitza com serà Granollers al 2025, quan es materialitzi el que s'ha plantejat en el Segon Pla Estratègic de la ciutat.

Turisme i productors artesans, presents a la Fira
Una de les novetats d'enguany és la presència de destinacions turístiques de qualitat: el Valle del Alagón (Cáceres) i Parchi di Mare e di Appennino. També es podrà trobar informació de 8 allotjaments, 39 restaurants, 26 cellers i 51 establiments elaboradors i productors de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona a través del programa Parc a taula, que pretén destacar els valors naturals, culturals i paisatgístics dels nostres parcs, mitjançant la viticultura, els productes naturals de proximitat i l'elaboració que en fa la gastronomia. 

D'altra banda la Fira també manté la carpa dedicada al sector agrícola, que tindrà 19 expositors amb més presència de productors artesans catalans, on es faran degustacions de productes. A més en el marc de la Fira de l'Ascensió es celebrarà la 24a edició de les jornades agropecuàries del Vallès, un punt de trobada i de reflexió entre els agents que integren el sector.

La fira Jugar x Jugar creix

La principal proposta d'oci de la Fira es troba a la carpa Jugar x Jugar. En aquest edició l'espai s'amplia amb 500 m2 que acullen una desena d'expositors, tres més que l'any passat, i la presència de l'associació benèfica Ayudar Jugando que dinamitzarà l'espai amb una gran ludoteca.

Granollers serà la seu, aquests dies, del sisè Campionat d'Espanya de Carcassonne, amb la presència de l'autor del joc, Klaus-Jürgen Wrede, i de la primera Copa de Granollers de Scrabble en català per equips.

D'altra banda destaca el quart concurs Ciutat de Granollers de creació de jocs que ha triplicat el nombre de participants: 185 jocs rebuts, la meitat dels quals presentats per persones de fora d'Espanya.

L'Empúries de Ruera i un recital de parelles inèdites de cantautors catalans, al Teatre Auditori

Enguany fa 22 anys de la mort del compositor granollerí Josep M. Ruera, i l'Ajuntament i el Teatre Auditori, juntament amb l'Escola Municipal de Música i l'Agrupació Sardanista, han organitzat la Setmana Ruera, amb diverses activitats a l'entorn de la seva figura i obra. Una xerrada a càrrec de la seva biògrafa, Anna M. Piera, i una taula rodona amb la participació del director d'orquestra Antoni Ros Marbà, el pianista Jordi Masó i el compositor Joan Lluís Moraleda són algunes de les propostes, que tindran el seu colofó en la interpretació de l'obra cabdal de Ruera, Empúries, en un doble concert, els dies 13 i 14 de maig, amb l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra, l'Orquestra de Cambra de Granollers i la Cobla Sant Jordi.
L'oferta escènica de l'Ascensió es completa amb el recital 50 +. De la nova cançó a les cançons més noves, amb un seguit de parelles artístiques inèdites de cantautors catalans:  Maria del Mar Bonet - Roger Mas, Marina Rossell - David Carabén, Quico Pi de la Serra – Sanjosex..., al Teatre Auditori. D'altra banda, el Teatre de Ponent proposa U, due, três, un muntatge sobre la guerra i el joc, amb una companyia integrada per un català, un italià i un portuguès.

El pregó a càrrec de Mercè Riera d'El Xiprer,  i una passada dedicada a les banderes i les espases

El pregó, a càrrec de Mercè Riera, fundadora d'El Xiprer i Medalla de la Ciutat 2007, donarà el tret de sortida a la 60a edició de la Fira i Festes de l'Ascensió, dimarts 11 de maig a les 7 de la tarda a la Sala Tarafa.  Mercè Riera i Manté (Granollers, 1944) va impulsar la creació d'El Xiprer l'any 1997, un centre d'acolliment dependent de Caritas que atén les persones amb dificultats, soles i sense recursos econòmics. El centre es complementa amb un magatzem d'aliments, proveït tant per empreses com per particulars. Mercè Riera és la directora i ànima d'El Xiprer, entitat possible gràcies també a la col·laboració d'un centenar de voluntaris. El servei ha vist com els darrers mesos augmentava la demanda d'ajut per part de persones i famílies amb economies precàries.

El dissabte anterior al pregó, dia 8 de maig, la Porxada acollirà durant tot el dia la 33a Fira del Dibuix, organitzada pels Amics de l'Art de Granollers.

Dissabte 15 de maig a les 6 de la tarda, serà el moment de la Passada de l'Ascensió, enguany dedicada a formacions tradicionals que tenen les espases i les banderes com a elements característics per als seus balls i litúrgies. Per la carretera desfilaran quatre grups, cadacun amb els seus propis músics: un de català (Grup d'Abanderats de la Festa del Renaixement de Tortosa), dos d'aragonesos (Dance de Tauste i Dance de Graus) i un de basc (Dantzari Dantza Berritz). Un centenar de persones en total, que exhibiran les seves danses rituals basades en la utilització, a vegades espectacular, d'elements com les banderes i les espases.  Des de la plaça de la Corona, la passada evolucionarà pel carrer d'Anselm Clavé i Sant Roc fins a la Porxada, on tindrà lloc la presentació i mostra de cadascuna de les formacions.

Divendres 14 de maig, l'activitat Fem un llibre(organitzada pel Casal del Mestre, les llibreries La Gralla i Carbó, i l'Ajuntament); dissabte 15  la cercavila de foc (amb la participació  dels Diables de Gràcia i el Vendrell al costat de les colles infantil, jove i d'adults dels Diables de Granollers); i diumenge 16, la trobada castellera (amb les colles de Mataró i Sants, i els Xics de Granollers) i l'espectacle de carrer Botproject, són altres propostes familiars d'aquesta  60a Fira i Festes de l'Ascensió.

El programa es tancarà diumenge 23 de maig  amb la Mostra de Bestiari de Foc, a la Porxada. Al matí, començarà la mostra i a la tarda, hi haurà tallers i cercavila de foc des de la plaça de la Corona a la Porxada. 

La Limoncello, Codex i Mamyfora, a la final del concurs Rock a l'Ascensió

Dissabte 15 de maig, la plaça Barangé serà l'escenari de la final del concurs Rock a l'Ascensió, amb les actuacions, a partir de les 11 de la nit, dels grups La Limoncello, Codex i Mamyfora, juntament amb la formació guanyadora al concurs DO Tarragona 2009, Le Cirke. A banda de pop rock, el programa musical de l'Ascensió inclou sardanes, concert i ball amb l'Orquestra Selvatana, divendres 14, i cantada d'havaneres, diumenge 16, amb els Pescadors de l'Escala.

Els patrocinadors

Caixa Manlleu, La Mútua, Cambridge School i Circuit de Catalunya són els patrocinadors de la 60a edició de la Fira i Festes de l'Ascensió.