Yayo Herrero, referent del moviment ecofeminista, participa en els actes del Programa Granollers Vila Oberta a la Pau 2021

Herrero farà diverses activitats a Granollers el 8 d’abril i ha participat en un dispositiu pedagògic virtual per l’alumnat de batxillerat

07 d'Abril 2021
+
Foto de Marisol Ramírez

Granollers prepara, un any més, la commemoració del bombardeig de la ciutat el 31 de maig de 1938 i ho fa amb un seguit de propostes incloses en el Programa Granollers Vila Oberta a la Pau 2021. Una de les primeres activitats d’aquest programa serà la que s'adreça a l'alumnat de batxillerat dels instituts de la ciutat. Tindrà lloc el proper 8 d'abril i comptarà amb la participació de l’antropòloga, investigadora i activista Yayo Herrero, referent del moviment ecofeminista i per la transició ecosocial. 

Herrero serà d’11 a 12 h a l’equipament juvenil del GRA on farà una conversa presencial amb alumnat de batxillerat. En aquesta ocasió, atesa la situació sanitària, el grup d’alumnes serà limitat i estarà format per representants dels diversos instituts que hagin treballat el dispositiu pedagògic virtual que els ha proposat Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. Tot seguit, a les 13 h, l’activista ecofeminista es trobarà amb els joves de L’Arrel-Fòrum de les Adolescències.

El mateix 8 d’abril, a les 19 h i en un acte obert a la ciutadania, Yayo Herrero oferirà al Museu de Granollers la conferència "Justicia global, un reto de futuro. Respuestas desde el ecofeminismo". L’acte serà moderat per Neus Sotomayor, directora d’UNIPAU, i tindrà aforament limitat. La conferència, però, es podrà seguir en directe per streaming a través del canal de YouTube de l'Ajuntament de Granollers

Dispositiu pedagògic virtual: Justícia global, un repte de futur

En edicions anteriors del Programa Granollers Vila Oberta a la Pau l'alumnat de Batxillerat de Granollers participava en una conversa al Teatre Auditori amb la ponent convidada a la ciutat per a l’ocasió. Aquest 2021, la ponent serà l'antropòloga, investigadora i activista Yayo Herrero però, atès el al context actual provocat per la Covid-19, aquesta activitat s’ha repensat.

D’aquesta manera, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau i el col·lectiu L’Eixida han desenvolupat un dispositiu pedagògic virtual que porta per títol «Justícia global, un repte de futur». Aquesta proposta planteja a l’alumnat de batxillerat una activitat per generar una visió col·lectiva al voltant de la crisi ecològica i econòmica per mitjà de materials audiovisuals que incitin les seves reflexions. Així, la reflexió partirà de la descoberta i estimulació de l’ecofeminisme de la mà de Yayo Herrero (que ha participat en una conversa gravada que forma part d’aquest dispositiu).

Així, a través de la web www.granollers.cat/justiciaglobal, l’alumnat de batxillerat podrà seguir pas a pas aquesta proposta pedagògica que tindrà com a resultat una generació d’idees col·lectiva que alhora serà la base d’una peça audiovisual que crearà l’alumnat de 1r de batxillerat escènic de l’institut Celestí Bellera.

A més, representants de l’alumnat que participi de cada institut en aquest dispositiu pedagògic podran participar en la trobada presencial amb la Yayo Herrero que es farà el 8 d’abril a les 11 h al Gra.

Més de 10 anys educant en la pau

Des de l’any 2008, coincidint amb la posada en marxa de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, Granollers ha treballat especialment per la recuperació de la memòria històrica i la sensibilització i el foment de la cultura de pau amb l’objectiu que l’alumnat de Granollers, en un moment o altre de la seva etapa educativa, pogués participar d’alguns d’aquests actes, majoritàriament celebrats coincidint amb l’aniversari del bombardeig de la ciutat, i vinculats a algun tipus d’expressió artística.

En aquest context, l’any 2008 van començar les trobades amb alumnes de segon curs de batxillerat. A aquests nois i noies, que cursen el seu últim any escolar a la ciutat, se’ls demana que s’emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig de Granollers per tal que el puguin transmetre a les generacions futures. Les primeres edicions d’aquestes trobades es van poder fer amb testimonis directes del bombardeig, que transmetien els seus records i vivències als joves. Posteriorment, s’han fet trobades amb ponents vinculats amb la cultura per la pau. Aquest 2021, a causa de la situació provocada per la Covid-19, la trobada de l’alumnat de batxillerat amb la Yayo Herrera serà amb un nombre més reduït de participants però s’ha desenvolupat aquest dispositiu pedagògic per tal que tot l’alumnat de batxillerat hi pugui prendre part.