Un estudi de recerca visibilitza la presència de les dones a la ciutat

Una estudiant de l'IES Vallbona vol recuperar la memòria històrica de les dones granollerines

03 de Novembre 2016
+
Imatge de l'exposició 'Dones a la fàbrica' que havia acollit Roca Umbert

És la primera vegada que una estudiant granollerina vol investigar sobre el paper de les dones des d'una perspectiva innovadora. Paula Macias Olmo,  estudiant de l'IES Vallbona de Granollers, està fent un estudi de recerca sobre les dones a la ciutat i vol recuperar la memòria històrica de les dones a través d'elements materials com poden ser les plaques dels carrers, les fàbriques i els cartells.

 

El seu estudi es centra en quatre grans àmbits:

Dones i carrers, que té l'objectiu d'informar a la ciutadania sobre els carrers de la ciutat que tenen nom de dones i conèixer quina és la història d'aquestes protagonistes, la seva vida i la seva obra i si han estat claus en la construcció de la ciutat.

Dones i fàbrica, que té l'objectiu, més enllà de Roca Umbert Fàbrica de les Arts, de recuperar la memòria històrica de totes les fàbriques que hi han hagut a la ciutat, algunes d'elles ja derruïdes, i saber com era la vida de les dones que allà hi treballaven i com eren els barris on vivien.

Dones i política, que té l'objectiu de conèixer més de prop les històries de vida de les dones que han participat en la política de la ciutat, a partir de l'existència del primer ajuntament democràtic un cop acabada la dictadura franquista.

Dones i cartells, que té com a objectiu principal conèixer quines eren les dones que apareixien als cartells fets a la ciutat i amb quin propòsit (publicitat, moda, història, etc).

 

L'Ajuntament de Granollers, a través del Centre d'Informació i Recursos per a Dones, assessora i dóna suport en aquesta recerca que té com a objectiu fonamental servir d'eina per a la ciutadania de Granollers: conèixer i aprofundir sobre la història de les dones de la ciutat des de la perspectiva de gènere. I en aquest sentit es tracta d'un projecte transversal que implica diversos serveis municipals: Urbanisme, Obres i Projectes, Educació, Arxiu Municipal, Cultura, i altres equipaments com Biblioteques de Granollers i el Centre de Recursos Pedagògics. Així mateix, hi participen dones que han estat entrevistades en per la seva relació amb la ciutat i el seu paper històric en la construcció de la vida quotidiana de Granollers.

 

Estudi sociològic: Tradició o imposició?

Amb l'objectiu de repensar i recuperar la memòria històrica de la ciutat us convidem a fer l'enquesta: Tradició o imposició? Una enquesta, de 15 minuts de durada, que està pensada perquè les persones que viuen a Granollers, de totes les edats, tinguin l’oportunitat de reflexionar sobre allò que veiem cada dia i que no ens hem qüestionat mai, però, hi ha una altra manera de veure i de viure la història de la ciutat?

Us convidem, també, a què feu el màxim de difusió possible per poder recollir el màxim d'informació al respecte, que serà de molt profit per a l'estudi i el coneixement de la ciutat.