Professionals d’una quarantena d’institucions de tot l’Estat debaten a Granollers sobre educació i cultura

Ho faran en la tercera Jornada d’Art, Educació, Pensament i Cultura organitzada per l’Ajuntament de Granollers amb la Diputació de Barcelona i en el marc de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE), de la qual Granollers forma part

02 de Juliol 2024
+

Granollers coordina durant dos anys (2024-2025) l’àrea centrada en l’educació i la cultura de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE). Tècnics d’una quarantena d’institucions culturals com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Gran Teatre del Liceu, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museu de Bellas Artes de Bilbao o el Museu del Prado, juntament amb representants polítics d’una trentena de municipis que formen part d’aquesta àrea temàtica de la RECE, es reuniran el dijous 4 de juliol amb l'objectiu de traçar estratègies per a la construcció de ciutats més inclusives i per a la formació d’una ciutadania més crítica i més creativa.

La jornada, organitzada per l’Ajuntament de Granollers, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, inclou conferències, diàlegs i taules de treball amb professionals de diversos àmbits. També es presentaran projectes culturals i educatius d’èxit, com el Cinema Edison de Granollers, una iniciativa que és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament amb la Fundació Privada Cultural de Granollers AC.

El programa l’obrirà Nicolás Barbieri, doctor en Ciències Polítiques per la UAB i professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb la conferència "Igualtat o privilegi? El dret a participar en la vida cultural de la ciutat". El programa continuarà amb el diàleg "La vida quotidiana de la cultura i l’educació", amb Joan Manuel Manel del Pozo, doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona (UB) i exconseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i Eulàlia Bosch, professora de filosofia, curadora d’exposicions i creadora de projectes que connecten l’educació, l’art i la filosofia amb la vida quotidiana.

Joan Subirats, doctor en Ciències Econòmiques per la UB, catedràtic emèrit de Ciència Política i d’Administració de la UAB i exministre d’Universitats del Govern espanyol hi participarà amb la conferència "En temps incerts, la ciutat com a problema i com a resposta".

El programa es completarà amb el diàleg "L’Art d’educar", amb Gemma Carbó, directora del Museu Terra de la Fundació Carulla; Ester Bonal, directora del Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval de Barcelona; i Vicente Simón, del Museu Pablo Gargallo de Saragossa.

 

Inauguració de la jornada, dijous 4 de juliol, a les 9 h a Roca Umbert Fàbrica de les Arts a càrrec d'Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers, i Joan Galiano, president delegat de l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona

 

Trobada de ciutats de la Xarxa

El dia abans de la Jornada temàtica, dimecres 3 de juliol, l’Ajuntament de Granollers ha organitzat una trobada de les ciutats que formen part de la RECE, on es parlarà de models de ciutat per al futur. Oriol Nel·lo, doctor en Geografia i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), donarà el tret de sortida al programa, amb la conferència "Ciutats per viure-hi". A la tarda, l’arquitecte Javier Martínez, i la periodista Marta Morera, ambdós fundadors de Lugadero, a Sevilla. Es tracta de l’empresa responsable del projecte "We make cities", que, amb el suport del Ministeri de Cultura del Govern espanyol, té com a objectiu imaginar i acompanyar les ciutats del futur, amb entorns més sostenibles, a través de la intel·ligència artificial.

Recordem que Granollers acollirà el XVIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores, que tindrà lloc el maig de 2026.