Opera aperta. Festival d’art i paraula de Granollers, proposa quatre dies d’accions artístiques i diàlegs amb especialistes del pensament contemporani

La primera edició del festival es farà del 17 al 20 de setembre al Museu de Granollers i es podrà seguir íntegrament per streaming

14 de Setembre 2020
+
Opera aperta. Festival d’art i paraula de Granollers, proposa quatre dies d’accions artístiques i diàlegs amb especialistes del pensament contemporani

Aquesta setmana, del dijous 17 al diumenge 20 de setembre, se celebra la primera edició d’Opera aperta. Festival d’art i paraula de Granollers, el primer festival de pensament que neix després de la pandèmia que ha afectat la humanitat d’una manera global. Si bé inicialment s’havia de celebrar el mes de març, la nova situació sanitària i social que estem vivint ha posat de manifest encara més allò que ja reclamàvem: la necessitat d’obrir espais de reflexió conjunta a l’entorn de temes que ens afecten d’una manera personal i col·lectiva. Avui més que mai, cal ressignificar de nou la vida i el nostre lloc en el món.

Totes les activitats són gratuïtes i es faran en un mateix espai, el Museu de Granollers, amb aforament limitat i mantenint les mesures de seguretat, i per assistir-hi cal fer reserva prèvia d’entrada en aquest enllaç: www.granollers.cat/operaaperta A més, totes les activitats es podran seguir via streaming a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Granollers (www.youtube.com/granollers) i també a través de l’Instagram del Museu de Granollers (@museudegranollers).

Partint d’una obra de la col·lecció d’art del Museu de Granollers, s’ha convidat a intel·lectuals i persones de l’àmbit de la comunicació amb el repte de repensar de nou el sentit de la vida. Fetdes de Granollers però amb una visió oberta, contemporània i universal, Opera aperta proposa quatre dies d’art i paraula oberts, participatius, amb ganes d’arribar a tothom i convertir Granollers en una àgora de debat i pensament compartit.

Bacus, els sentits, la vida

En aquesta primera edició, Opera aperta pren el cap de Bacus, una peça romana del segle II trobada en unes excavacions de la ciutat i que es troba al Museu de Granollers, per obrir diàleg a l’entorn d’un dels grans interrogants associats a la condició humana.De qui depèn la gestió de la vida? Com entenem aquesta voluntat de durar que en diem vida? Què en diuen la filosofia, la ciència i l’art?

A l’antiga Roma, Bacus va ser el déu de la vinya i l’èxtasi, de la tragèdia i la dansa, de la creativitat i de tot allò que escapa a la raó i que constitueix l’impuls vital o la passió per la vida. És així com el Bacus de Granollers, amb la seva corona de fulles de parra, ens convida a pensar en la vida i en la mateixa experiència humana.

Amb aquest punt de partida, des del dijous 17 al diumenge 20 de setembre, s’han programat deu activitats gratuïtes que inclouen diàlegs, lliçons magistrals, tertúlies, intervencions artístiques i accions poètiques. S’ha convidat a intel·lectuals de diferents àmbits teòrics a reflexionar a l’entorn d’un tema que ens implica a tots com és el possible sentit de la vida.

Entre les activitats, destaquen les lliçons magistrals, amb convidats com l’escriptor basc i últim Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, autor de més de 50 llibres i un gran humanista, Bernardo Atxaga, que ens convidarà a reflexionar sobre La necessitat de ressignificar la vida en temps de pandèmia. Serà presentat per Antoni BassasL’experta sobre món romà i gran comunicadora, Isabel Rodà, ens parlarà sobre la llegenda i els misteris entorn el déu Bacus i les bacants.

Opera aperta comptarà també amb els diàlegs, un format amè en què una persona del món de la comunicació condueix la conversa amb destacats intel·lectuals. S’han programat quadre diàlegs: el filòsof Joan-Carles Mèlich dialogarà amb la periodista i escriptora Eva Piquer; l’expert en genoma humà Jaume Bertranpetit ho farà amb la periodista Milagros Pérez Oliva; l’escriptora i activista per a la pau Lolita Bosch conversarà amb el periodista Víctor M. Amela, i la teòrica de la imatge Ingrid Guardiola parlarà amb la periodista Mònica Planas.

Entre les activitats de nou format, destaca la tertúlia filosòfica nocturna conduïda per Mariano Fernández, una de les ànimes de la Universitat Popular de Granollers, amb l’expert en matemàtica Josep Rey i el professor de filosofía, Fèlix rabal .

S’ha convidat també a artistes visuals de Granollers com Luz Broto i Lurdes R. Basolí a presentar les seves propostes artístiques al museu: Broto presentarà una activitat amb l’alumnat del Batxillerat Artístic de l’IES Celestí Bellera. I Basolí reinterpretarà el cap de Bacus de Granollers amb un projecte artístic creat per aquest festival.

També hi haurà un espectacle poètic del conegut rapsode i poeta Josep Pedrals, que versarà sobre el Bacus granollerí amb poemes inèdits fets per a Opera aperta; la interpretació musical de la Polifònica de Granollers dirigida per Agustí Vidal, amb una peça de lloança al vi; i els alumnes d’Arsènic, Alba Campo, Luna Marcos, Maria Mercè Mas, Ariadna Puig i Pau Tutó, que diran textos filosòfics sobre la vida.

Aquesta primera edició d’Opera aperta compta també amb la complicitat de: IES Celestí Bellera i Off Bellera, Arsènic, Universitat Popular de Granollers, la Polifònica de Granollers, Vallès Oriental Televisió, Ràdio Granollers i persones vinculades al territori com Mariano Fernández i Josep Rey.

Aquesta primera Opera aperta compta també amb l’aliança dels agents de comunicació local, que s’hi ha volgut implicar, com la Vallès Oriental Televisió (VOTV), emetent en viu part dels esdeveniments d’Opera aperta. I amb format streaming totes les activitats.

Més informació a: www.granollers.cat/operaaperta

Cal fer reserva prèvia per assistir a les diferents activitats: https://www.granollers.cat/operaaperta

El festival es podrà seguir amb realització via streaming:

Instagram:

@museudegranollers

Canal YouTube:

www.youtube.com/granollers