Opera aperta, el festival d’art i paraula de Granollers arriba a la quarta edició

Del 7 a l’ 11 de juny de 2023. Cinc dies de diàleg, art i pensament

05 de Juny 2023
+
Opera aperta, el festival d’art i paraula de Granollers arriba a la quarta edició

L’any 2005, Jordi Benito composava aquesta obra partint del poema de Paul Valéry Narcisse parle, del llibre Album de vers anciens (1920). Prenent un vers del poema, escriu a mà Voici dans l’eau ma chair de lune et de rosée acompanyat d’una seqüència numèrica que correspon al temps de dicció dels fonemes del poema en francès. “La música dels nombres m’enamora, com l’art, com la poesia”, explicava Benito. Poesia i matemàtica com dues aproximacions per abastar l’irreductible misteri de la realitat.

En aquesta instal·lació de llum, el neó blau crea un joc de reflexos aquàtics que convida a debatre sobre nocions com imatge, reflex i realitat. Una línia conceptual que remet a un dels grans temes del pensament com és la pregunta per la realitat. Què podem considerar real? Com ens hem de moure avui en el món de les realitats replicades? Com distingir allò que és real del que és pura impostura? Amb aquests interrogants com a nord, us presentem la quarta edició d’Opera aperta, el festival d’art i paraula de Granollers.

  • La quarta edició consolida Opera aperta com un festival de ciutat.

  • Més de 27 participants i 16 activitats programades a diferents espais com el Museu de Granollers, la Porxada i el Cinema Edison. Cinc dies de xerrades, diàlegs, tertúlies, projeccions i intervencions artístiques.

  • Participació de la Universitat Popular de Granollers, que suma la seva Escola d’Estiu a la programació i fa que el festival abasti més dies i més activats.

  • Apostem per la Porxada, convertint la ciutat en un espai viu de diàleg

  • Aquest any, el títol d’Opera aperta és imatge, reflex i realitat, partim d’una instal·lació de llum de Jordi Benito, que ens remet a un dels grans temes del pensament com és la pregunta per la realitat.

  • Amb Carles Guerra, Remedios Zafra, Joan Fontcuberta, Ramon Alcoberro, Jordi Camí, Joan Garcia del Muro, Míriam Cano, Jordi Ibáñez Fanés, David Fernández, Neus Tomàs Josep Maria Segura, Joan Méndez, Joaquim Fradera, Pilar Loncan, Judith Méndez, Eduard Garcia, Alba Tobella, Neus Ballús, Mariano Fernández, Fèlix Rabal, Lambert Botey,

  • Amb les intervencions artístiques de FRAU. Helena Pielias i Vicenç Viaplana Ventura; Montse Morral i Núria Escrig.

  • Amb la complicitat de les biblioteques i llibreries de la ciutat, la Universitat Popular de Granollers, el Cineclub AC-Granollers, Amics de la Unió, VOTV i Arsènic.

  • Adreçat a tots els públics. Totes les activitats seran gratuïtes. No cal fer reserva prèvia.

Del dimecres 7 al diumenge 11 de juny torna Opera aperta. Festival d’art i paraula de Granollers, que aquest any arriba a la quarta edició i es consolida com un festival de ciutat. Com altres anys, partint d’una obra de la col·lecció d’art del Museu de Granollers, l’obrim cap al pensament i cap a la ciutat –d’aquí l’Opera aperta– programant cinc dies d’art i paraula participatius i oberts a tothom.

Imatge, reflex i realitat.

Jordi Benito

Voici..., 2005

Instal·lació

Núm. Inv. MDG 12.608

 

L’any 2005, Jordi Benito componia aquesta obra partint del poema de Paul Valéry «Narcisse parle», del llibre Album de vers anciens (1920). Prenent un vers del poema, escriu a mà «Voici dans l’eau ma chair de lune et de rosée», acompanyat d’una seqüència numèrica que correspon al temps de dicció dels fonemes del poema en francès. «La música dels nombres m’enamora, com l’art, com la poesia», explicava Benito. Poesia i matemàtica com dues aproximacions per abastar l’irreductible misteri de la realitat.

En aquesta instal·lació de llum, el neó blau crea un joc de reflexos aquàtics que convida a debatre sobre nocions com imatge, reflex i realitat. Una línia conceptual que remet a un dels grans temes del pensament com és la pregunta per la realitat. Què podem considerar real? Com ens hem de moure avui en el món de les realitats replicades? Com podem distingir el que és real del que és pura impostura? Amb aquests interrogants com a nord, us presentem la quarta edició d’Opera aperta, el festival d’art i paraula de Granollers.

Jordi Benito (1951-2008) va ser un creador radical. Les seves accions dels anys setanta a l’església de Santa Justa de Lliçà d’Amunt, a la Fundació Miró de Barcelona i al Centre Pompidou de París encara impacten. Convertides en rituals de sang, pintura, simbolisme, mística i animalitat, perseguien l’obra d’art total. En un segon moment creatiu, ja als anys noranta i dos mil, es va interessar per la complexitat del coneixement, amb instal·lacions de llum i fórmules numèriques, com aquesta de l’any 2005, que interroga la relació entre la poesia, la matemàtica i altres aproximacions a la realitat.

Cinc dies de conversa, lliçons, tertúlies, art i descobriment. Aquest any, Opera aperta creix amb la participació de la Universitat Popular de Granollers, una entitat consolidada a la ciutat que suma la seva Escola d’Estiu a la nostra programació i fa que el festival abasti més dies i més activitats. Una bateria de propostes gratuïtes i obertes a tothom us esperen en aquesta Opera aperta 2023.

Continuem apostant per la Porxada, com àgora de ciutat, on es desenvoluparan les activitats de dissabte 10 de juny. La resta d’activitats es faran al Museu de Granollers, amb excepció de la projecció de cinema i diàleg amb la directora, que es farà el Cinema Edison al vespre.

Opera aperta comença un dia abans, enguany, el dimecres 7 de juny amb una tarda dedicada a l’obra que dona lloc al festival. Aquesta vegada, a la xerrada inaugural ens acompanyarà l’artista, crític d’art i curador independent, Carles Guerra. Tot seguit, FRAU. Helena Pielias i Vicenç Viaplana Ventura presentaran la seva obra de nova creació que ha partit d’un diàleg amb l’obra de Jordi Benito. Acabarem amb la intervenció del Cor Arpegi d'Amics de la Unió, amb la direcció de Guifré Canadell, i Polifònica de Granollers, amb la direcció d'Agustí Vidal i Cristina Zamorano, que interpretaran Cantique de Jean Racine de Gabriel Fauré (1864).

Dijous 8 al matí oferim una activitat pràctica per experimentar la percepció sensorial com a via de coneixement de la realitat. Disposarem d'ulleres de realitat virtual que ens permetran submergir-nos en contextos d'exposicions d'art. Una invitació a la reflexió sobre els límits entre percepció, vivència i realitat, a cura de Josep Maria Segura, especialista en Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació. A la tarda, Joan Méndez, amb la col·laboració d’Anna Galisteo i Marta Valhondo, ens proposen una lectura dramatitzada amb comentari i discussió sobre el nihilisme del món d’avui. Quina és la proposta de Friedrich Nietzsche per afrontar-lo? I tot seguit, un taller de música i moviment. A través de propostes senzilles explorarem la nostra natura d’animals humans, la pròpia sensibilitat i la vivència conjunta integradora de la percepció musical, conduït per Montse Morral i Núria Escrig.

Pot, la poesia, apropar-nos allà on la raó no arriba? Quin és el lloc de trobada entre una i altra? Divendres 9, a la llum de María Zambrano, resseguirem alguns d'aquests interrogants, amb Joaquim Fradera, llicenciat en Filosofia i en Dret a la Universitat de Barcelona. En acabar, Arsènic, espai de creació, oferirà una acció escènica que combina diversos llenguatges expressius, una acció única construïda per a Opera aperta, una posada en escena d'un treball en procés.

A la tarda, Remedios Zafra ens oferirà la lliçó inaugural Com sortir de la caverna? La realitat com a problema. El problema de la realitat és un dels grans interrogants del pensament. Per què és urgent avui replantejar la pregunta per la realitat?

I a la nit, la tradicional tertúlia filosòfica nocturna, a partir de la tríada “imatge, reflex, realitat”, indagarem a l’entorn de teories, vivències i creativitat, transitant respectivament pel camp filosòfic, antropològic i científic, conduïda per Mariano Fernández, una de les ànimes de la Universitat Popular de Granollers, juntament amb Fèlix Rabal, amb qui coordinen el Taller de pràctica filosòfica de la UPG, i Pilar Loncan, llicenciada en Biologia, doctora en Medicina i màster en Bioètica.

Dissabte ens mudem a la Porxada, a l’àgora cultural de la ciutat, i comencem el primer dels diàlegs sobre la relació que mantenen les imatges i les coses. Ja fa temps que sabem que la noció de representació està vinculada a conceptes com simulacre, versemblança, ficció i poder. De què ens hem de fiar? Amb en Joan Fontcuberta, Judith Méndez, professora a la Universitat Popular de Granollers i Eduard Garcia, curador i coordinador d’exposicions.

El segon diàleg ens endinsa en la realitat desbordada. Ramon Alcoberro, doctor en Filosofia, professor a la Universitat de Girona i consultor de la Universitat Oberta de Catalunya, en diàleg amb Jordi Camí, doctor en Medicina, catedràtic de Farmacologia a la Universitat Pompeu Fabra i director del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

El tercer diàleg ens parlarà de les Fake news, quan els fets menteixen. Amb Joan Garcia del Muro, professor de filosofia a la Universitat Ramon Llull i a l’Institut Obert de Catalunya, en diàleg amb Alba Tobella, periodista.

Al vespre, marxem al Cinema Edison, amb la projecció de la pel·lícula La plaga (2013) de Neus Ballús i diàleg amb la directora i els protagonistes del film conduït per Lambert Botey. Recordant els 10 anys d’estrena del primer llargmetratge de la directora del Vallès, reunim als protagonistes del film per veure com la pel·lícula va canviar la seva realitat a Gallecs, un nucli rural situat entre Mollet i Parets del Vallès que lluita per mantenir les formes de vida que l’identifiquen.

Diumenge al matí, al Museu, el diàleg entre Míriam Cano, periodista i escriptora amb Jordi Ibáñez, escriptor i professor d’Estètica i Teoria de les Arts a la Universitat Pompeu Fabra, ens endinsarà en els món dels Somnis, mites, ficcions i altres mons paral·lels.

El darrer diàleg del festival ens parlarà sobre què podem esperar en un món d’emergència laboral, social i planetària? Les noves generacions viuen en un estat de fragilitat continuada i sense grans expectatives de canvi. És la seva una realitat fràgil? Amb David Fernández, periodista i activista social, en diàleg amb Neus Tomàs, periodista especialitzada en informació política i actual subdirectora de eldiario.es.

Lectures per anar obrint boca

Les biblioteques de Granollers són presents també a Opera aperta amb una guia de lectura que han elaborat amb les publicacions destacades dels participants al festival. La trobareu a la Biblioteca de Can Pedrals, Biblioteca Roca Umbert i també a: https://www.bibliotequesdegranollers.cat/

Podreu adquirir els llibres dels participants gràcies a la col·laboració de les llibreries La Gralla i Abacus.

Entrada lliure amb aforament limitat, no cal reserva prèvia.

Finalitzat el festival, tots els actes es penjaran al canal de Youtube del Museu de Granollers.

Opera aperta ha estat inclosa en el Banc de Bones pràctiques de projectes culturals de la Diputació de Barcelona dins del projecte Cultura Transformadora.