L’acte institucional de lliurament de les Medalles de la Ciutat s’ha celebrat aquest dijous 2 de març al Teatre Auditori. Un vespre emotiu, de record i de retrobament, en què s’han lliurat quatre medalles a persones i institucions referents de Granollers, en reconeixement públic a la feina feta i al seu compromís amb la ciutat i la seva gent. L'acte ha comptat amb la periodista de VOTV, Clara Armengol, com a presentadora i amb la música en directe de Martí Ventura al piano.
Montserrat Medalla Medalla
La primera Medalla de la Ciutat s’ha donat a Montserrat Medalla Medalla pel seu compromís amb la llengua i la cultura catalana, que ha exercit tant des del vessant docent com des de les múltiples iniciatives en què ha participat. Medalla ha agraït aquest reconeixement que ha volgut "compartir amb tots els professors i mestres de català que transmeten amb amor, i no sense dificultat, la nostra llengua".
Medalla ha fet broma amb els seus cognoms dient "Medalla Medalla, Medalla de la Ciutat, molt fort!" i ha explicat que les seves tres medalles són la seva vida, aquest reconeixement i, la més important, la seva família. També afirmat que "m'estimo el català, és important que t'estimis allò que ensenyes perquè arribi als alumnes", però també ha afegit que "cal tenir respecte, paciència i cintura amb la llengua. Vetllar per la convivència i deixar de banda actituds intolerants".
Vicenç Sáez de Tejada Escandón
La segona Medalla s’han lliurat a títol pòstum: a Vicenç Sàez de Tejada Escandón, pel seu activisme social i el seu compromís amb la vida cultural i associativa de Granollers. La seva filla, Anna Sáez de Tejada, ha recollit el guardó en representació de la família i ha parlat del seu pare dient que "feia molta feina i tot ho feia molt intensament" i que "era un sacrifici personal que ell i nosaltres fèiem de bon grat. Aquesta Medalla reconeix que la ciutat veu aquest esforç, el reconeix i l'aprecia".
La filla d'en Vicenç també ha volgut destacar que el seu pare "sempre treballava en equip, de forma col·lectiva. No hi ha cap cosa que se sostingui amb individus, són les colles, les entitats, el voluntariat...". I ha conclòs demanant que "continuem la seva feina i que cadascú continuï fent feina per les nostres comunitats, barris, medi ambient... Fem un esforç col·lectiu. Sigueu tots una mica en Vicenç".
Salvador Estany i Bassa
També a títol pòstum, s'ha atorgat la Medalla de la Ciutat 2022 a Salvador Estany i Bassa, com a fundador del moviment escolta a Granollers i pel seu compromís i activisme cívic i polític. La seva germana, Alegria, i les seves filles, Maragda i Estela, han recollit el guardó en nom de la família. Maragda Estany ha agraït el reconeixement i ha explicat que el seu pare tenia "un esperit crític i de servei, amb austeritat i discreció. És possible que hagués declinat el reconeixement i hagués proposat altres persones. O potser l'hauria acceptat i hauria fet un reconeixement col·lectiu perquè sols no podem avançar".
La filla de Salvador Estany i Bassa ha destacat també la "capacitat del pare de tocar l'ànima amb quatre ratlles" i ha afirmat que amb aquest reconeixement "avui podem sentir en Vador encara més proper i complet".
Fundació Privada Hospital Asil de Granollers
L’última Medalla de la Ciutat ha estat per la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, en commemoració del centenari de l’edifici històric (1923-2023), per la seva trajectòria de servei a la ciutat i a la comarca, tant en l’atenció sanitària com sociosanitària i a la gent gran. Es reconeix especialment la dedicació de totes les persones que al llarg d’aquests cent anys i fins a l’actualitat han contribuït i contribueixen al creixement i la transformació de la institució, amb professionalitat i vocació de servei.
El director de l'Hospital, Rafael Lledó; Fina Sánchez, presidenta del comitè d'empresa; i la germana Fina Hernández, han recollit el guardó.
Lledó ha fet un repàs a la història de l'Hospital, començant amb una cita de Francesc Ribas, i ha explicat que "representem el conjunt dels 1.900 treballadors de l'hospital i el record de les persones que han forjat l'hospital en aquests anys". Ha afegit que "som persones que treballem per persones per atendre persones" i que aquest centenari "és el preludi d'un camí cap al bicentenari que ha de ser esplèndid. Tenim més projectes que problemes i mirem enrere per tirar endavant".
L'acte ha acabat amb les paraules de l'alcaldessa Alba Barnusell que ha donat les gràcies a tots els guardonats i ha dit que "avui és un dia per la memòria i la història de la ciutat. Reconeixem i agraïm persones i entitats que han contribuït a fer millor la ciutat i han deixat empremta en totes i tots nosaltres". L'alcaldessa ha afirmat que "Granollers és la seva gent. La ciutat és un projecte col·lectiu" i les persones i entitat distingides amb les Medalles de la Ciutat "són exemples a seguir que representen col·lectius i molta gent".