Més de 90 anys d’història de l’Esbart Dansaire de Granollers, a disposició de la ciutat a través de l’Arxiu Municipal

L’entitat i l’Ajuntament han signat el contracte de cessió pel qual es fa accessible tot el seu fons documental

18 de Gener 2023
+

L’Esbart Dansaire de Granollers, entitat fundada l’any 1931, ha formalitzat la cessió del seu fons documental a l’Arxiu Municipal a través de la signatura, aquesta tarda a la Sala de Govern, d’un contracte de cessió temporal en règim de comodat. Es tracta de documentació relacionada amb la constitució, la gestió i l’activitat de l’entitat, com poden ser estatuts, programes, cartells, reculls de premsa, butlletins informatius, etc. i més de 1.500 fotografies, que expliquen una trajectòria de més de 90 anys. En concret, abasta des de l’any 1925 (l’esbart encara no s’havia fundat, però el fons inclou documents d’entitats vinculades, com l’Orfeó Granollerí i el Foment de la Sardana) fins a 2016, amb previsió de més ingressos, com a entitat viva que és.

Des de l’Arxiu Municipal s'ha fet l’ordenació, classificació, descripció i instal·lació en 130 unitats documentals corresponents a 0,8 metres lineals de documents. Podeu consultar-ne la pàgina a la web de l'Arxiu, amb la descripció del fons i els catàlegs cronològic i per quadre de classificació. Pel que fa a les imatges, s'han digitalitzat i descrit les 1.587 fotografies, bona part de les quals, 1.164, disponibles en línia, al Portal web de l'Arxiu d'Imatges. També es pot consultar en línia la tertúlia de l’Arxiu dedicada a l’esbart, així com les publicacions L’Esbart Dansaire de Granollers de la col·lecció «Coneguem Granollers» i Medalles de la Ciutat 2007 a Al Portal web de l'Arxiu Digital.

L’ingrés del Fons Esbart Dansaire de Granollers se suma a altres fons d'entitats i associacions actives a la ciutat que ja custodia l’Arxiu Municipal, com són els fons de la Societat Coral Amics de la Unió, els Xics de Granollers o el Cineclub de l'Associació Cultural. Tots es poden consultar a l’Arxiu Municipal.

Aquest diumenge 22 de gener a les 12 h a la plaça de la Porxada l'Esbart Dansaire farà una ballada per celebrar aquesta cessió del seu fons documental a l'Arxiu Municipal. La ballada serà a càrrec del Cos de Dansa i de les Barretines.

 Una entitat nascuda l’any 1931

El naixement de l’Esbart Dansaire es produeix en el marc de la Festa Major de l’any 1931, quan es forma un grup integrat per noies i nois procedents de les entitats locals Orfeó Granollerí i Foment de la Sardana. En un inici, l’activitat principal era la participació als concursos sardanistes i la representació dels Pastorets. A la història de l’esbart pren gran rellevància el nom de Josep Sala i Perramon, en Sala dels Ballets, que durant anys va ensenyar els balls populars a la mainada i va dirigir les colles infantils.

Els concursos de balls de gitanes i les obres de teatre també van ser activitats habituals de l’esbart, a partir dels anys 40. Des de sempre, l’entitat ha col·laborat amb d’altres associacions, com l’Agrupació Excursionista, la Creu Roja, els festivals benèfics de l’Hospital Asil, les festes de barri, els homenatges a la vellesa, etc., així com també ha organitzat excursions i celebracions amb els socis i sòcies.

Amb l’arribada de la democràcia, l’esbart redacta uns estatuts propis i deixa de dependre d’altres entitats com Foment de la Sardana, el Frente de Juventudes, el Centre Catòlic o la Sección Femenina. Tindrà un lloc propi per assajar, vestuari nou i la missió de conservar la tradició de les danses catalanes a la nostra ciutat. La participació al festival de Gal·les Llangollen Internacional Musical Eisteddfot i la incorporació a la Roda d’Esbarts Infantils i Juvenils Catalònia, on encara avui participa, són algunes fites de finals dels 70.

A partir dels anys 90, l’esbart enceta una etapa prolífica amb la creació de nombrosos espectacles propis: Batecs (1999), Plou i fa sol, en Risto balla sol (2002), Blaüncs (2003), Eclèctic (2006), Aleatori (2008), Somia i... balla, Ton! (2011), A Granollers, ballem! (2013), Cobla i Esbart (2013), Ballant al cel, com un estel (2017), etc.

L’any 2007, l’entitat és reconeguda amb la Medalla de la Ciutat i es publica el primer butlletí quinzenal de l’entitat, Ballem, i el 2014 el cos de dansa obté el tercer premi en el Festival de Música i Dansa de Cantonigròs.

L’Esbart Dansaire de Granollers continua en plena activitat i manté ben viva la missió de conservar i difondre la dansa tradicional catalana, a través dels seus grups de ball: infantils, veterans i cos de dansa.