Més d’un centenar d’artistes de la ciutat units a “Música per a la pau i la memòria”

L’Orquestra de Cambra de Granollers presenta un concert amb cors participatius amb motiu del 80è aniversari del bombardeig de Granollers

24 de Maig 2018
+

Diumenge 27 de maig, a les 19 h, viurem un dels moments més especials de la programació d’Escena grAn i també dels actes en commemoració al 80è aniversari del bombardeig de Granollers que està impulsant la ciutat: el concert Música per a la pau i la memòria.

Un concert‐espectacle creat especialment per commemorar aquest aniversari que comptarà amb la participació de l’Orquestra de Cambra, els alumnes de l’Escola Municipal de Música i el Conservatori Josep M. Ruera i tres cors participants de Granollers: la Coral Polifònica, el Cor Femení i el Cor Mixt Amics de la Unió. Cors, dirigits per la directora convidada Mireia Barrera, que es trobaran en un mateix escenari per primera vegada.

Un concert de ciutat, l’últim concert de la temporada de l’Orquestra de Cambra de Granollers, al qual se suma també la direcció visual de Vicens Viaplana, artista resident al Teatre Auditori, i Helena Piellas de FRAU Recerques Visuals. “Volem fer reflexionar a les generacions d’avui, que no han patit mai una guerra i explicar com va afectar les famílies aquell devastador bombardeig i com, avui en dia, segueixen bombardejant ciutats arreu del món”, ha explicat Viaplana, afegint que “és una mirada al passat i també als nostres dies”. El concert oferirà projeccions visuals i utilitzarà els cors com a element físic per transmetre conceptes i sensacions més enllà de la seva veu.

Tal com ha explicat Viaplana, Música per a la pau i la memòria es dividirà en dues parts: una primera part d’homenatge al 80è aniversari del bombardeig i, una segona, que parlarà sobre la memòria històrica a través de tres exemples de persones que treballen aquest tema des de diferents vessants: Joan Garriga, historiador especialitzat en al guerra civil i la repressió franquista a Granollers i la comarca (divulgador de la memòria històrica); Laura Casanovas, treballadora de l’Arxiu Municipal de Granollers (encarregada de la preservació de la memòria històrica) i Emilio Morenati, fotoperiodista que sempre ha mantingut el compromís amb la informació sobre desastres, guerres i situacions de conflicte (encarregat de documentar a nivell gràfic la memòria històrica).

“Volem que el públic reflexioni a través de la música, que miri cap al passat però també cap al futur, amb esperança”, ha dit Corrado Bolsi, director de l’Orquestra. Mireia Barrera, directora convidada, assegura que “els cors participatius porten gairebé tot un curs treballant aquesta obra, primer per separat i des del març, tots junts” i afegeix: “per a ells és una il∙lusió i una novetat poder treballar plegats en un projecte d’aquesta magnitud i amb l’Orquestra de Cambra a l’escenari”.

Gairebé un centenar de cantaires pujaran a l’escenari amb més d’una trentena de músics de l’Orquestra de Cambra per oferir aquesta estrena memorable i única i fer reflexionar sobre un dels moments més dramàtics que ha viscut la ciutat de Granollers: el 31 de maig, ara fa 80 anys. Un moment en què les bombes i el soroll dels avions van emmudir la ciutat. Diumenge, la veu dels nostres pares i avis tornaran a sentir‐se, tornaran a la nostra memòria, sobreviuran a través de la música i la paraula, a través dels instruments i les veus dels músics de la ciutat.

El concert oferirà peces de Yoshimatsu, Fauré, Mozart, Rheinberger i Xostakovitx, amb un repertori ple d’harmonies i melodies serenes, reflexives i plenes de vida.

 

EUTERPE: LA MÚSICA I LA PAU, CONCERT FAMILIAR

El mateix dia, a les 17.30 h, els més petits podran gaudir també del concert familiar de l’Orquestra de Cambra amb la presentació de David Puertas i una durada de 30 minuts. Un concert basat en l’art de les muses, el símbol de la pau i Euterpe, la musa de la música que toca la flauta per transmetre el seu geni: mentre sona la música, nosaltres estem en pau.