Aquest divendres 24 de febrer, a les 20 h, Llevant Teatre presenta Fragments d’una revolució. L’obra de teatre, interpretada per alumnes d’arts escèniques de Granollers, Manresa i Palestina, s’emmarca en el programa Som Constructores, un projecte coordinat per l’Associació Catalana per la Pau, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Granollers, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau i la Diputació de Barcelona, que promou l’intercanvi cultural i la reflexió al voltant de la cultura com a eina de transformació social, i que vol incrementar el compromís i la sensibilitat de la ciutadania catalana en la defensa de la cultura de pau i els drets i llibertats del poble palestí.
El projecte Som Constructores va iniciar-se el mes d’abril passat amb diversos tallers de teatre polític, que l'actor i director palestí Ahmed Tobasi va fer a Granollers i en altres poblacions de Catalunya. El mes d’octubre passat van ser els alumnes d’Arsènic, Espai de Creació de Granollers i l’Escola d’Arts Escèniques de Manresa els que van viatjar a Palestina, on van fer un taller de teatre amb alumnes de The Freedom Theatre, i van poder conèixer de primera mà la realitat dels camps de refugiats. Finalment, estudiants d'arts escèniques palestins han pogut viatjar a Catalunya del 18 al 28 de febrer de 2023.
L’obra de teatre Fragments d’una revolució culmina aquest projecte d’intercanvi cultural. És una adaptació del text The Revolution’s Promise, que proposa la reflexió i denúncia sobre la vulneració dels drets socials i culturals a Palestina i reivindica el paper de l’art i el teatre com una forma de resistència cultural. Així ho va descriure Ahmed Tobasi, durant la seva visita a Catalunya el mes d’abril passat: “Volem resistir a través de l’art. Volem parlar de la nostra història a través de la cultura i del teatre. No crec en les armes, no crec en assassinar gent. Crec en els canvis”.
L’obra de teatre es podrà veure a Granollers, Manresa i la Seu d’Urgell. A Llevant Teatre la funció serà aquest divendres, 24 de febrer, a les 20 h. L'entrada serà lliure amb taquilla inversa i es comptarà amb el servei de traducció simultània amb llengua de signes catalana. Després de l’espectacle, es farà un debat participatiu amb el públic al voltant de les reflexions exposades.
L’obra compta amb les actrius i actors palestins Chantal Rezeq, Mariam Abuibaid i Bahaa Eldin Badah, sota la direcció d’Ahmed Tobasi. De Granollers hi trobem Teia Martínez i Joel Cabrera, amb la direcció de Marta G. Otín, d’Arsènic, Espai de Creació. I d’EAE Manresa, els intèrprets són Raquel Torrent i Joel Pla, sota la direcció d’Albert Ruiz.
The Freedom Theatre
És un centre cultural situat al camp de Jenin, a Cisjordània, que ofereix tallers de teatre i formació en arts escèniques, pedagogia i fotografia. També s’hi produeixen i escenifiquen obres de teatre professional. Es va inaugurar l’any 2006 per tal d’acostar i facilitar la cultura teatral als infants i joves de la zona. Mustafa Sheta i Ahmed Tobasi són els actuals director general i director artístic.
Per a més informació sobre el projecte, podeu llegir l’entrevista del butlletí municipal Granollers informa del mes de febrer a Marta G. Otín, directora de teatre i artista pedagoga, i directora d’Arsènic, Espai de Creació.