L'Arxiu Municipal de Granollers commemora el Dia Internacional dels Arxius

El nou portal de l'Arxiu d'Imatges, que es presenta el 9 de juny, permetrà consultar, a més de fotografies, films, exposicions i fons orals de l'AMGr

02 de Juny 2020
+
Imatge de la campanya "Persones, vides, arxius" ideada per acostar aquests equipaments als ciutadans
Amb motiu de la celebració, el 9 de juny, del Dia Internacional dels Arxius, l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) ha preparat un programa virtual que difon el fons documental i fotogràfic relacionat amb el bombardeig que la ciutat va patir ara fa 82 anys, i   dona compte de la campanya "Arxivem la Covid-19" i dels diferents projectes col·laboratius portats a terme durant el confinament. L'AMGr també se suma a la campanya "Persones, vides i arxius" engegada pels arxius de Catalunya per acostar-se als ciutadans, amb el testimoni d'una usuària que explicarà la seva vivència i vincle amb aquest equipament. 
 

Així, de l'1 al  9 de juny, el web https://www.granollers.cat/arxiu presenta la panoràmica «Granollers, 1931-1938», amb imatges que recullen des de la proclamació de la República fins al bombardeig de maig de 1938; i la secció del Document del Mes  es dedica al relat de Josep Estapé: El bombardeig, en què l'autor narra les primeres vuit hores que van seguir el bombardeig del 31 de maig d'ara ha fet 82 anys. Durant aquesta setmana, el portal mostra vuit vídeos de presentació dels més 200 documents digitalitzats i disponibles en línia a l’arxiu digital del projecte: 31 de maig de 1938, relats d’un bombardeig, al canal de Youtube de l’Arxiu. I també es pot participar (fins al dia 14 de juny) al concurs en línia Els enigmes de l’Arxiu, on es plantegen un seguit de preguntes que es poden respondre fent recerca a través dels portals en línia de l’arxiu. El dia 15 de juny es farà un sorteig amb premi entre els guanyadors i guanyadores.

La programació continua la setmana que ve amb la presentació, el dia 9 de juny, del nou portal de l’Arxiu d’Imatges de l’AMGr, que afegeix a les fotografies, la possibilitat de consultar films, exposicions i fonts orals dels fons de l’arxiu. Així, s'hi trobaran  totes les exposicions fetes fins ara a la planta baixa de l'Ajuntament; i es posaran a disposició pública les més de 40 sessions del cicle Les Tertúlies de l'Arxiu, iniciat el 2013; i una mostra dels films i entrevistes a testimonis dels fons de l'AMGr. El mateix dia, la historiadora Cinta Cantarell donarà el seu testimoni com a usuària de l'AMGr, com a participant a la campanya virtual dels arxius de Catalunya "Persones, vides i arxius", ideada per apropar-los als ciutadans. Cantarell explicarà, a través d'un vídeo, la seva vivència personal com a usuària d'aquest equipament, així com algunes de les històries que s'amaguen darrere els documents que ha consultat. Una seixantena d'arxius catalans participen en aquesta iniciativa que vol fer visible la seva finalitat principal, que és el servei a les persones.

L'endemà, dia 10, l'arxiu digital mostrarà el contingut incorporat darrerament, consistent en més 6.000 pàgines de nous documents d’arxiu: documents de la Universitat de la Vila (llibres de deliberacions del Consell de la Universitat de la vila, manuals d'actes del Comú i fogatges, i altres tributs (1438-1792); així com actes del ple del poble de Palou (1895-1927) i més de 16.000 pàgines noves de premsa i butlletins (del 1992-2008), que afegeixen una nova capçalera: El Pati, la revista dels Xics de Granollers.

La programació es tancarà amb la presentació, l'11 de juny,  de la feina feta pels voluntaris que, durant el confinament, han participat en els projectes col·laboratius. A  final de març, l'arxiu feia una crida per trobar persones que volguessisn  dedicar una part del temps lliure a difondre el coneixement del patrimoni de la ciutat, fent més fàcil i àgil la localització de la informació recollida als documents i fonts. Una trentena de persones hi van respondre i han estat col·laborant en la transcripció de fonts orals, la lectura i mecanografiat d’actes del ple municipal o de la Unió Liberal, i la descripció de fotografies antigues. A més, també es donarà compte del resultat de la campanya nacional "Arxivem la Covid-19", de recollida de documents relacionats amb la crisi del coronavirus. Els ciutadans han fet arribar imatges, vídeos i documents textuals a l'AMGr, que permetran preservar per a les generacions futures la manera com la ciutat ha viscut els fets actuals.