L'Ajuntament aposta per la sega selectiva als espais verds urbans per afavorir el cicle biològic

Divendres es commemora el Dia Mundial del Medi Ambient, amb una crida a reflexionar i actuar per preservar-lo. Granollers disposa de 2.100.000 m2 d'espais verds municipals

04 de Juny 2020
+
Exemple de sega diferenciada a la plaça de la Llacuna
Els jardiners municipals porten a terme, des de fa unes setmanes, el que es coneix com a sega diferenciada o selectiva, que consisteix a segar per sectors i zones, de manera que la vegetació d’interès no es talla, però la de l’entorn, sí. En àrees de pas, per exemple, se sega baix, per facilitar el lleure i l’esport dels ciutadans, unes activitats que, amb la desescalada, molts ciutadans i ciutadanes practiquen de manera assídua. 
 
Divendres se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, una jornada que ha donat peu a institucions i entitats a difondre continguts per reflexionar i actuar en aquest àmbit. Així, des del consistori es vol aprofitar aquesta commemoració per explicar el criteri amb què s'aplica aquesta sega diferenciada, una acció que s'emmarca en la preservació de la biodiversitat: on la vegetació es deixa intacta, s’afavoreix el tancament del cicle biològic de les plantes amb la fauna associada, insectes i ocells que exerceixen un control natural de les plagues que afecten els vegetals, de manera que no cal utilitzar productes fitosanitaris, perjudicials per a les persones i la fauna.
 
Els parcs del Congost, Puig de les Forques, Ramassar i Lledoner; la plaça de la Llacuna, la verneda de Can Gili i el passeig de la conca del Besòs són alguns dels espais on els tècnics fan aquest tipus de sega. Com a norma, els tècnics municipals no utilitzen cap mena d'herbicida per eliminar o controlar la vegetació no desitjable: aquest control es fa de forma manual i mecànica. Només quan l'alternativa biològica no dona resultats es fan servir fitosanitaris químics de molt baixa toxicitat. 
 
Des del Servei de Medi Ambient i Espais Verds, s'és conscient de la doble demanda que fa la societat pel que fa a la cura dels espais verds urbans. Hi ha el corrent favorable a conservar i afavorir aquesta biodiversitat -amb un resultat més natural i si es vol, salvatge- i el corrent que prefereix una ciutat més urbana i inerta, pulcra, lineal i asèptica. Un context de primavera excepcional en pluja i temperatures, i l’aturada de l’activitat humana pel confinament, han fet que la vegetació hagi crescut de manera abundant, als espais verds urbans, paviments de sauló, escocells i a qualsevol escletxa de l’asfalt. Un cop constatada l'oportunitat que brinda aquesta situació, mai vista ni viscuda fins ara, l'Ajuntament aposta per preservar el medi natural i fomentar un model de ciutat on predomini el verd, que contribueixi a l'adaptació al canvi climàtic, i que incorpori els cicles biològics i naturals. 
 
La superfície dels espais verds municipals és de 2.100.000 m2, amb 20 parcs que ocupen una extensió de 500.000 m2; 64 jardins ( 215.000 m2); 34 espais verds en equipaments (134.000 m2); 69 places (118.000 m2); espais lliures (73.000 m2); elements de vialitat , com ara rotondes (68.000 m2). El total d'arbres és de 19.000 exemplars (7.164 dels quals, plantats en línia al carrer), les capçades dels quals sumen una extensió de coberta verda, i per tant, d'ombra, de 400.000 m2. Els espais vinculats a la xarxa hidrogràfica i espais de transició sumen 1.000.000 de m2. El verd urbà es completa amb més de 200 jardineres. 
 
Amb el propòsit de donar a conèixer l'entorn natural, Editorial Alpina, amb el suport de l'Ajuntament, publica aquest mes una segona edició de la guia Caminades per Granollers, un recull de 5 rutes a l'entorn de la ciutat (verneda de Can Gili, Puig de les Forques, Can Cabanyes, serra de Llevant i serra de Ponent), i una sisena pel centre històric. Es tracta de passejades d'entre 3 i 11 km de longitud, circulars i per a un públic ampli, des d'infants a gent gran, que conviden a descobrir el patrimoni natural i a fer salut.
 
 
Iniciatives pel Dia Mundial del Medi Ambient
 
Nacions Unides (https://www.worldenvironmentday.global/es); el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya (http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/educacio_i_sostenibilitat/dia-mundial-del-medi-ambient/); l'Ajuntament de Barcelona, amb la campanya "Repensem-nos"; i la Diputació de Barcelona, amb els Challenges energètics casolans en el marc de la Setmana de l'Energia (amb reptes per fer en família des de casa), són algunes de les iniciatives virtuals, mundials i del territori, llançades per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient.