“Botigues d’abans” és el títol de la nova exposició de l’Arxiu Municipal que ja es pot visitar al vestíbul de l’Ajuntament (Porxada, 6).
Coincidint amb les Fires i Festes de l’Ascensió, aparador comercial per excel·lència, l’Arxiu fa una mirada retrospectiva a comerços antics de la ciutat que estaven situats al centre, al llarg de la carretera i que ja no existeixen. Les imatges, datades entre finals del segle XIX i mitjans del XX, s’han triat entre les més antigues dels fons de l’AMGr.
L’exposició ens permet fer un viatge en el temps per descobrir o recordar com eren els establiments d’abans, què hi venien o qui hi treballava, una època en què els negocis eren familiars i passaven de pares a fills. La merceria de cal Trascó i la pastisseria-confiteria Puchades, totes dues a la Porxada; la rellotgeria i perruqueria Rodoreda a la pl. del Bestiar (Maluquer i Salvador); la Dolceria La Palma, la pastisseria Serra, la farmàcia Marimon i la rellotgeria dels germans Antoni i Josep Colomer, al c. d’Anselm Clavé (la carretera), són algunes de les botigues antigues que s’hi mostren. N’hi ha, com la llauneria de can Botey, a la cantonada d’A. Clavé amb Josep Umbert; la botiga de botes dels germans Masons, a la pl. Perpinyà o can Trotxa - Antiga Esparteria de la Vda. Parellada, a la carretera, que són el testimoni d’oficis quasi desapareguts; altres, com la ferreteria Garrell, mobles Pous o les sabateries Castelló i Miralles, són noms de comerços ben vius en la memòria. En les imatges veiem la importància que tenien els aparadors a l’hora de mostrar els diferents productes, un espai que podia ampliar-se a la vorera i ocupar també la façana, així com els diferents rètols comercials.
“Botigues d’abans” constata l’evolució del comerç a la ciutat, que s’ha transformat i en bona part globalitzat, i que manté el poder d’atracció per als ciutadans i visitants d’arreu.
L’exposició es complementa amb més fotografies d’establiments emblemàtics com Prades, Ràdio Aragonès, Cooperativa La Vallesana, Botiga Fémina, Ciclos Sastre o electrodomèstics Piguillem, entre d’altres, que es projecten en pantalla de manera continuada. L’horari de visita és de dilluns a divendres, de 9 del matí a 8 del vespre, fins al dia 28 de juliol.
Mostra virtual de cartells i Document del Mes
Coincidint amb l'Ascensió, l’Arxiu mostra en línia 121 cartells de la Fira i Festes corresponents al període 1944-1990. Alguns anuncien la celebració de manera genèrica i altres, actes concrets del programa com ara l’exposició provincial de bestiar (1944); la festa del pedal, les exposicions de roses i de nines, i l’actuació dels Xiquets de Valls (1956); diferents edicions de la Semana del Cine Español, la Semana del Caballo, la Feria de Artesanía Viviente i els sopars de gala de l’Ascensió; el pavelló de l’art tèxtil (1958); el campionat d’Espanya de balonmano a 7 (1958), el Gran Festival Artístic (1964); l’actuació de Joan Capri (1965), el concert de l’Orquestra Ciutat de Barcelona i Narciso Yepes (1968) i el concert coral en el centenari de la mort d’Anselm Clavé (1974), entre d’altres.
Podeu consultar els cartells al portal web de l'Arxiu d’Imatges, apartat “Impresos i cartells”: https://arxiufotografic.granollers.cat
Precisament el Document del Mes mostra el cartell "Exposición de ganado porcino", que es va celebrar en el marc de les Fires i Festes de l'Ascensió de l’any 1957. És una il·lustració d’Amador Garrell Soto que sintetitza l’essència agrícola i ramadera que la fira va tenir des dels inicis. El cartell té un format A1 i es va imprimir a la impremta Carville de Barcelona. Podeu veure’l a https://www.granollers.cat/arxiu