La nova exposició de l’Arxiu Municipal ens descobreix les “Botigues d’abans”

Coincidint amb l’Ascensió, s’ha fet una tria de fotografies dels comerços més antics de la ciutat, avui desapareguts

10 de Maig 2023
+
Ferreteria Garrell, 1912, a la plaça de Perpinyà, 16. Fotografia d’autor desconegut / Col·lecció Ajuntament de Granollers

“Botigues d’abans” és el títol de la nova exposició de l’Arxiu Municipal que ja es pot visitar al vestíbul de l’Ajuntament (Porxada, 6).

Coincidint amb les Fires i Festes de l’Ascensió, aparador comercial per excel·lència, l’Arxiu fa una mirada retrospectiva a comerços antics de la ciutat que estaven situats al centre, al llarg de la carretera i que ja no existeixen. Les imatges, datades entre finals del segle XIX i mitjans del XX, s’han triat entre les més antigues dels fons de l’AMGr.

L’exposició ens permet fer un viatge en el temps per descobrir o recordar com eren els establiments d’abans, què hi venien o qui hi treballava, una època en què els negocis eren familiars i passaven de pares a fills. La merceria de cal Trascó i la pastisseria-confiteria Puchades, totes dues a la Porxada; la rellotgeria i perruqueria Rodoreda a la pl. del Bestiar (Maluquer i Salvador); la Dolceria La Palma, la pastisseria Serra, la farmàcia Marimon i la rellotgeria dels germans Antoni i Josep Colomer, al c. d’Anselm Clavé (la carretera), són algunes de les botigues antigues que s’hi mostren. N’hi ha, com la llauneria de can Botey, a la cantonada d’A. Clavé amb Josep Umbert; la botiga de botes dels germans Masons, a la pl. Perpinyà o can Trotxa - Antiga Esparteria de la Vda. Parellada, a la carretera, que són el testimoni d’oficis quasi desapareguts; altres, com la ferreteria Garrell, mobles Pous o les sabateries Castelló i Miralles, són noms de comerços ben vius en la memòria. En les imatges veiem la importància que tenien els aparadors a l’hora de mostrar els diferents productes, un espai que podia ampliar-se a la vorera i ocupar també la façana, així com els diferents rètols comercials.

“Botigues d’abans” constata l’evolució del comerç a la ciutat, que s’ha transformat i en bona part globalitzat, i que manté el poder d’atracció per als ciutadans i visitants d’arreu.

L’exposició es complementa amb més fotografies d’establiments emblemàtics com Prades, Ràdio Aragonès, Cooperativa La Vallesana, Botiga Fémina, Ciclos Sastre o electrodomèstics Piguillem, entre d’altres, que es projecten en pantalla de manera continuada. L’horari de visita és de dilluns a divendres, de 9 del matí a 8 del vespre, fins al dia 28 de juliol.

Mostra virtual de cartells i Document del Mes

Coincidint amb l'Ascensió, l’Arxiu mostra en línia 121 cartells de la Fira i Festes corresponents al període 1944-1990. Alguns anuncien la celebració de manera genèrica i altres, actes concrets del programa com ara l’exposició provincial de bestiar (1944); la festa del pedal, les exposicions de roses i de nines, i l’actuació dels Xiquets de Valls (1956); diferents edicions de la Semana del Cine Español, la Semana del Caballo, la Feria de Artesanía Viviente i els sopars de gala de l’Ascensió; el pavelló de l’art tèxtil (1958); el campionat d’Espanya de balonmano a 7 (1958), el Gran Festival Artístic (1964); l’actuació de Joan Capri (1965), el concert de l’Orquestra Ciutat de Barcelona i Narciso Yepes (1968) i el concert coral en el centenari de la mort d’Anselm Clavé (1974), entre d’altres.

Podeu consultar els cartells al portal web de l'Arxiu d’Imatges, apartat “Impresos i cartells”: https://arxiufotografic.granollers.cat

Precisament el Document del Mes mostra el cartell "Exposición de ganado porcino", que es va celebrar en el marc de les Fires i Festes de l'Ascensió de l’any 1957. És una il·lustració d’Amador Garrell Soto que sintetitza l’essència agrícola i ramadera que la fira va tenir des dels inicis. El cartell té un format A1 i es va imprimir a la impremta Carville de Barcelona. Podeu veure’l a https://www.granollers.cat/arxiu