La fàbrica, 50 anys

Amb motiu del 50è aniversari de la publicació de "La fàbrica" de Miquel Martí i Pol es presenta un programa obert i creixent d’actes, d’exposicions i d’activitats educatives per celebrar l’efemèride.

13 de Maig 2022
+
Presentació del projecte "La fàbrica, 50 anys"

L’any 1972 Jordi Sarrate va il·lustrar i editar La fàbrica, publicada amb el número 1 de la col·lecció Quaderns El Bordiol. És una de les obres més destacades del Realisme Social literari català, testimoni de la vida i el treball a les fàbriques catalanes durant el franquisme.

El projecte s’impulsa de forma coral i en xarxa per tot el territori industrial català: la Fundació Miquel Martí i Pol (Roda de Ter), l’Ajuntament de Roda de Ter, el Museu Arqueològic de l’Esquerda (Roda de Ter), el Museu del Ter (Manlleu), l’Ajuntament de Manlleu, el Museu de la Colònia Vidal (Puig-reig), l’Ajuntament de Puig-reig, Roca Umbert. Fàbrica de les Arts (Granollers), l’Ajuntament de Granollers i el Museu d’Història de Catalunya (Barcelona) han esdevingut el grup impulsor que organitza el programa, el qual resta obert a qualsevol entitat que s’hi vulgui adherir.

S’estrena una pàgina web que aplegarà el programa conjunt: www.miquelmartiipol.cat/lafabrica50anys

El projecte «La fàbrica 50 anys» té per objectiu difondre el llegat universal del poemari La fàbrica de Miquel Martí i Pol als 50 anys de la seva publicació. El llibre és una obra del Realisme Social, de conscienciació obrera, i testimoni de la vida i el treball en les fàbriques tèxtils catalanes durant el franquisme. El projecte vol propiciar el descobriment de la poesia 2 martipoliana, la història industrial catalana i tot plegat a través de diverses expressions artístiques. Amb aquesta pretesa, doncs, diverses entitats ―coordinades per la Fundació Miquel Martí i Pol―, s’han aplegat per oferir un programa d’actes, exposicions i activitats educatives conjuntes que es desenvoluparan entre 2022 i 2023.

La fàbrica és un poemari inspirat en la vida i les condicions laborals dels treballadors i les treballadores de la fàbrica tèxtil «La Blava» de Roda de Ter. Miquel Martí i Pol va treballar en aquesta fàbrica des dels catorze anys fent d’escrivent i fins que l’esclerosis que patia li ho va impedir. En el transcurs dels anys l’autor va escriure dos reculls inspirats en la fàbrica: La fàbrica (1959) i La fàbrica (1970-1971). La primera en publicar-se va ser precisament La fàbrica (1970- 1971) l’any 1972, que conté poemes tan populars com «L’Elionor», «La creació», «La fàbrica» o «De semàntica». I ara en commemorem el 50è aniversari. L’editor Jordi Sarrate la va publicar obrint la col·lecció Quaderns El Bordiol (nom de la planta que utilitzaven les dones de les fàbriques per netejar-se la bata de cotó dels fils que s’hi enganxaven). L’obra presenta i tracta els treballadors de fàbrica com herois èpics i apropa la classe obrera a la poesia. Es tracta, doncs, d’una epopeia en què els protagonistes són els obrers, la gent comú i, per tant, Martí i Pol eleva el quotidià al poètic. La fàbrica, en paraules del crític Ricard Torrents, és un atreviment: Miquel Martí i Pol en escriure-la va despertar el gust per la lectura de poesia a un sector de la societat que n’era reticent, sovint, per ser-hi poc representat. Endemés, la figura de la dona hi és tractada des de perspectives obertes i innovadores en la literatura. Martí i Pol demostra que va ser una persona atenta a la problemàtica de la dona treballadora i la interpel·la de forma directa.

El nucli impulsor: un grup d’institucions patrimonials i museístiques que tenen relació amb el món literari, per una banda, i amb el món industrial, per l’altra, s’han unit per rendir homenatge a l’autor i a l’obra des dels seus equipaments i municipis. El nucli és coordinat per la Fundació Miquel Martí i Pol, que ha creat la pàgina web dedicada a l’efemèride. Està previst que durant el transcurs de la commemoració s’hi sumin d’altres entitats i museus. 

Activitats a Granollers

Passejar pel llibre. Roca Umbert. Fàbrica de les Arts, Granollers.

Durant el mes de setembre a Roca Umbert. Fàbrica de les Arts de Granollers dedicarà molta energia en La fàbrica. Per una banda, s’exposaran les il·lustracions de Jordi Sarrate als carrers de l’equipament, acompanyades dels poemes relacionats, de manera que es podrà passejar, literalment, pel llibre.

Per l’altra, s’iniciarà un recull de fotografies de dones que en algun moment han treballat a les fàbriques de Granollers dels anys 50 als 70 amb l’objectiu de crear un arxiu fotogràfic que servirà per la creació d’un mural gegant, fet de peces de roba de cotó amb les imatges recollides estampades. El mural es presentarà el mes de febrer de 2023.

Conferència «Miquel Martí i Pol i el compromís social», a càrrec de la directora de la Fundació Miquel Martí i Pol Montse Caralt (gener 2023). 

Campanya digital amb poesia de La fàbrica, des de totes les institucions

Des de la Fundació Miquel Martí i Pol es facilitaran a les entitats que participen versos del poeta adaptats al format xarxes socials amb la imatge corporativa del projecte perquè des dels diversos punts de Catalunya es doni a conèixer la literatura de La fàbrica de Miquel Martí i Pol. 

La programació de «La fàbrica 50 anys» continua oberta a qualsevol entitat que s’hi vulgui adherir: El projecte està pensat perquè entitats, col·lectius i institucions que vulguin adherir-s’hi puguin organitzar una activitat amb motiu de l’efemèride. En aquest cas, l’activitat es recollirà a la pàgina web i es farà difusió de forma conjunta. Per afegir-se al projecte només cal enviar un missatge a fundacio@miquelmartiipol.cat o telefonar al 938500355.

A dia d’avui, es compta amb la participació de: Institut Miquel Martí i Pol de Roda de Ter / Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA / Escola PuigAgut de Manlleu / Ajuntament de Tona / ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies / Patronat d’Estudis Osonencs / Escola d’Art de Manresa – Secció de gravat / Ajuntament de Manresa / Escola d’Art de Vic – Secció de pintura / Arxiu de Memòria Històrica de Roda de Ter / Associació de veïns i veïnes La Blava / Biblioteca Bac de Roda / Konvent de Cal Rosal de Berga / Can Grau de Masies de Roda