Aquest dimecres 19 d’abril s’ha celebrat, a la Sala Tarafa, la jornada “Què aporta l’alumnat d’FP Dual a una empresa”. Una trobada organitzada pel Consell de la Formació i l’Ocupació de Granollers, conjuntament amb els centres de Formació Professional i les entitats empresarials de la ciutat. Els principals objectius de la jornada són explicar el funcionament de l’FP Dual en clau local, què han de fer les empreses per poder acollir alumnes amb aquesta modalitat formativa, i alhora fer un reconeixement a les empreses que hi participen.
A l’inici de la jornada, les persones que coordinen la formació dual als centres educatius han presentat una infografia i un FAQ’s per donar resposta a les preguntes que es fan les empreses a l’hora d’incorporar alumnes en formació dual. Així mateix, els i les empresàries s’han pogut adreçar a tots els centres que ofereixen formació dual a la ciutat, per tal de trobar alumnes de les diferents famílies professionals que ofereixen candidats, com ara fabricació mecànica, informàtica, comerç o administració i gestió, entre moltes altres.
La trobada també ha permès explicar casos d’èxit d’empreses i alumnat de dual, que han compartit les seves experiències i la valoració que en fan, per oferir una visió més ajustada a la realitat a totes aquelles empreses que vulguin acollir alumnat de dual en els pròxims mesos.
L’FP Dual s’ha anat consolidant a Granollers, en els darrers anys, i ja hi ha més de 200 alumnes estudiant en aquesta modalitat formativa que va iniciar-se el curs 2014-2015. En els darrers cinc anys, un total de 900 alumnes de centres educatius de Granollers han desenvolupat la seva experiència professional dual en empreses de la comarca. Actualment, a la ciutat hi ha 2.700 alumnes de cicles formatius, entre estudiants de 1r i 2n curs i de CFGM i CFGS.
Avantatges de l’FP Dual
L’FP Dual combina els processos d’ensenyament i aprenentatge a l’empresa i al centre de formació. Aquesta modalitat promou la responsabilitat social corporativa i referma el suport de les empreses als nous models organitzatius de la Formació Professional, dirigits a l’excel·lència.
Entre els principals avantatges que l’FP Dual representa per a l’alumnat destaquen els aprenentatges de qualitat i l’adquisició d’habilitats i coneixements de l’ofici sense intermediaris, directament des de l’empresa. Així mateix, s’afavoreix l’entrada al mercat laboral i més projecció professional, atès que les empreses valoren millor els candidats amb formació dual.
Una altra de les possibilitats que ofereix l’FP Dual és la possibilitat de fer formació en una empresa estrangera, aprendre l’idioma a més de l’ofici i guanyar competitivitat en el mercat laboral. A escala europea, aquesta modalitat formativa gaudeix de molt bona reputació.
Per altra banda, l’alumnat rep una remuneració, a diferència de l’FP tradicional, en què habitualment les pràctiques no són compensades econòmicament. Així mateix, l’experiència en el mercat laboral ofereix una xarxa de contactes molt útil per desenvolupar la carrera professional.
Consell de la Formació i l’Ocupació de Granollers
El Consell de la Formació i l’Ocupació de Granollers és un òrgan consultiu i de participació social que promou l’Ajuntament de Granollers. Hi participen tots els agents educatius, socials i econòmics que operen a la ciutat. Té com a finalitat establir una línia de cooperació entre el sistema educatiu i el sistema productiu per gestionar un pla de la ciutat per a la transició a la vida activa i un pla ciutadà per a la formació professional.
El Consell té la voluntat d’integrar totes les plataformes existents amb l’objectiu d’optimitzar la inserció i la competència professional de la ciutadania i la cooperació a la conformació de les decisions que en aquest sentit han de prendre els òrgans de govern municipals.
Creat l’any 2009, és un dels consells territorials amb més trajectòria a Catalunya, i entre altres organitza la Fira Guia’t per l’orientació conjuntament amb el Consell Comarcal. També gestiona beques Erasmus per la mobilitat internacional dels alumnes d’FP i incideix en l’oferta de formació professional que s’ha de desenvolupar al nostre territori per estar alineada amb les necessitats de les empreses.
Aquesta és una jornada que neix com en el si del grup de treball d’Empresa i Dual del mateix Consell i que agrupa a centres, entitats empresarials i administracions, que volen impulsar la Dual a la nostra ciutat.