Granollers s'adhereix a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2020

El programa inclou, dijous, la jornada virtual "Quina és la teva energia"?, oberta a tothom

23 de Juny 2020
+
Aquesta setmana se celebra la Setmana de l'Energia Sostenible (#SetmanaEnergia2020 #EUSEW2020), en format virtual, una iniciativa a la qual participa l'Ajuntament, com a membre del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia. Des de la Diputació, es promouen un seguit de recursos d'educació i sensibilització ambiental (https://www.diba.cat/web/xarxasost/setmanaenergia) que estaran disponibles durant tot l'estiu i el curs vinent. 

Des de l'Ajuntament, el projecte europeu Eyes de foment de la participació dels joves en la planificació energètica sostenible i la lluita contra el canvi climàtic, fa difusió, a través de https://twitter.com/eyesgranollers i wp.granollers.cat/eyes, de les activitats de la setmana que poden ser més d'interès per al jovent. A Granollers, participen al projecte Eyes una trentena de joves i un altre grup de persones actua com a referents locals en l'àmbit de la sostenibilitat i la cohesió social. En aquests moments s'ha completat la fase de recerca amb diversos tallers de cocreació i enquestes en línia. De cara a la tardor, se celebrarà una taula jove pel clima i una ECOfest, un festival virtual ideat pels mateixos joves per "sacsejar consciències" sobre com hem d'encarar la crisi climàtica. 

D'altra banda, dijous, 25 de juny, Dia de l'Autoconsumidor,  l'Associació Nacional d'Autoconsumidors (ANA) organitza la jornada virtual “Quina és la teva energia?”, a la qual es pot accedir gratuïtament*. La jornada té com a objectiu formar els futurs autoconsumidors i reflexionar a l'entorn de l’energia. En aquest sentit, l'entitat ha recollit en un díptic (aquí) les bonificacions que aplica l'Ajuntament de Granollers en matèria de renovables. La jornada començarà a les 18 h amb la benvinguda del meteoròleg Francesc Mauri. A continuació, Lluís Cusí, coordinador de l'ANA, explicarà l’ABC de l’autoconsum residencial i diferents testimonis de persones que practiquen l'autoconsum fotovoltaic parlaran de la seva experiència. Després, Marta Oliver, tècnica de Sostenibilitat i Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, explicarà un cas d'èxit d'autoconsum en l'àmbit de l'administració pública. La sessió acabarà a les 19.30 h amb un torn de preguntes. 


Principals actuacions municipals en energia sostenible 

Durant el darrer any, l'Ajuntament ha continuat tirant endavant iniciatives d'estalvi energètic i promoció de les renovables i l'autoconsum, en compliment del compromís de Granollers amb el Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia.
 
L'Escola Municipal del Treball disposa, des de febrer de 2019,  de dos sistemes solars fotovoltaics a la coberta per a l'autoconsum instantani que abasteixen el centre de l'energia consumida en hores de llum solar, amb un estalvi d'un 32% del consum global, equivalents a 9.270 euros/any a la factura elèctrica i 16,8 tones de Co2 que deixen d'emetre's a l'atmosfera. El 2020 s'ha ampliat la capacitat d'autoconsum del centre amb un sistema de bateries i s'ha fet un estudi per esdevenir un edifici de consum gairebé nul (nZEB). El Centre Vallès disposa d'una instal·lació de sistemes solars fotovoltaics des de 2018. 

D'altra banda, des de març de 2020, la construcció de la primera xarxa de calor per biomassa, la nord, escalfa i proporciona aigua calenta sanitària -i substitueix el gas natural-  a cinc equipaments públics, com són l'Escola Municipal del Treball, l'institut Antoni Cumella, les escoles Salvador Llobet i Salvador Espriu, i el Cinema Edison. La xarxa nord comporta que es deixin d'enviar a l'atmosfera 195,78 tones equivalents de CO2 i permet un estalvi anual de 12.311 euros. A la xarxa nord s'hi sumarà els propers mesos la xarxa de calor sud, que abastirà de calor set equipaments públics més: la impremta municipal, el taller d'artistes i el Centre de Cultura Popular i Tradicional La Troca, a Roca Umbert; l'escola Ferrer i Guàrdia; les pistes municipals d'atletisme; els pavellons municipal del Parquet i del Tub; i l'Institut Carles Vallbona. Aquesta xarxa comportarà un estalvi anual de 28.042 euros i que s'eviti l'emissió de 134,4 tones equivalents de CO2.


*La jornada virtual "Quina és la teva energia"? es farà mitjançant la plataforma Zoom. És gratuïta i oberta a la participació de tothom. Els enllaços per accedir-hi són:
Enllaç per registrar-se:
Enllaç per poder entrar el mateix dia de la trobada:
 
Accediu aquí al cartell de la jornada