Representants de més de 50 organitzacions membres de l’Aliança Catalunya 2030 s’han reunit aquest divendres a Barcelona per definir el pla de treball i el calendari de reunions de l’organisme. L’Ajuntament de Granollers, conjuntament amb 24 ajuntaments i organitzacions més, ha signat, avui, l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya, dos anys més tard de la seva constitució. Després, s’ha celebrat la primera reunió plenària de l’Aliança Catalunya 2030, en la qual l’Ajuntament de Granollers ja ha assistit com a membre de l'organisme.
El pla d’acció que s’ha discutit a la reunió inclou, entre altres punts, la realització de reunions trimestrals amb tots els membres de l’Aliança Catalunya 2030, iniciatives formatives sobre aspectes clau per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb una perspectiva multisectorial, i la participació en la definició dels 10 reptes per al desenvolupament sostenible de Catalunya que, des d’aquest any, proposarà, amb caràcter anual, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS). En aquest sentit, el CADS ha convidat els membres de l’Aliança a ajudar-lo a identificar els reptes prioritaris per a la sostenibilitat del nostre país i, també, a proposar polítiques transformadores que permetin superar un dels 10 reptes que s’acabin acordant.
Antecedents de Granollers pel desenvolupament sostenible
Primera Agenda 21 Local. (1999-2008)
L'any 1999 l'Ajuntament de Granollers va realitzar una auditoria ambiental municipal a partir de la qual es va generar el primer Pla d'acció ambiental a seguir a l’hora d’impulsar les polítiques i accions en termes de sostenibilitat ambiental fins a l'any 2009.
Després de l’adhesió de Granollers als compromisos d’Aalborg, es va fer una revisió i ampliació del Pla d'acció ambiental a partir d'un procés participatiu. Es va prioritzar un treball integral i transversal a dins l'Ajuntament i, alhora, la participació de diferents agents locals de Granollers. Més endavant, es van agrupar, reclassificar i definir un total de 117 accions a impulsar i un seguit d'indicadors de seguiment a calcular per monotonitzar l'evolució del municipi.
Segona agenda 21 Local (2009-2018)
Deu anys després del primer pla d'acció ambiental es va aprovar, l'any 2009, una nova agenda local per avançar cap a models de desenvolupament sostenible a la ciutat. Els principals eixos d’actuació del pla van ser: Participació Ciutadana, Urbanisme sostenible, Gestió integrada cap a la sostenibilitat, Gestió de l’aigua, Recursos energètics, Protecció dels espais naturals i la biodiversitat, Fluxos residuals, Conseqüències ambientals de la mobilitat i l’activitat econòmica, Acció local per a la salut i Economia local activa i sostenible.
Agenda 2030
Arribat el final del període de vigència de l'agenda local aprovada l'any 2009, Granollers va obrir un nou camí per establir objectius i indicadors de seguiment de forma integrada en les polítiques sectorials públiques incloses en l’Agenda 2030 i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) adoptats per part de les Nacions Unides.
Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya i l’Aliança Catalunya 2030
L’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya, aprovat pel Govern el 18 de febrer de 2020, és obert a totes aquelles entitats públiques i privades que s’hi vulguin adherir i presentin compromisos concrets per assolir els ODS des de les seves respectives àrees de treball. Les entitats que s’hi adhereixin poden incorporar-se a l’Aliança Catalunya 2030.
L’Aliança Catalunya 2030 es va constituir el 21 de febrer de 2020 a partir de la signatura de l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya per part del Govern i de 39 organitzacions públiques i privades compromeses amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Actualment, l’Aliança Catalunya està constituïda per més de 60 membres, incloent-hi el Govern de Catalunya i organitzacions representatives del món local, l’àmbit de l’educació i la recerca, l’àmbit empresarial i sindical, el tercer sector ambiental i social, i òrgans de consulta i participació de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.
L’Ajuntament de Granollers va aprovar l’adhesió a l’Aliança Catalunya 2030, en sessió plenària de juny de 2021.