Granollers suma al seu nomenclàtor un nou nom de dona. Des d’aquest dilluns l’espai verd i parc del barri de Can Bassa situat al costat de d’institut Celestí Bellera, entre els carrers Esteve Terrades i del Pallars i el camí de Can Bassa, porta per nom Jardins de Rita Gibernau (1898-1958).
L’espai s’ha batejat en record a Rita Gibernau, qui fou mestra de Palou de 1928 a 1950 i dona del també mestre Celestí Bellera. Així, gairebé 50 anys després que l’institut, a tocar dels jardins, es bategés amb el nom de Celestí Bellera, els noms d’aquest matrimoni de mestres es retroben al barri de Can Bassa.
Els Jardins de Rita Gibernau són el resultat del cinquè projecte del programa "Fem un jardí" que promou l'Ajuntament i que implica l'alumnat en la definició d'espais públics propers als seus centres educatius. En aquest cas, van ser alumnes de 1r d’ESO de l’institut Celestí Bellera els qui el curs 2017-2018 van iniciar el projecte. Tal com ha explicat el regidor de Medi Ambient i Espais Verds, Albert Camps, "aquest és un espai especial perquè 93 alumnes van fer una redacció sobre com se l’imaginaven, el van consensuar i van proposar un projecte que es va fer realitat, un espai per a tothom".
La directora de l’institut, Alicia Moreno, ha recordat que "no vam dubtar a sumar-nos al projecte perquè dona un aprenentatge real als alumnes" i s’ha mostrat satisfeta que l’espai rebi el nom de la Rita Gibernau "ja que fa justícia a que la Rita no estigui en el nom del nostre institut". Dos dels alumnes que van participar en el projecte, Laia Riera i Àlex Hinojal, han recordat l’experiència. Riera ha explicat la trobada que van fer amb arquitectes i experts que "ens van explicar tot el procés i van veure que crear un parc no era cosa de dos dies, hi ha molta feina al darrere".
El net de Rita Gibernau i Celestí Bellera, Ricard Bellera, ha manifestat l’agraïment de la família pel record a la seva àvia i ha explicat que "a la Rita li agradava molt la natura i practicava una pedagogia activa on el contacte amb la natura era fonamental".
Per últim, l’alcalde Josep Mayoral ha insistit un cop més que "la ciutat és un projecte col·lectiu, la suma de moltes mirades i aquí, en aquest espai, això es veu perfectament". Mayoral ha explicat que la ciutat és també part de l’escola i, alhora, ha afirmat que Granollers "és una ciutat amb memòria que amb aquest projecte recorda la gent que va fer educació en un espai tan singular com Palou".
El cinquè projecte de "Fem un jardí"
Els Jardins de Rita Gibernau se situen al barri de Can Bassa on abans hi havia un solar, entre els carrers Esteve Terrades i del Pallars i el camí de Can Bassa. L'alumnat de 1r d'ESO de l'Institut Celestí Bellera va participar en la definició d'aquest solar a través d'una enquesta i de dibuixos i textos, a partir dels quals en va sorgir la idea i es va donar forma al projecte que va executar Obres i Serveis Roig, SA, per un import de 293.781,26 €, IVA inclòs.
El parc, de 2.640 m2, té diferents espais: un de tancat amb sorra, amb jocs per als més petits; un segon, amb jocs d'escalada per a infants més grans i un tercer amb elements per fer exercicis de fitness. A més, també hi ha bancs, papereres i una font i s'hi han plantat 34 arbres amb flors i fruits per fer ombra a l'estiu i altres de fulla caduca per deixar passar el sol a l’hivern.
Aquest és el cinquè projecte que es fa dins del programa "Fem un jardí" que promou l'Ajuntament i que implica l'alumnat en la definició d'espais públics propers als seus centres educatius. Els quatre anteriors van ser el Parc de les Cinc, amb l’escola Granullarius; el Parc de la Mediterrània, amb l’escola Mestres Muntaña; el Parc de Can Gili, amb l’escola Pau Vila; i el Parc de l’Església de Fàtima amb l’escola Fàtima.