Granollers posa en marxa la Xarxa Sud de calor amb biomassa, que abasteix de calor set equipaments de la ciutat

La Xarxa Sud s’emmarca en l’operació BIOenergia per al desenvolupament local

17 de Juny 2021
+
Granollers posa en marxa la Xarxa Sud de calor amb biomassa, que abasteix de calor set equipaments de la ciutat

Aquest dijous al migdia s’ha fet una visita la Xarxa Sud de calor amb biomassa de Granollers, que abastirà de calor set equipaments de la zona sud de la ciutat: la Impremta Municipal, el Taller d'Artistes i el Centre de Cultura Popular i Tradicional La Troca, de Roca Umbert; l'Escola Ferrer i Guàrdia, les pistes municipals d'atletisme, el Pavelló municipal El Parquet, el Pavelló municipal El Tub i l'Institut Carles Vallbona.

L'import de licitació de les obres ha estat de 785.000 euros i les calderes alimentades per biomassa, amb estella procedent de boscos de proximitat, suposaran que cada any s’evitin les emissions de 134,4 tones equivalents de CO2, mentre que l'estalvi econòmic estimat serà de 28.042 euros/any.

L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha recordat en la visita a la planta el compromís de Granollers amb la producció d’energies netes i el fet que «vam ser un dels 1.000 municipis que el 2009 van signar el Pacte d’alcaldes i alcaldesses per l’energia sostenible local promogut per la Unió Europea». El regidor de Medi Ambient i Espais Verds, Albert Camps, ha afirmat que el projecte de les dues xarxes de calor «és un projecte de ciutat, una aposta de l’Ajuntament per la transformació energètica i la reducció d’emissions». Camps ha afegit que «la voluntat és que la Xarxa Sud creixi, per això s’ha dotat amb dues calderes que podrien abastir d’aigua calenta més equipaments».

Tal com ha explicat Joan A. Fornieles, CEO d’Energrup Bio-Renovables, adjudicatària de la construcció de la Xarxa Sud, «les calderes produeixen aigua calenta que s’emmagatzema en uns dipòsits i que, a través de dos circuits, arriba als diversos equipaments». Marc Cortina, gerent del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, ha explicat que «aquest és un projecte d’acció climàtica real, d’impacte en el territori i un exemple per a altres poblacions». A Catalunya hi ha 120 xarxes de calor però només es fa servir el 30% dels recursos forestals disponibles per a la generació de calor per biomassa.

La nova Xarxa Sud se suma a la Xarxa Nord de Biomassa, que es va posar en funcionament el febrer de 2020, i que escalfa cinc equipaments: l'Escola Municipal del Treball, l'Institut Antoni Cumella, l'Escola Municipal Salvador Llobet, l'Escola Salvador Espriu i el Cinema Edison. Entre totes dues xarxes tenen més de 3 kilòmetres.

Granollers reafirma el seu compromís amb la transició energètica i el foment de les energies renovables i aposta per les xarxes de calor com a tecnologia innovadora, amb calderes de baixes emissions que compleixen amb la normativa europea i local sobre qualitat de l’aire. Una energia neta, renovable i compartida entre diverses instal·lacions.

A finals d’aquest 2021 les xarxes de biomassa substituiran el funcionament de les calderes de gas antigues i menys eficients de 12 equipaments de la ciutat. En total, entre les dues xarxes de calor, es preveu una reducció anual de 330,18 tones de CO2 de les emissions associades al funcionament dels actuals sistemes de producció tèrmica. Això equival a estalviar les emissions de les calderes de gas natural per escalfar aigua calenta d'aproximadament un miler d’habitatges, i un estalvi anual de 40.353 euros en subministrament de gas i manteniment dels sistemes de calefacció.

BIOenergia per al desenvolupament local

La Xarxa Sud i la Xarxa Nord de biomassa de Granollers s’emmarquen en l'operació "BIOenergia per al desenvolupament local" que té com a principals objectius incrementar la participació de la biomassa com a font d’energia renovable per a usos tèrmics a la ciutat, tenint en compte criteris d’eficiència, seguretat i diversificació energètica, i potenciar la bioeconomia com a eina d’aprofitament sostenible dels recursos naturals renovables, promovent l’ús eficient i competitiu de la biomassa amb l’objectiu de consolidar un sector econòmic a l’entorn de l’aprofitament energètic de la biomassa forestal com a oportunitat de creixement econòmic i de creació de llocs de treball qualificats.

L’operació està cofinançada per la Generalitat i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 (eix prioritari 4, objectiu específic 4.1.2) amb un import de 544.940,98 euros, i per la Diputació de Barcelona, en el marc de la convocatòria de subvencions per la instal·lació de calderes i/o xarxes de calor municipals alimentades amb estella forestal, llenya o pèl·lets, amb un import de 199.498,57 euros.

A més de les dues xarxes de calor, en el marc de l’operació BIOenergia s’han organitzat dues jornades en línia. La primera es va fer el 25 de novembre de 2020 i es va centrar en l’autoconsum energètic municipal a partir de la biomassa. La segona, celebrada el passat 2 de juny va tenir com a tema central l’impuls de la biomassa forestal per a ús tèrmic al sector industrial del Vallès.

D’altra banda, l’Ajuntament de Granollers també ha creat una exposició itinerant sobre la biomassa que es podrà veure a diferents espais de la ciutat. Ja s’ha exposat a l’Escola Municipal del Treball i a l’Institut Carles Vallbona i, del 15 al 29 d’octubre (coincidint amb la Setmana Europea de l'Energia Sostenible (#EUSEW2021) es podrà veure a la Biblioteca Roca Umbert. La mostra, també es pot consultar en línia en aquest enllaç 

Més informació: www.granollers.cat/bioenergia