L'Ajuntament de Granollers promou la salut i la igualtat en l’esport amb la implementació del Programa d’Activitat Física i Salut (AFIS), una iniciativa que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels participants a través de l’exercici físic, fent de l’esport una eina accessible per a tothom.
Un programa inclusiu per a la salut de tothom
El Programa AFIS compta amb un total de 46 participants, dividits en tres grups amb horaris adaptats per a diferents franges d’edat i necessitats. Les sessions es fan en diverses instal·lacions municipals, com és el cas del Pavelló Municipal de Can Bassa, el Palau d’Esports de Granollers i altres espais naturals, així com la piscina municipal de Granollers, on es fan activitats específiques com l’aiguateràpia. D’aquesta manera, un cop finalitzi el programa les persones participants hauran fet 216 hores d’activitats periòdiques i 10,5 hores d’activitats puntuals.
El personal tècnic que participa en aquest projecte i que condueix les activitats està format per professionals qualificats, incloent-hi dues llicenciades en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE), un tècnic esportiu i una metgessa. Tots ells participen en 5 sessions de formació i promoció del programa amb el personal d’infermeria del CAP Vallès i del Cap Sant Miquel, i en una sessió d’hàbits saludables per a pacients amb obesitat.
Els dos centres sanitaris col·laboren amb el programa AFIS per derivar-hi pacients amb necessitats específiques d'activitat física i millorar la seva salut, sempre amb activitats adaptades a les seves necessitats. Això permet que persones amb patologies com problemes de columna, ansietat, artrosi, hipertensió, diabetis, entre d'altres, puguin accedir a l'activitat física sota supervisió d’un equip professional.
Mesurament i seguiment dels resultats
Per avaluar l'evolució dels participants, es fan les següents proves físiques tant al començament com al final del curs: el test de Cooper per a avaluar la resistència aeròbica, el llançament de pilota medicinal per mesurar la força, el test de Wells per la flexibilitat, i exercicis d’equilibri i memòria aplicada.
A banda de les sessions regulars, el programa AFIS inclou activitats puntuals com aigua teràpia per millorar els hàbits posturals i ajudar a pal·liar el dolor, caminades de marxa nòrdica pel riu Congost i altres sortides fora del municipi, amb l’objectiu de promoure la sociabilitat i la creació d’hàbits saludables entre els participants.
Perfil dels participants
El programa compta amb un ampli ventall d’edats, des de menors de 40 anys fins a persones de més de 80 anys. La majoria dels participants (82%) són de nacionalitat espanyola, amb un 18% provinents d'altres països.
En acabar el curs, sempre es fa una enquesta de satisfacció per obtenir informació sobre l’experiència dels participants i poder millorar el programa en futures edicions.
Els resultats fins ara han estat molt favorables, així el 100% dels enquestats valoren positivament les instal·lacions, la puntualitat i la professionalitat del personal. A més, el 77% de les persones que han participat en el programa fins ara han obtingut millores físiques i el 100% reconeix haver notat una millora en el seu estat d’ànim. Un altre aspecte destacat és que el 69% dels participants canvia molts hàbits del seu dia a dia arran d’aquesta experiència.
El Programa d’Activitat Física i Salut (AFIS) no només promou la salut física, sinó que també ofereix un espai d’interacció social i benestar emocional per a les persones participants, la qual cosa demostra que l'esport és un element fonamental per aconseguir una vida més saludable i equilibrada.
Aquest projecte està finançat per la Unió Europea, a través dels fons NextGenerationEu i pel Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia del Gobierno de Espanya, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.