Aquest dilluns a la tarda, poques hores abans del 84è aniversari del bombardeig de Granollers de 31 de maig de 1938, Granollers ha fet a la Sala Tarafa un acte d’agraïment a tots els testimonis que han compartit amb la ciutat la seva memòria d’aquests tràgics fets. Al llarg dels anys, l’Arxiu Municipal ha enregistrat els records de 55 persones, 18 de les quals s’han entrevistat aquest darrer any gràcies a la campanya «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig».
Aquest projecte s’ha proposat recollir els darrers testimonis (orals, escrits, en imatge i, fins i tot, fonts secundàries) del bombardeig. Amb tots els testimonis, el periodista i escriptor Albert Forns prepara un diari del bombardeig de 31 de maig de 1938, una obra que contribueixi al coneixement de la història d'aquests fets a partir de les vivències personals dels qui el van patir, amb visió literària, que pugui esdevenir una obra que arribi a un públic ampli.
16 noves entrevistes a 18 testimonis
L’acte, inclòs en la programació «Granollers, vila oberta a la pau», ha comptat amb la presència d'una vintena de testimonis del bombardeig, els seus familiars i també familiars de testimonis que ja han mort. El periodista Albert Forns ha fet balanç de la campanya «Contra l’oblit» que ha aconseguit sumar 18 nous testimonis directes del bombardeig, però també 3 noves cessions i donacions de documents relacionats amb els fets de 31 de maig de 1938 i 13 testimonis indirectes que han aportat el record d’un familiar, ja sigui per escrit o a través d’un àudio.
Albert Forns, ha aprofitat la presència dels testimonis a la sala i ha fet preguntes a Esteve Aubanell i Maria Baró, dues de les persones que han aportat la seva memòria arran de la darrera campanya. En el moment del bombardeig, Maria Baró tenia 7 anys i es trobava a la cua de la llet. L’Esteve Aubanell tenia 5 anys i es preparava per anar a l’escola.
A més, l’acte ha servit per estrenar un vídeo creat per FRAU. Recerques visuals a partir de les noves entrevistes enregistrades per l’Arxiu de Granollers i que en resumeix les experiències individuals i les converteix en un relat coral. El vídeo ja es pot veure en línia en aquest enllaç
L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha volgut agrair molt especialment la generositat de totes les persones que al llarg dels anys han compartit la seva memòria del bombardeig amb la ciutat. Barnusell ha afirmat que "només recordant, fent memòria dels fets que vam viure com a ciutat, podem avançar per fer una ciutat i un món millor pel qui vindran. No ho ha de viure mai més ningú. Gràcies per ajudar-nos a recuperar la memòria".
L’acte ha comptat també amb la participació d’alumnat de l’escola Pereanton. Un grup d’infants de 4t i 5 de primària, dirigits per la mestra de música Marta Noró i amb Anna Burgada al piano, han posat música a l’acte cantant les cançons «Un núvol blanc», «El rossinyol» i «Volem viure».
La memòria oral del bombardeig
La campanya «Contra l’oblit» ha sumat nous testimonis al projecte "Construcció de la memòria de la Guerra Civil a Granollers", un projecte de memòria oral, impulsat per Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau i l’Arxiu Municipal, d’entrevistes a persones que van viure la Guerra Civil i el bombardeig. Iniciat l’any 2009, ha permès recollir 55 testimonis, 18 dels quals s’han enregistrat en el marc de l'esmentada campanya «Contra l’oblit». Ells són:
Josep Estapé Guàrdia
Gabriel Montagud Galan
Maria Valldeneu Serra
Dolors Illa Pagès
Matilde Saborit Huertas
Lola Gadea Vila
Concepció Maresma Sarroca
Agustí Valentí Marsal i Maria Arbós Pou
Mercè Ventura Garreta
Eduard Barbany Pujol
Modesta Prat Casademunt i Tomàs Colomer Mas
Maria Arimany Nicolau
M. Rosa Baró Besulí
Montserrat Quincoces Boter
M. Teresa Llistuella Barbany
Esteve Aubanell Garriga
A aquestes entrevistes s’hi han sumat escrits de testimonis que han preferit escriure el seu record, com les pàgines d’un diari personal fet pocs dies després del bombardeig. En la darrera crida, 3 persones han fet donació o cessió de documents: Eulàlia Canadés i Espinal (donació), Juan Antonio Prados (donació) i Rosa Buxadera Vilà (cessió). Aquests documents també estan disponibles en línia a l’Arxiu Digital de l’Arxiu Municipal.
Les persones que des de l'any 2009 han donat el seu testimoni, dins del projecte "Construcció de la memòria de la Guerra Civil a Granollers", són:
Ramon Bachs Vendrell
Pepita Canal Fontanals
Eustaqui Casals Margall
Josep Maria Dedéu Algueró
Daniel Duran Serra
Vicenta Duran Ventosa
Victòria Duran Ventosa
Pere Font Padró
Rosa Franch Grau
Filomena Gibert Jané
Dolors Herrerías Fernández
Carme Iglesias Pujol
Francesc Llopart Uyà
Aurora Masat Grau
Feli Miyares Morante
Concepció Molins Peró
Anna Maria Moreno Cros
Anna Maria Palé i Llavina
Joan Pi Cabanas
Francesca Pou Verdaguer
Teresa Pous Bellavista
Donat Puig Coma
Jaume Pujadas Llavina
Montserrat Regàs Serret
Daniel Ribas Bassas
Isidre Rius Miró
Miquel Rovira Monràs
Maria Assumpció Ruera Casademunt
Teresa Saló Baliu
Antoni Tintó Baró
Josefa Tubau Garriga
Esteve Velilla Miralpeix
Agnès Vendrell Giró
Joan Ventura Vernet
Tots els testimonis estan disponibles en línia a l’apartat de Fonts Orals del portal web de l'Arxiu d'Imatges de l’AMGr.
Amb el suport de: