Aquest dissabte 21 d’abril a les 12 del migdia s’inaugura al parc de Ponent una instal·lació permanent de l'artista granollerí reconegut internacionalment Jordi Benito, un projecte a l’entorn del llac que consta de quatre elements:
- Una estructura en forma d'infinit sobre l'antiga torre elèctrica, que representa l'energia
- Nou blocs de granit, amb partitures de Carlos Santos gravades dins el llac, que simbolitzen la música
- La fórmula matemàtica d'Euler reproduïda amb ferro, que representa la ciència
- Un cercle dins el llac, inspirat al llac de Wannsee , símbol de la memòria i la història
Segons Vicenç Altaió, comissari del projecte, "a través dels quatre elements que conformen la seva instal·lació: l'infinit dalt de la torre d'alta tensió, les nou partitures de pedra, el cercle dins el llac i la fórmula científica, Jordi Benito ens fa veure l'energia com a força transformadora; la música com a llenguatge universal; la història com a lloc i memòria dels esdeveniments i la ciència com la capacitat d'interpel·lar i donar resposta."
Aquesta instal·lació artística és la culminació d'un projecte que va començar amb un esbós trobat l'any 2006 i situa a Benito de forma permanent i intemporal a la ciutat on va néixer i és fruit d’una relació constant i estreta que l’artista va tenir amb la seva ciutat.
Un projecte que ha estat possible gràcies a la col·laboració i generositat de moltes persones, en primer lloc de la pròpia família i amics de l'artista. Així Vicenç Altaió ha comissariat el projecte, Jordi Barbany hi ha participat activament; i els alumnes de l’Institut Celestí Bellera de Granollers, han col·laborat en la restauració de materials a Roca Umbert Fàbrica de les Arts, com també ho ha fet el Taller Ginebró de Llinars del Vallès.
El projecte de la instal·lació es complementa amb un catàleg, el tercer editat pel Museu de Granollers referent a Benito, que complementa les dues publicacions anteriors i que suposa un ampli repàs a l'obra i figura d'aquest artista singular.
La inauguració
La inauguració comptarà amb el performer i explicador de dansa, Toni Jodar, el comissari del projecte, escriptor, crític d’art i bon amic de Jordi Benito, Vicenç Altaió, i l'arquitecte, Beth Galí. Per acabar l'acte d'inauguració els alumnes de l’Escola Municipal de Música Josep Maria Ruera faran una acció.
D'on prové el projecte
L’any 2003, en l’exposició Antwort al Museu de Granollers, l’artista Jordi Benito va presentar les idees que, de forma permanent, recolliria tres anys més tard en el projecte del parc de Ponent que va lliurar a l’Ajuntament l’any 2006. Dotze després la ciutat farà ara realitat aquest projecte d’instal·lació permanent al parc de Ponent. Ho fa seguint el projecte original de l'artista. Jordi Benito es va proposar dotar de contingut simbòlic i polític a l'estricta funcionalitat del parc, confluint l'art en l'espai públic. El seu projecte ens convida a caminar, a llegir, a actuar, a fer de la conversa un art.
La instal·lació permanent al parc de Ponent del projecte de Jordi Benito recull elements que ja havien format part de la seva trajectòria artística i que tenen una significació que es materialitzarà en aquest parc, projectat l'any 1989 pels arquitectes Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay. El parc de Ponent de Granollers és d'estil racionalista mediterrani, amb ressons noucentistes.
1990. Partitures originals, és obra de Carles Santos “Pasodoble Berlinés”
1994. Exposició De Vinaròs a Berlín, Galeria Carles Taché (les partitures en els blocs de granit)
2003. Exposició Antwort, Museu de Granollers (el cercle i la fórmula)
2006. Lliurament del Projecte del parc de Ponent
2012. Donació del Fons de Documentació Jordi Benito al Museu de Granollers
2015. Exposició Jordi Benito. Idees com a Imatges/Documents com a obres d’art 1971 -2008, Museu de Granollers
2017. Restauració dels blocs (Celestí Bellera i Taller Ginebró) i preparació del projecte
2018. Presentació del projecte al Parc de Ponent, 21 d’abril de 2018, a les 12 h
Jordi Benito (Granollers 1951- Barcelona 2008)
Artista d’art d’acció situat en el període de l’art conceptual. Artista d’art total amb instal·lacions efímeres durant els inicis de la postmodernitat. Benito treballa unes idees que es transformen en imatges. A través de la instal·lació de diferents objectes de procedència diversa, ens parla de la relació de la identitat humana i de la naturalesa a través de la cultura. Benito provoca amb les seves instal·lacions un escenari de gran bellesa que ens interpel·la.
Podeu trobar més informació sobre l’artista a www.jordibenito.cat