Granollers entra en estat d’alerta per sequera

S’activen un seguit de limitacions per reduir el consum d’aigua

25 de Novembre 2022
+
Consells per estalviar aigua

Aquest divendres, 25 de novembre, Granollers i tots els municipis del Vallès Oriental han entrat en alerta per sequera. L’Ajuntament ha activat el Pla d’emergència en situació de sequera, amb un seguit de mesures i consells per reduir el consum d’aigua i de recursos hídrics.

El consum d’aigua de la població es limita a 250 litres per persona i dia. Teòricament, el consum mitjà d’aigua a Granollers és de 216 litres, incloent-hi els consums industrials; per tant, un consum d’aigua inferior als màxims permesos en situacions de nivell d’alerta i excepcionalitat per sequera.

En estat d’alerta, l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) declara que l’ús d’aigua en l’agricultura s’ha de limitar en un 25 %, un 10 % en ramaderia, un 5% en la indústria, un 5 % en l’ús recreatiu i un 30 % en els recreatius amb reg, com poden ser els camps de golf.

Mesures per reduir el consum d’aigua

Les mesures limiten el reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com particular, de vuit del vespre a vuit del matí, amb el mínim d’aigua possible i adaptant-se a les condicions de temperatura i humitat. Els jardins particulars només es podran regar dos dies a la setmana. I cal restringir el reg automàtic en moments de pluja amb sensors o amb altres formes de supervisió.

Pel que fa a l’ús d’aigua per al reompliment de piscines, només es podrà fer amb la quantitat indispensable per reposar les pèrdues d'aigua per evaporació i neteja de filtres, i per garantir la qualitat sanitària. El pla permet omplir piscines de nova construcció i en centres educatius, si bé aquesta és una mesura pensada per temporada d’estiu.

La neteja de carrers per part de l’Ajuntament es farà amb la mínima despesa d'aigua indispensable i prioritzant, quan sigui possible, l'ús d'aigua no procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable. La ciutadania només podrà fer neteja de carrers, paviments, façanes i similars amb pal de fregar, galleda i esponja, o amb sistemes de neteja d'alta pressió.

La neteja de vehicles queda limitada en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora dels establiments comercials, es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l'ús d'esponja i galleda. Els vehicles de transport de menjar, transport d'animals, ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments queden exclosos d’aquestes limitacions. 

No es podran omplir fonts ornamentals ni llacs artificials o altres elements d'ús estètic de l'aigua; només els que facin de suport vital de vida aquàtica, que es podran omplir amb el mínim d'aigua imprescindible pel manteniment d’aquesta.

Pla d’emergència en situació de sequera

Aquestes i altres mesures queden recollides en el Pla d’emergència en situació de sequera, aprovat per unanimitat en el ple d’aquest mes de juliol. El pla recull un centenar de mesures per a la reducció del consum i dels recursos hídrics, algunes de caràcter preventiu, altres continuades que s’inicien en fase de normalitat i prealerta, i altres que es posen en marxa en cas de sequera, diferenciades segons la situació sigui d’alerta o d’excepcionalitat, amb diferents graus d’emergència.