Granollers engega la segona edició dels Pressupostos Participatius

L’Ajuntament posa a la disposició de la ciutadania 2 milions d’euros per a noves inversions i millores a la ciutat

20 de Setembre 2021
+

Avui s’ha presentat la nova edició dels Pressupostos Participatius de Granollers. La ciutadania podrà tornar a fer propostes i decidir a què es destinen 2 milions d’euros, el doble de l’import de la primera edició. Els principals objectius dels Pressupostos Participatius són implicar la ciutadania en la participació, debat i presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics, una major transparència i eficiència en la gestió municipal, conèixer les necessitats i prioritats de la ciutadania i ajustar la despesa municipal tenint en compte aquestes necessitats.

La regidora de Participació, Andrea Canelo, ha destacat com a novetat d’aquests segons Pressupostos Participatius que «donaran prioritat a les propostes que promoguin la igualtat de gènere, la igualtat d'oportunitats i la cohesió social. També aquelles propostes que contribueixin a enfortir comunitats i fomentar la innovació social, a promoure la transició ecològica i fer front a l'emergència climàtica, així com els que donin resposta a l’Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible».

Imagina, participa, decideix

Sota el lema «Imagina, participa i decideix», els Pressupostos Participatius d’enguany volen engrescar a la ciutadania a participar i decidir sobre millores i noves inversions a la ciutat.

Per poder presentar propostes als Pressupostos Participatius, cal complir amb una sèrie de requisits, com ara que les propostes siguin d’interès general per a tota la població, que donin resposta a una necessitat o problemàtica específica, que siguin concretes i valorables econòmicament o de competència municipal.

Totes les condicions que han de complir les propostes presentades per la ciutadania, els criteris a tenir en consideració per admetre-les, la configuració dels òrgans i l’estructura del procés, així com les diferents fases i calendari del procés participatiu, es poden consultar a la Guia de Pressupostos Participatius 2019-2023.

Les propostes han de ser necessàriament inversions, és a dir, propostes que es puguin adquirir o construir i que siguin perdurables en el temps, amb una durada superior a un any. Béns físics o virtuals, que suposin una adequació, millora o reforma d’equipaments municipals, infraestructures urbanes o espai públic.

Per tal que els Pressupostos Participatius puguin ser tan plurals com sigui possible i poder donar sortida a una gran varietat de propostes, aquestes han de tenir un pressupost màxim de 150.000 euros, tenint en compte el total de despeses associades a l’execució: cost de redacció de projecte, direcció d’obra, impostos, etc.

Presentació de propostes, del 15 d’octubre al 5 de desembre

A partir del 15 d’octubre i fins al 5 de desembre es podran presentar les propostes a través de la plataforma «Granollers Participa», al web www.granollers.cat/pressupostosparticipatius. S’hi podrà consultar, en tot moment, informació sobre el desenvolupament dels Pressupostos Participatius, fer les votacions i fins i tot el seguiment de l'execució de les propostes guanyadores.

Després de la fase de debat i recollida de propostes, es farà la validació tècnica i la concreció de propostes. Un cop seleccionades, del 5 al 18 d’abril es farà la presentació pública dels projectes i del 19 d’abril al 3 de maig totes les persones a partir de 16 anys empadronades a Granollers podran votar les propostes finalistes.

Amb l’objectiu que els Pressupostos Participatius siguin plurals i inclusius, s’habilitaran punts d’informació i assistència a diferents equipaments municipals tant en la fase d’entrada de propostes, com en la de les votacions. Fins i tot s’habilitarà un punt de votació itinerant, per facilitar l'accés a vot a tothom i no deixar ningú enrere.

Calendari dels Pressupostos Participatius

Tot i que les dates poden variar en funció de l’evolució de la pandèmia, els Pressupostos Participatius consten de les següents fases:

1. Informació del procés, fins al 14 d’octubre de 2021.

2. Debat i recollida de propostes, del 15 d’octubre al 5 de desembre de 2021.

3. Valoració tècnica de les propostes, del 6 de desembre de 2021 al 31 de gener de 2022.

4. Priorització de propostes i suports, de l’1 al 22 de febrer de 2022.

5. Concreció de les propostes, del 23 de febrer al 4 d’abril de 2022.

6. Presentació dels projectes, del 5 d’abril al 18 d’abril de 2022.

7. Votació final dels projectes, del 19 d’abril al 3 de maig de 2022.

8. Retorn, del 4 al 16 de maig de 2022.

9. Execució i seguiment dels projectes, a partir del 17 de maig de 2022.

 

 

Estat d’execució dels anteriors Pressupostos Participatius

Tant l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, com la regidora de Participació, Andrea Canelo, han fet una valoració altament positiva de la primera edició dels pressupostos participatius, tant per la implicació i participació de la ciutadania com pels resultats i les millores a la ciutat.

A l’anterior edició dels Pressupostos Participatius s'hi van presentar 150 propostes. A la fase de votació hi va participar un 2,58 % de les persones amb dret a vot, un total de 1.333 votants. Les nou propostes més votades estan pràcticament del tot executades, amb una dotació pressupostària d’1.070.000 euros, corresponents als pressupostos de 2018 i 2019.

Josep Mayoral ha destacat la importància dels pressupostos participatius i de la implicació de la ciutadania i del Consell de Ciutat: «Tot això només té sentit si la ciutadania s’ho fa seu». I ha afegit: «Governem per a la gent, però sobretot volem governar amb la gent».

 

 

Amb el suport de: