Granollers crea la Taula de seguiment del Pla Jove, un nou espai de participació per als joves

El Pla Local de Joventut 2019-2022 vol fomentar que les entitats i associacions juvenils puguin intervenir en les polítiques de joventut de la ciutat

04 de Març 2021
+

Amb l’objectiu de crear un espai de participació de la població jove de Granollers, amb caràcter deliberatiu i d’assessorament, per tal que els i les joves i les entitats i associacions juvenils de la ciutat puguin intervenir en les polítiques de joventut, l’Ajuntament de Granollers ha creat la «Taula de seguiment del Pla Jove». Així ho han explicat el regidor de Joventut, Francesc Arolas, i l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, en una roda de premsa aquest dijous.

L’actual Pla Local de Joventut 2019-2022 (Pla Jove) regeix les polítiques de Joventut a Granollers i aglutina totes les propostes i eixos d’actuació en matèria de Joventut. Una Comissió tècnica, integrada per diversos tècnics i tècniques municipals, fa el seguiment i dinamització del Pla, i ret comptes anualment, així com prioritza les properes accions. La creació de la Taula de seguiment del Pla Jove, integrada per joves de Granollers, que pertanyen al teixit associatiu, cultural, de promoció de la joventut, així com de partits polítics, vol ser un nou espai de participació que serveixi també per retre compte del Pla d’actuació anual i on es treballin necessitats i oportunitats dels joves tot fent que el Pla Jove es mantingui viu i actiu.

La Taula de seguiment del Pla Jove, com a espai de participació, té com a objectius fer seguiment dels programes i projectes que s’impulsen des del Pla Jove, intercanviar idees sobre el desenvolupament del Pla Jove i fer propostes per a la seva millora, i participar en l’avaluació i elaboracions dels plans locals de Joventut. Per tal d’afavorir un espai participatiu de debat crític, plural i divers, formaran part del plenari de la Taula de seguiment del Pla Jove el o la regidora de Joventut, un representant de cadascun dels grups polítics amb representació municipals i totes aquelles persones joves d’entre 18 i 35 anys que, en representació pròpia o d’una entitat juvenil, assisteixin a les sessions participatives de la Taula.

Programa Fem Xarxa

El regidor de Joventut ha fet una extensa avaluació del segon any d’implementació del Pla Jove de Granollers durant el curs 2019/2020. Ha destacat els esforços que s’han fet per establir una eina de seguiment del Pla Local de Joventut 2019-2022 i la contractació, el gener de 2020, d’una nova informadora pel Gra que amplia l’equip de Joventut de la ciutat i ha permès desenvolupar el Programa Fem Xarxa, una eina molt innovadora que ha propiciat la creació de noves línies d’actuació transversal amb els diferents serveis municipals com Medi ambient, Habitatge, Salut... i que ha possibilitat que el Servei de Joventut comenci a funcionar no només com un equipament de joventut sinó també com una oficina tècnica que desplega i potencia polítiques de joventut a nivell de ciutat. Així, s’han realitzats xerrades en temes d’habitatge, formacions professionalitzadores, el programa Etcètera, el projecte PIDCES, els programes Etcètera, DNIT, ARREL, etc.

Les restriccions i les mesures de prevenció de la Covid-19, van fer tancar l’equipament juvenil del Gra amb tots els seus serveis i activitats programades, que progressivament van poder oferir-se de manera telemàtica, per mitjà de xarxes socials, telèfons i internet, amb atenció i acompanyament telemàtic, continguts digitals i activitats virtuals. Per poder fer aquest nou acompanyament als joves de la ciutat, s’ha comptat amb el suport d’una community manager, s’ha format a l’equip del Gra en tècniques de comunicació i màrqueting, s’ha treballat i creat una xarxa social potent i s’ha renovat la web del Gra.

El Programa d’actuació 2020/2021 preveu treballar en quatre grans àmbits estratègics: el programa de promoció i suport de la participació juvenil, el programa de promoció sociocultural i oci alternatiu, el programa de treball transversal i comunicació, el de formació, mobilitat i lleure educatiu, i el d’emancipació i juvenil. Josep Mayoral ha destacat quatre elements bàsics que acompanyen els eixos estratègics de Joventut: «la importància de la participació dels joves i els seu paper actiu en la cogovernança; la creativitat de les propostes del Gra i el lleure actiu; Granollers ciutat educadora, en tots els àmbits, dins i fora de les escoles i instituts; i l’aposta per l’educació en la igualtat de drets entre els joves, entre homes i dones... Els joves, com arquitectes del seu futur, són el motor cap a una societat més justa».

La primera trobada de la Taula de Seguiment del Pla Jove serà el 18 de març a les 18 h, per via telemàtica. Pot participar-hi qualsevol jove, grup de joves o entitat juvenil. Cal inscriure’s en el següent enllaç: https://forms.gle/HfuqwrBeapduieGo8

 

Més informació:

Gra – Servei de Joventut de l'Ajuntament de Granollers

grajove.cat