En el marc del projecte europeu Sport for Women in the Urban Places (SW-UP), Granollers ha participat aquest juny en una trobada a la ciutat italiana de Basssano del Grappa on ha compartit amb la resta de socis europeus (França, Itàlia, Portugal, Holanda, Romania i Bulgària) dues bones experiències que faciliten la pràctica esportiva entre les dones: "Comença a fer la Mitja", un programa que l'any passat va tenir un 35,5% de participació femenina, i el torneig escolar Coaliment per potenciar l'handbol, amb un 40% de noies jugadores. La reunió també ha servit per donar a conèixer el resultat de l'enquesta feta a l'abril als municipis que prenen part al projecte. Hi van respondre més d'un miler persones (exactament, 1.035), amb 873 dones, de les quals 196 de Granollers.
L'enquesta revela que les dones estan predisposades a la pràctica esportiva a l'aire lliure, si bé els preocupa la seguretat exterior i el manteniment de les instal·lacions, la proximitat amb la vivenda o lloc de treball i que siguin assequibles econòmicament. Les dones joves prefereixen fer activitat física acompanyades i que les instal·lacions siguin adequades per als dos sexes. Les dones grans, de la seva banda, valoren que les activitats siguin de baix cost o gratuïtes.
En l'apartat de motivació, el que mou les dones a fer esport és, per ordre, la salut, per relaxar-se, gaudir del medi ambient i l'aire lliure, i mantenir el pes corporal.
Pel que fa a programar activitats adequades per a tothom, les granollerines proposen oferir-ne de diferent nivell i horari, amb grups homogenis d'activitat física moderada. Caldria, segons les respostes recollides, millorar els espais, tant interiors com exteriors, la il·luminació (al Passeig Fluvial), augmentar la vigilància, la quantitat de fonts disponibles i habilitar un circuit de pista per a bicicletes. Conciliar l'activitat amb la vida familiar amb servei de canguratge als centres esportius, una oferta d'esports per a famílies o que pares i fills puguin realitzar el seu esport coincidint en l'espai i el temps són altres propostes recollides.
L'enquesta valora positivament el vessant social de l'activitat en grup, que també es veu com a més segura, i valora que la creació de grups amb interessos comuns (ioga, caminades...) afavoreix la consolidació de la pràctica esportiva.
A la trobada a Itàlia es van compartir altres bones pràctiques, com el programa granollerí Mamafit per a dones embarassades o la Cursa de les Dones de Barcelona.
El projecte SW-UP vol promoure l’activitat esportiva de les dones en l’espai urbà com a eina per la igualtat d’oportunitats i la inclusió social. Hi participen municipis i organismes de set països europeus per espai de 18 mesos, amb un pressupost de 284.728 euros, 28.625 dels quals corresponen a Granollers.
Crear una comunitat de pràctiques i plataforma per compartir coneixements i experiències; conèixer els obstacles que tenen les dones a l'hora de fer algun esport; i augmentar la conscienciació i la participació de la dona en la pràctica esportiva a l'aire lliure en entorns adequats, són els objectius d'aquest programa.