Granollers commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb conferències i exposicions per sensibilitzar sobre la malaltia mental i lluitar contra l'estigma social

La 6a edició de la Caminada per la Salut Mental se celebra el 17 d’octubre

05 de Octubre 2021
+

Granollers se suma a la commemoració, el 10 d'octubre, del Dia Mundial de la Salut Mental amb diverses activitats coordinades per la Taula per la Salut Mental. Propostes variades que es faran a Granollers, Cardedeu i la Garriga fins al 3 de novembre, encaminades a sensibilitzar la població de les dificultats de les persones amb algun trastorn mental, i a lluitar contra l’estigma i la discriminació en aquest àmbit.

Aquest any els lemes escollits per la Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental són "La salut mental en un món desigual" i "La salut mental, un dret necessari. Demà pots ser tu". En aquest sentit, el ple municipal celebrat el passat 28 de setembre va aprovar una declaració institucional recordant la necessitat de sensibilitzar la comunitat envers aquestes malalties i l'estigma social que impliquen, així com millorar les polítiques en salut mental, en un moment de "crisi internacional de la salut mental, agreujada en aquest temps de pandèmia". La ciutat compta amb un Pla Antiestigma encaminat a reduir la discriminació que sovint pateixen les persones amb trastorn mental, per empoderar-les i millorar-ne la inclusió social i laboral.

6a Caminada per la Salut Mental
Enguany es tornarà a celebrar la 6a edició de la Caminada per la Salut Mental. L’any passat no es va poder fer la caminada popular a causa de la pandèmia. Aquest any es reprèn amb força, per donar valor i visibilitat a l’augment substancial de casos a conseqüència del confinament i dels efectes de la Covid-19, que ha provocat un tsunami de consultes sobre salut mental. La caminada es farà el 17 d’octubre. La sortida serà esglaonada a partir de les 10 h, des de la plaça Maluquer i Salvador. Es pot consultar tota la informació de la caminada i fer les inscripcions a www.granollers.cat/caminadasalutmental. La Garriga també ha organitzat una caminada el dia 3 d’octubre.

Altres activitats destacades amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental són la presentació del llibre El TOC y yo unidos de la mano, de Judith Montserrat, que es farà al restaurant Tarambana, a Cardedeu, el 9 d’octubre a les 12 h. El 23 d’octubre a les 20 h es podrà veure al Patronat, a la Garriga, l’espectacle de dansa Los detectives de la realidad. Al mateix lloc, el 2 de novembre a les 18 h, es farà una xerrada sobre el llibre Ales de paper, de Cristina Paez.

D’altra banda, del 4 al 13 d’octubre es podrà visitar l’exposició del concurs de cartells per la salut mental, a la Biblioteca Can Pedrals. Al restaurant Anònims de Granollers, es podrà veure l'exposició de pintura de Montse Aldrufeu, del 14 al 30 d’octubre. I al barri de Montserrat de la Garriga, es podrà visitar l'exposició "Parelles artístiques. F and F", del 15 d’octubre a 14 de novembre; la inauguració serà el 15 d’octubre, a les 18 h.

La plaça Maluquer i Salvador acollirà del 4 al 18 d’octubre l’exposició del projecte fotogràfic "Pots mirar sense jutjar?", una reflexió entorn de l'estigma que pateixen les persones amb diagnòstic de malaltia mental.

I el 26 d’octubre a les 19 h, la cantautora Ivette Nadal oferirà un concert a la Sala Tarafa.

Totes les propostes es poden veure al programa d’activitats amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental.

Finalment, Ràdio Granollers oferirà, els dies 4, 5, 6 i 7 d’octubre a les 13.30 h, entrevistes sobre temes com les activitats que es fan a Granollers per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental; la tasca de la Taula per la Salut Mental i Addiccions i de l’associació El Far; l’increment de temptatives de suïcidi sobretot entre el jovent; la tasca del CAS de Drogodependències i la teràpia de grup; i el testimoni de persones amb trastorn mental i i la tasca d’entitats com el Club Social Portalet, on els professionals que hi treballen ajuden a les persones a tenir un paper més actiu en la seva vida i en la societat, un cop recuperades de la fase més aguda de la malaltia.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), salut mental és l’estat de benestar de la persona que és conscient de les seves capacitats, que pot enfrontar-se a les situacions quotidianes i que participa en la comunitat. És un concepte que no es pot separar de la salut física, perquè totes dues van lligades. L’envelliment de la població, l’atur, la pobresa, la falta de suport familiar i social, l’abús de substàncies, la soledat o la ruptura de les xarxes socials, són factors estressants que incideixen en l’increment dels trastorns mentals a la nostra societat.