Granollers continua amb els actes de commemoració del 80è aniversari del bombardeig de la ciutat i aquest dijous ha inaugurat dues exposicions al Museu de Granollers. La primera de les mostres, de producció pròpia, és «Desenrunar emocions. 80 anys del bombardeig a Granollers. Art i memòria» que proposa un accés a la vivència del bombardeig de la ciutat i la seva memòria silenciada durant dècades a través de l’art i l’escriptura.
La primera tinent d’alcalde, Alba Barnusell, ha explicat que «l’objectiu de la commemoració és recuperar la història, la memòria, parlar però sobretot escolar, difondre i evitar que torni a passar». En aquest sentit, Eloi Vila, periodista vallesà i comissari de l’exposició, ha definit la mostra com una «exposició valenta que fa un recorregut per la memòria històrica, per com hem paït les emocions».
L’alcalde Josep Mayoral ha afegit que l’exposició «fa una lectura diferent a la que potser hem fet fins ara i ens interpel·la a preguntar-nos si hem fet prou». Mayoral ha explicat que la ciutat ha fet moltes coses, ha parlat en veu alta però «l’exposició ens ha de servir per recordar-nos que hi ha un camí immens per recórrer. Aquesta mateixa setmana a Gaza han mort 60 persones i la guerra de Síria ja que deixat 400.000 morts, igual que tots els habitants del Vallès Oriental». L’alcalde ha afirmat que «el compromís de la ciutat que ha tingut sang a les seves places i carrers és aixecar la bandera del diàleg i comprometre’s perquè mai més torni a passar».
Desenrunar emocions. Un recorregut per 5 àmbits
L’exposició «Desenrunar emocions» està articulada en 5 àmbits o períodes acompanyats per expressions artístiques i cites que els il·lustren. Aquests àmbits són:
- Els fets del 31 de maig de 1938, amb el bombardeig a la ciutat.
- La memòria impedida 1939-1975. Comencen quaranta anys de dictadura. La repressió, les morts, els empresonaments, les execucions, la coacció, les humiliacions,... són les eines d’una vertadera política del terror. Són anys de silenci.
- Recuperar el relat 1975-2018. Vuitanta anys després de la Guerra Civil, el procés de reconstrucció del relat col·lectiu es viu amb la certesa que queda molta feina per fer encara.
- El futur com a llegat 2018 ... Només la comprensió estricta del passat permet vincular-nos al futur des d’un lloc més proper a la serenitat.
- Granollers, vila oberta a la pau. Repàs a les iniciatives i accions que ha dut a terme la ciutat per recordat els fets del 38 i treballar perquè mai més es repeteixin.
Aquests àmbits estan acompanyats per pensaments d’escriptors com Mercè Rodoreda, Jesús Moncada o Vicent Andrés Estallés, el propi testimoni de les persones que van viure el bombardeig de Granollers i també per les obres de 6 artistes: Francesc Abad, Jordi Benito, Roser Bru, Anna Malagrida, Pere Noguera i el compositor Lluís Pérez Cansell.
Aquesta mostra es podrà visitar fins a l’11 de novembre al Museu de Granollers.
«Sota les bombes» mostra el setge aeri permanent que es va viure durant la Guerra Civil
Aquest mateix dijous el Museu de Granollers també ha inaugurat l’exposició «Sota les bombes» que es podrà visitar fins al 8 de juliol. Aquesta mostra, basada en el llibre del mateix nom publicat per Angle Editorial el 2017, il·lustra el setge aeri permanent que es va viure al llarg de tota la Guerra Civil i en què, per primera vegada a la història, s’atacava la rereguarda per destruir les indústries de gerra i terroritzar la població civil.
David Gesalí, comissari de l’exposició, ha explicat que «a Catalunya es van fer atacs sistemàtics i programàtics que depenien del context polític internacional i la població es va haver d’organitzar en una feina passiva per minimitzar els danys». L’exposició il·lustra amb documentació i imatges de l’època la crueltat de la guerra i els esforços del poble català per sobreviure que «no és un fenomen aïllat, en les guerres actuals està passant».