Granollers commemora el 80è aniversari dels bombardejos de 1939 i el Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust

La ciutat programa per als propers dies una instal·lació artística efímera, un espectacle i la senyalització dels espais bombardejats l'any 1939

23 de Gener 2019
+
Cartell de l'espectacle "Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer)»

Granollers continua amb les activitats del programa «Granollers, vila oberta a la pau» per commemorar el 80è aniversari del bombardeig del 31 de maig de 1938 i també el 80è aniversari dels bombardejos de Granollers dels dies 24, 25 i 26 de gener de 1939 i el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust que se celebra el 27 de gener.

Així, el 25 de gener es faran dues activitats. A les 18.30 h, davant de la Sala Francesc Tarafa, l’artista Marga Madrigal farà la instal·lació artística efímera «Il·luminant la memòria». Aquesta mateixa tarda, a les 19 h a la Sala Francesc Tarafa, hi haurà l’espectacle de música, poesia, cançons i paraula «Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer)» amb el músic Carles Bertran, la cantant Namina i l’actriu Lali Barenys. Totes dues activitats són gratuïtes. 

Els espais afectats pels bombardejos de l'any 1939

Per tal de commemorar el 80è aniversari dels bombardejos de Granollers dels dies 24, 25 i 26 de gener de 1939, també es culminarà el projecte de senyalitzar amb rajoles els indrets de Granollers afectats per les bombes. Així, si fins al moment a la ciutat hi havia rajoles que identifiquen els espais bombardejats l'any 1938, ara se n'instal·laran també als espais afectats pels bombardejos de l’any 1939. En aquesta ocasió les bombes van caure repartides entre els carrers d'Anníbal, del Bisbe Grivé, el camí Vell de Canovelles, la carretera de Caldes, de la Indústria, de Francesc Ribas, de Josep Umbert, passeig de la Muntanya, del Portalet-corredor de sant Cristòfol, del Rec, de Miquel Ricomà, de Sant Jaume, de Tarragona, de la Torreta, de les Travesseres i també a l'Hospital Asil. El diumenge 3 de febrer a les 12 h es farà un petit recorregut pels volts del passeig de la Muntanya que va patir de manera intensa els bombardejos i on van morir diverses persones. El punt de trobada serà la plaça de la Font Verda.

10 anys recuperant la memòria històrica i fomentant la cultura de pau

Fa deu anys Granollers va fer un salt quant a la seva voluntat de reforçar el seu compromís amb la recuperació de la memòria històrica, especialment vinculada al tràgic bombardeig de la ciutat, i i el foment de la cultura de pau. Coincidint amb el 70è aniversari del bombardeig de 1938 es va crear Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, al carrer del Rec, concebut com un centre de recursos per la pau, la cooperació, la solidaritat i els drets humans.

Des d’aleshores, s’han dut a terme diverses iniciatives a la ciutat. Així, el mateix 2008 es va crear el Bosc de la Pau, un espai verd situat al marge dret del riu Congost, a l’avinguda de Sant Julià, on s'hi van plantar 224 arbres, tants com víctimes mortals d'aquell fatídic esdeveniment succeït el 31 de maig de 1938. Cada arbre incorpora pensaments sobre la pau formulats per persones individuals, entitats, col·lectius, etc. Coincidint amb l'aniversari del bombardeig cada any es fa una caminada popular fins aquest espai.

També el 2008, coincidint amb la commemoració del setantè aniversari, es va recuperar el refugi de la plaça Maluquer i Salvador i l’any 2013 es va incorporar un nou espai de memòria: el refugi de l’Ajuntament, que es va reformar per fer-lo més accessible i poder-se visitar. Les jornades de portes obertes i les visites guiades a aquest espai tenen sempre un gran nombre de participants en totes les seves edicions.

La senyalització de l’itinerari del bombardeig de 1938 amb rajoles identificatives, feta l’any 2008, culminarà ara, 10 anys després, amb la instal·lació de noves rajoles als espais afectats pels bombardejos de l’any 1939. A més, fa un any es van instal·lar les Stolpersteine a Granollers, les llambordes en record dels set granollerins que van ser deportats a camps nazis coneguts fins a data d'avui: Francesc Abelló i Gràcia, Pere Giner i Castany, Miquel Jané i Bauras, Artur Masjuan i Reverter, Francesc Mompart i León, Josep Pibernat i Parés i Josep Pont i Antigas. La seva identitat va ser desvetllada a partir del treball de recerca Els vallesans als camps nazis de la granollerina Núria Sala i Ventura, que es  va completar amb la recerca feta des de l’Arxiu Municipal de Granollers i del Centre de Cultura per la Pau. 

Durant aquests anys també s’ha treballat per recuperar la memòria oral i audiovisual d’aquests tràgics fets i s’han fet diverses exposicions a l’entorn del bombardeig. Aquest 2018, coincidint amb el 80è aniversari del bombardeig de 1938, el Museu de Granollers ha produït l’exposició «Desenrunar emocions» que, a més de commemorar a través de les emocions i la memòria aquests tràgics fets, també ha fet justament un repàs a les iniciatives i accions que ha dut a terme la ciutat, a través del programa «Granollers, vila oberta a la pau», per recordar els fets del 38 i treballar perquè mai més es repeteixin.

El projecte de dinamització del territori i millora del paisatge urbà "Murs que parlen" ha fet aquest 2018 tres intervencions vinculades amb la commemoració del 80è aniversari del bombardeig de 1938. L'artista Erb Mon, juntament amb joves de la ciutat, veïns i veïnes del barri de Granollers Nord i integrants del Club Bàsquet Granollers, ha creat a la plaça de la Bòbila "9.05". Roc Blackclok ha pintat a Can Jonch el mural "Educar en la memòria, educar en la pau" i l'artista Cinta Vidal, després d'una acció participativa, ha pintat "A refugi" al carrer de la Muralla.

Els espectacles també han estat una forma destacada per recordar, a través de les arts escèniques, els tràgics fets de 1938 i fomentar la cultura de pau. Un dels darrers exemples d'aquestes activitats ha estat l'espectacle "Plou foc" una producció de l’Orquestra de Cambra de Granollers i el Teatre Auditori de Granollers que l'abril de 2018 va presentar una història sobre la guerra i els refugiats que pretén, sobretot, fer reflexionar a grans i petits entorn a aquest drama. L’obra va comptar amb l’estreta col·laboració de l’Associació Cultural de Granollers i la participació de Veus – Cor Infantil Amics de la Unió, el Cor Petits Cantors Amics de la Unió i el Cor de l’Escola Ponent. El mateix dia 31 de maig, el dia exacte del 80 aniversari del bombardeig, alumnes de l'Escola Municipal de Música i Conservatori Josep M. Ruera van interpretar una peça creada per a l'ocasió al costat dels indrets bombardejats. I només uns dies abans, l'Orquestra de Cambra de Granollers va presentar "Música per a la pau i la memòria", un concert creat amb motiu del 80è aniversari del bombardeig de Granollers que va comptar amb la participació d'alumnes de l’Escola Municipal de Música i el Conservatori Josep M. Ruera, la Coral Polifònica, el Cor Femení i el Cor Mixt Amics de la Unió. 

D'altra banda, i tal com s'ha fet des de 2008, s'han organitzat diverses activitats escolars. 500 alumnes de batxillerat han participat en una activitat que els permet endur-se el llegat del bombardeig de Granollers per transmetre el testimoni. L'1 de juny més de 800 alumnes de 4t i 5è de primària van participar en l'activitat "Els Drets Humans la nostra llar Universal" i el 13 d'abril es va fer una nova Caminada Ciutadana amb la participació de 450 alumnes de 3r d'ESO.

La 10a edició de «Granollers, vila oberta a la pau» ha atret més de 9.000 persones que han participat en les diverses iniciatives proposades durant els darrers mesos com les portes obertes als refugis, les exposicions del Museu de Granollers, els itineraris de ciutat, el Dia Sàpiens o les activitats per a alumnes de primària i secundària.