Granollers se suma un any més a les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té com a objectiu acostar la ciutadania al patrimoni arquitectònic monumental. Enguany se celebren 30 anys d’organització de les Jornades a Catalunya i el Museu de Granollers i l’Arxiu Municipal proposen diverses activitats gratuïtes.
El Museu de Granollers organitza dues activitats en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni. El dijous 7 d’octubre, a les 19 h al mateix Museu, es fa una taula rodona per celebrar l'efemèride de la troballa i excavació de les termes romanes de Can Jaume, ara fa 40 anys. L’acte, per al que cal fer reserva prèvia, es fa en record de l’arqueòleg granollerí Josep Estrada i Garriga.
La segona proposta del Museu és una visita guiada i teatralitzada sobre el modernisme al cementiri de Granollers. L’activitat, que es faraà el diumenge 10 d’octubre a les 11 h, estarà guiada per la historiadora de l’art Cinta Cantarell i compatrà amb la participació de Carme Nájera (dansa-teatre) i Mireia Tejero (música).
Difusió de la tasca pedagògica de la parella Bellera Gibernau
L’Arxiu Municipal s’uneix a la commemoració de les Jornades Europees del Patrimoni amb diverses activitats que donen a conèixer l’activitat pedagògica de la parella formada per Celestí Bellera i Rita Gibernau, mestres de Palou entre els anys 1920-50. És un programa que s’ha preparat conjuntament amb el Consell del Poble de Palou, que inclou una ponència, una exposició i una tertúlia amb exalumnes dels mestres. El març de 2020, el seu net, Ricard Bellera, va fer donació a l’Ajuntament de la documentació guardada al llarg dels anys a la casa familiar de Teià, una documentació que ha estat ordenada, classificada, digitalitzada i documentada per l’Arxiu, i que ara es posa a disposició del públic.
El mateix Ricard Bellera, periodista i gestor intercultural, serà el ponent de la conferència «Els mestres Celestí Bellera i Rita Gibernau i la renovació pedagògica dels anys 30» el dissabte, 2 d’octubre (11.30 h, Centre Cívic Palou), que ja es va poder sentir el passat mes de maig al Museu i publicada a la revista Ponències del Centre d’Estudis (núm. 25). Just després, s’obrirà l’exposició fotogràfica «Palou i els mestres Celestí Bellera i Rita Gibernau», que es podrà visitar al centre cívic fins al 31 de gener de 2022. La mostra recull una quinzena d’imatges de les escoles velles i de les escoles noves de Palou -els mestres Bellera i Gibernau les van inaugurar, l’any 1932, com també les cases dels mestres -; de diversos grups d’alumnes -als anys trenta l’escola de nens tenia una mitjana de quaranta alumnes-; així com de l’activitat dels estudiants dins i fora l’aula, i retrats familiars.
El programa es completa amb la represa del cicle Les Tertúlies de l’Arxiu, el dijous 7 d’octubre a les 18 h, amb la sessió titulada «Recordant els mestres Celestí Bellera i Rita Gibernau», que es farà a les antigues escoles de Palou i en què participaran exalumnes dels mestres i el seu net, Ricard Bellera. A més, el Document del Mes mostrarà els plànols de 1922 del projecte de les noves escoles de Palou, inaugurades deu anys després. Es podrà consultar a partir del 8 d’octubre al web de l’Arxiu: www.granollers.cat/arxiu
D’altra banda, Palou és també el fil conductor de la mostra que fins al 26 de novembre es pot visitar al vestíbul de l’Ajuntament (pl. de la Porxada), titulada «Palou vist per Salvador Llobet», inclosa en la programació de les Jornades de Patrimoni’21.
Més informació sobre les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya a: http://patrimoni.gencat.cat/ca/jep2021