Granollers acollirà obres d’artistes internacionals durant la biennal nòmada europea Manifesta 15

Manifesta, la biennal nòmada europea, arriba a Granollers en la seva 15a edició del 8 de setembre al 24 de novembre

01 de Juliol 2024
+
Biennal nòmada europea Manifesta 15

Granollers serà una de les 12 ciutats participants de la 15a edició de la biennal nòmada europea Manifesta 15, que se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre, juntament amb Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.

Manifesta 15 serà l’edició més gran de la història de Manifesta, estenent-se en una superfície de 3.000 km/2, amb una població de 5,1 milions d'habitants i és la primera vegada que és acollida per 12 ciutats alhora.

D'aquesta manera, del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024, Manifesta treballarà en espais extraordinaris, que s’erigiran com a símbols de l'enfocament temàtic i conceptual de l'edició i, així, aportar noves perspectives a Barcelona i la seva regió metropolitana. Amb l’objectiu d’explorar models alternatius de com descentralitzar la cultura contemporània a Catalunya, s’han agrupat les ciutats en tres clústers: Equilibrant conflictes, Cuidar i cuidar-nos i Imaginant futurs. Granollers queda emmarcada en el clúster de “Cuidar i cuidar-nos”, conjuntament amb Terrassa, Sabadell i Sant Cugat del Vallès.

Manifesta 15 a Granollers

Granollers s’ubicarà en l’àmbit de "Cuidar i cuidar-nos", temàtica que se centra en el poder curatiu de les arts i la cultura, així com en la importància de cuidar-nos a nosaltres, a les altres persones i al medi natural.

Sota aquesta premisa, Granollers acollirà obres dels artistes Félix Blume i Eva Chettle (França), el col·lectiu italià MASBEDO, Hugo Canoilas (Portugal) i Jonathas de Andrade (Brasil).

Per altra banda, Granollers també acollirà una de les peces de l'artista holandesa afincada a Los Ángeles, Lara Schnitger, amb una intervenció a la xemeneia de Roca Umbert dins un projecte artístic que es podrà veure a 11 xemeneies del patrimoni industrial de la regió metropolitana. Part d’aquestes peces s'han confeccionat per grups de dones cosidores de Granollers i de la Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona durant els passats mesos de maig i juny a la fàbrica Roca Umbert.

L'obra dels artistes es podrà visitar a 4 seus principals de la ciutat: Roca Umbert Fàbrica de les Arts, al Museu de Ciències Naturals, Can Jonch - Centre de Cultura per la Pau i La Porxada.

Del 8 al 13 d’octubre, setmana focus a Granollers

Les intervencions artístiques de Manifesta es podran veure a partir del 8 de setembre i fins al 24 de novembre. A més, del 8 al 13 d’octubre, serà la setmana focus de Granollers, moment en què l’estructura mòbil de Manifesta 15 arribarà a la plaça de l’Església i des d’on es desplegaran algunes propostes artístiques.

Manifesta 15+: el programa local de Manifesta

Entre les propostes del programa local, cal destacar la vuitena edició del Festival Panoràmic, que coexistirà amb Manifesta a partir del 10 d’octubre i fins al 24 de novembre, i que expandirà les arts visuals per tota la ciutat.

Granollers també comptarà amb el projecte Hidrosferes del Congost del col·lectiu artístic SiteSize, que durant l'últim any ha estat investigant la relació de la ciutat amb la riera del Congost. La recerca es materialitzarà en un seguit de derives performatives obertes al públic i en l'edició de tres mapes sobre les memòries hídriques de Granollers. Durant el mes de setembre i octubre també es podrà gaudir del cicle de cinema «Cures i acció!», programat per la Crida Edison i que aprofundirà en les diferents concepcions contemporànies de les cures.

Un programa de mediació artística

El programa artístic de Manifesta 15 a Granollers es complementarà amb un programa de mediació que sota el nom GR-15 oferirà un seguit de rutes gratuïtes per les diferents seus de Manifesta15 a Granollers, tant per a públic general, com alumnes de secundària i primària. Les reserves es podran fer a partir del 10 de setembre a través del web granollers.cat/manifesta15

Més informació a Manifesta15.org i granollers.cat/manifesta15

Què és Manifesta?

En els seus trenta anys d'existència, Manifesta s'ha convertit en una de les biennals més influents del món. Pel seu caràcter nòmada, Manifesta du a terme una anàlisi contínua de l'estat de la cultura europea en el context dels reptes del nostre temps. Així mateix, explora l'ADN geogràfic, cultural i sociopolític d'Europa des d'una perspectiva local per crear programes culturals i interdisciplinaris.

Actualment, Manifesta es basa en un model de co-creació que vincula la recerca urbana crítica, la construcció de comunitats i la cultura contemporània amb identitats i visions locals. Amb aquesta nova estratègia, Manifesta manté el seu caràcter nòmada, però treballa envers la co-creació amb comunitats artístiques, ciutadans locals, organitzacions de base i socis institucionals per abordar les qüestions socials plantejades per la ciutat d'acollida. Pretén ser inclusiu, de ment oberta, diversa i verd per defensar una cultura d'igualtat en tots els programes, persones i procediments.

Edicions anteriors

Des de l'any 1996, Manifesta ha tingut lloc a Rotterdam, Luxemburg, Ljubljana, Frankfurt, Donosti/Sant Sebastià, Nicòsia (cancel·lat), Trentino‒Tirol del Sud, Múrcia, Genk, Sant Petersburg, Zuric, Palerm, Marsella i Prishtina. Al llarg de catorze edicions i vint-i-cinc anys, més de tres milions de persones han visitat o han participat en els esdeveniments i programes de Manifesta. Manifesta ha acollit artistes, projectes curatorials i joves professionals de fins a quaranta països diferents.