Durant aquest mes de març l’Ajuntament de Granollers programa un seguit d’activitats amb motiu de la celebració a la ciutat de l’Assemblea General de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE), que tindrà lloc el 24 de març al Teatre Auditori. Granollers és una de les 15 ciutats que forma part del Comitè Executiu que s’encarrega de dirigir, gestionar i representar l’AICE. L’Associació Internacional de Ciutats Educadores es va fundar l’any 1994 i està formada per 478 ciutats de 36 països diferents de tots els continents. La trobada serà un bon moment per compartir i prendre de nou el pols al projecte de ciutat educadora, amb espais de reflexió i debat.
El llegat de la Marta Mata
Dilluns 6 de març a les 19 hores s’inaugura al Centre Cultural una exposició que repassa “El llegat de la Marta Mata” amb projectes educatius que han estat referència.
D’altra banda s’han programat dues converses a l’entorn d’aquesta exposició, a la Sala Ciutat del Centre Cultural de Granollers, el dimecres 8 a les 19 h: El llegat de la Marta Mata, amb Joan Soler, professor de la Universitat de Vic; Maria Josep Udina, exsecretària de la Marta Mata i Agustí Corominas, mestre i cineasta.
L’altra conversa es farà el dilluns 13 de març, a les 19 h l’Ofici de Mestre, amb Josep Castillo, professor de la Universitat de Vic; Mariano Fernández, exprofessor de secundària i professor de la Universitat Popular de Granollers ; Anna Farrés, directora de l’Escola Pereanton; Mari Penya, mestra de l’Escola Jardí i Mar Hidalgo, estudiant de Magisteri
Mata i Garriga, mestra i pedagoga
Marta Mata va destacar com a impulsora del moviment de renovació pedagògica del país, dins el marc de l’escola de mestres Rosa Sensat, que el 1980 es va convertir en associació. Va ser diputada de la coalició Socialistes de Catalunya a les Corts, diputada al Parlament de Catalunya, regidora d’Educació a l’Ajuntament de Barcelona i senadora. Va ser presidenta de la Fundació Rafael Campalans i el 1999 va ser investida doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona. El seu nom ha estat un referent de la pedagogia activa catalana, perseguint el somni d’un sistema escolar equitatiu, que faci persones lliures, capaces de pensar amb autonomia, i creatives. Se la recorda com a persona de referència imprescindible pel que fa a les propostes pedagògiques renovadores.