Espelmes per commemorar el Dia de les Víctimes de l'Holocaust

Una acció contra l'oblit i l'obra "Rastres_Argelers", basada en el testimoni de refugiats de la Guerra Civil als camps de concentració del Rosselló, actes de commemoració a Granollers.

25 de Gener 2021
+

El 27 de gener és el Dia Internacional de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat i des de la Xarxa Mai Més, una xarxa de municipis que lidera l'Amical de Mauthausen i de la qual Granollers en forma part, es vol fer una crida a la ciutadania per participar en la commemoració de l'efemèride.

Es tracta de fer una acció simbòlica entre els dies 25 i 30 de gener: encendre una espelma, si és possible davant d'un espai de memòria, i fer una fotografia per compartir-la a les xarxes socials amb les etiquetes #HolocaustMaiMés #SiguesLlumEnMigdelaFoscor #BeTheLightinTheDarkness #XarxaMaiMés i #Granollers. 

A banda d'aquesta acció contra l'oblit, per commemorar també aquesta data, el Teatre Auditori de Granollers ha programat, divendres 29 de gener, l'obra Rastres_Argelers, basada en el testimoni de refugiats de la Guerra Civil als camps de concentració del Rosselló.

La peça ens presenta dues germanes que descobreixen un diari personal de la seva àvia la nit abans del seu funeral, obrint així una finestra a la memòria que havia estat tancada durant molt temps.

Les Stolpersteine de Granollers

Així, Granollers se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat.

Una de les accions de memòria més destacables de la ciutat es va dur a terme en el marc del 80è aniversari del bombardeig de Granollers. Va ser l'acte d'homenatge als set veïns de la ciutat que van ser deportats a camps nazis, coneguts fins al moment, amb l'adhesió de l'Ajuntament al Stolpersteine.

Les Stolpersteine (mot alemany que significa “pedra que fa ensopegar”) són unes petites llambordes cobertes amb una fulla de llautó amb les dades gravades de cada persona deportada, que es col·loquen en el paviment de davant de la seva última adreça coneguda. Granollers compta amb set d'aquestes llambordes memorials davant dels domicilis on van viure les persones deportades: Francesc Abelló i GràciaPere Giner i CastanyMiquel Jané i BaurasArtur Masjuan i ReverterFrancesc Mompart i LeónJosep Pibernat i Parés i Josep Pont i Antigas.

Alliberament del camp d'Auschwitz

El Dia Internacional de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat va ser decretat per les Nacions Unides per commemorar l'alliberament del camp d'Auschwitz el 27 de gener de 1945. 

L'objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l'extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc. deportats als camps nazis. 

Des que l'any 2005 diferents organismes internacionals van declarar el 27 de gener Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, arreu del món aquesta data, ha esdevingut una jornada de reflexió, de memòria i conjura contra l'oblit.

82 anys dels bombardejos de gener de 1939

Aquesta setmana també es compleixen 82 anys dels bombardejos que van tenir lloc els diesl 24, 25 i 26 de gener de 1939. Granollers va patir tres dies de bombardejos per part de l'aviació que donava suport a les tropes franquistes i com a estratègia de suport a l'avanç de l'exèrcit nacional, que el dia 28 arribarien a Granollers. Van morir 36 persones, molts d'ells immigrants procedents de diferents poblacions de la província d'Almeria, que eren a Granollers treballant en la construcció de la nova línia del ferrocarril.

En aquesta ocasió les bombes van caure repartides entre els carrers d'Anníbal, Bisbe Grivé, Camí Vell de Canovelles, carretera de Caldes, de la Indústria, Francesc Ribas, Josep Umbert, passeig de la Muntanya, carrer del Portalet-corredor de Sant Cristòfol, carrer del Rec, Ricomà, Sant Jaume, Tarragona, carrer de la Torreta i carrer de les Travesseres, entre d'altres

 

El gener de 2019, amb motiu del 80è aniversari del bombardeig, es van senyalitzar els espais afectats amb una rajola commemorativa que recorda aquells dies tràgics de fa 82 anys. Aquests elements s'afegeixen a les rajoles que senyalen els espais afectats pel bombardeig de 31 de maig de 1938 i a les llambordes que recorden els 7 granollerins que van ser deportats als camps de concentració nazis. Un memorial integrat en l'espai urbà perquè sempre tinguem present aquell passat tràgic que no s'ha de repetir.